|
RE: za tiste, ki imate otroke doma 23.9.2012 13:37:49
|
|
|
|
ronja
|
Izabelina, čestitam za diplomo in mali za rojstni dan! Zdaj sta pa veliki punci Svaka čast mamicam študentkam, jaz obožujem svoje otroke, ampak takrat sem si pa želela še malo žurat, potovat, bit free;). josephine, upam, da ste lepo praznovali! Jaz za 1. rd ne delam ne vem kaj, ker so še premali za uživat v tem, mogoče pa bom letos morala - zaradi tavelikih dveh:D. ime mu je Jeb z o-jem ? Ronja, mene pa ful zanima, kaj si hotela tule še povedat ... Tudi sama dosti razmišljam o tem. Sploh mi ni jasno (živim v enem takem mehurčku - moja sestra je doma z otroci, brat tudi, druga sestra dela polovično ...), kako zgleda, če imata oba starša eno "obično" 8urno službo??! Ma, vzg. sta povedali program, vse super (sta fajn vzgojiteljici, res nobene pritožbe!): da bi šli na vse zastonjske predstave, ki bojo (lutke ipd...), pa da bodo vzg. same naredile v vrtcu lutkovne predstave (meni se je to zdelo tako lepo od njih, starši pa nobenega komentarja, navdušenja, nič, kot da to ne bi nič štelo ), od dodatnih pa recimo na 2, ker so ipak za plačat (v vrtcu so celo dražje kot če gremo sami, čeprav grejo peš - to mi ni jasno, kako, ampak tako je). In se starši zbunijo, da je to premalo, da nas pa res ne bo konec, če bojo šli večkrat itd... Ok, sem vesela, da ljudje nimajo problemov z denarjem. Meni je sicer bolj luškano, če naredijo vzg. predstavo in gotovo tamali vsaj tako uživajo, ampak ajde - razumem, da nekateri mislijo, da mora bit vse profi, da je dovolj dobro za njihova deteta . Ampak potem pa pridejo ostale stvari na vrsto: recimo program sonček (za gibanje), kjer mora vsak otrok izvest določene športne aktivnosti, katerih veliko večino naredijo v vrtcu, nam, staršem ostaneta SAMO 2 IZLETA! V CELEM LETU!!! In to je bil pa takoj problem... Kje majo pa čas, pa groza, da je treba potem prinest še "dokazilo" (štampiljko iz gore ali pa fotko, če ni štampiljk tam) - ja, to je pa res ultra težko - slikat otroka nekje . POtem pove še, da so se odločili, da bojo letos sodelovali pri bralni znački (meni je bilo to ful všeč, vedno je fajn, da se otroka usmerja h knjigam, sploh pa 1 leto pred šolo...) in da to pomeni, da bo vsak otrok v svojih besedah povedal 3 zgodbice (eno kratko obnovo ob gledanju slikic - baš težko!) in zrecitiral 2 pesmici po svojem izboru - ob pomoči knjige-slikanice, ki jo prinese s seboj. To je bilo pa spet zavijanje z očmi! IN to OD ISTIH STARŠEV!!! Ne rečem, če bi bili drugi! Ampak ne, ISTI, ki so se bunili, da 2x plačljive lutke + lutke v vrtcu + vse zastonjske lutke niti približno niso dovolj (torej bi pričakoval, da so taki starši hudo kulturno navdahnjeni in da non stop berejo svojim otrokom, veliko več kot mi, navadni smrtniki, ki se nam ne zdi katastrofa, če otrok ne gre vsak teden v lutke;)... Ampak ne! Ti starši so na veliko dobesedno zavijali z očmi, češ, kaj vse jim nalaga vrtec, pa izleti (2 v celem letu!!!), pa še knjige (3 zgodbice v celem letu!!), pa pesmice (2 v celem letu!!!) (ja, halo, pa saj ja beremo vsi otrokom doma, a ne? Kaj je pa potem še treba? Saj se otrok sam spomni pa nese knjigico s sabo, mogoče ga doma še 2x prej za vajo poslušat povedat zgodbico, to pa tudi ni neko strašno delo, no!) Jaz sem bila tako paf, da še reagirala nisem (pa veste, da se to redko zgodi, da ne zinem, če nečesa ne razumem )! No, sem bila pa potem vesela čez par dni, ko je vzg. povedala, da so otroci kar zapopadli tole bralno značko in da jih je že nekaj povedalo (Ronja seveda tudi, prvič ko je šla spet v vrtec, je že nesla knjigico s sabo in povedala zgodbico, naslednjič pa recitirala uno pesmico o maši, ki je lubi še kar ne more prebolet:D). Tako da očitno je tako, da je veliko staršev ok, normalnih, samo da se pač ti ne bunijo toliko;). Vseeno mi pa še kar ne gre v glavo - kako ti je lahko težko prebrat 3 zgodbice tvojemu otroku? Ali it 2x z njm nekam??? Pa vse bi dal zanj, ves denar, da bo ja mel vse super, ne da se ti pa usest k njemu, pa se naučit ene pesmice??? Pa zakaj jih potem majo??? Ma, res mi ni jasno! Sem se že prakrat kaj pogovarjala z vzg., pa ne morem verjet, kaj vse ti povejo, da se dogaja... No, sem mal zabluzila, ampak res mi ne gre v glavo...
|