Masha_M
|
Okej, mogoče je torej fajn, da svoje vtise zapišem kar tukaj, ker vidim, da vas je več interesentk. Jaz sem dobila popadke prvič v 26. tednu, tako da mi je skozi po malem grozil predčasni porod in sem zato na ogledu porodnišnice povprašala tudi o tem. Načelno so za nedonošenčke in "manjše" komplikacije glih tako dobro usposobljeni. Ljubljana (in Maribor) sta kot neonatalna centra boljše (kadrovsko in materialno) usposobljena predvsem za res izjemne komplikacije. Najhuje, kar se ti lahko zgodi je običajno to, da tebe obdržijo 3-4 dni v porodnišnici kjer rodiš, otroka pa premestijo v Ljubljano in sta tako ločena. Meni so omenili, da pri več kot 2000g (upam, da sem si prav zapomnila) porodne teže ne pošiljajo več v Ljubljano ampak sami oskrbijo otroke, tako da nista ločena. Seveda upam, da nobeni ne grozijo kakšni še resnejši zapleti oz. porod celo pod to težo. V splošnem bi jaz rekla tako, da je Ljubljana novorojenčkom prijazna porodnišnica (tisti Unicefov certifikat, ki se veže predvsem na dojenje in sobivanje), Postojna pa novorojenčku IN mamici prijazna porodnišnica. Moja opažanja so naslednja. V PO nihče ne zavija z očmi, če prideš s svojim porodnim načrtom, seveda pa upoštevajo varnost in izvedljivost. Jaz sem si želela bolj naravnega poroda in so me recimo celo vprašali, če se strinjam s predtrjem mehurja ali želim počakati na močnejše/pogostejše popadke še nekaj ur na ginekološkem oddelku. Tudi v PO spodbujajo dojenje, otroka ti pristavijo že v pol ure po porodu itd. in ti pomagajo pristaviti, če jih prosiš. Niso pa glede tega tako fanatični kot sem slišala za LJ, kjer so mnoge mamice že jokale zaradi tega, ker so jih tako podecnjujoče gledali, če niso želele ali zmogle dojiti (Češ: "Gospa, ne verjamemo da ni dovolj mleka / vas preveč bolijo bradavice / otrok noče sesati, samo vi se ne potrudite dovolj.") Če je kakšna prosila za dodatek pa so jo baje celo zavrnili. V PO imaš možnost kompletnega ali delnega rooming-ina. Jaz osebno sem se prve dve noči odločila, da so mi Vala med 22:30 in 5:00 odpeljali, da sem se malo naspala, oni pa so ga tam čuvali in previli itd. Prve dni si namreč običajno čisto paničen in ga je ves čas treba opazovati, ker zaradi popite plodovnice radi bruhajo/spahujejo in se jim lahko grdo - včasih baje tudi usodno - zaleti, če nisi pozoren. Jaz sem vedela, da bi me tako skrbelo, da ne bi nič spala in bi ga ves čas preverjala. Poleg tega pa dokler ni mleka tudi ni nič usodnega (po mojem mnenju seveda), če ga ponoči enkrat ne pristaviš, sploh ker so prve dni še zaspančki po porodu. Potem je meni recimo ustrezalo to, da ga prva dva (ali tri?) dni oni negujejo in previjejo. Ponoči in med vizito ga pri sebi oskrbijo, čez dan pridejo v tvojo sobo in ga enkrat ali dvakrat previje in preobleče pri tebi. Drugi dan pride in ti vse pokaže in razloži, sleče ga sestra, očediš in nazaj previješ pa ti sama in od takrat si on your own. To je še posebej dragoceno za tiste, ki so od poroda res utrujene in/ali dosti šivane. Tretja stvar, ki mi je bila všeč je možnost nadstandardne sobe (doplačilo 25 € na dan), kjer si v sobi sama, imaš kopalnico in wc skupaj samo še z eno osebo, obiske pa vsak dan od 12h do 20h. Sicer so roko na srce tudi druge kopalnice lepo urejene, čiste in dokaj nove in mislim da pride ena na 3-4 osebe - kar je precej bolje kot v Ljubljani. Mislim, da so to zame bile največje prednosti, če se še česa spomnim pa dopišem. Zdaj je full odvisno od tega kakšen tip človeka si. Poznam recimo kolegico, ki je bila čisto zgrožena nad Postojno, ker ti boš ja mama, to je tvoje edino poslanstvo in imaš da si otroku ves čas na razpolago. In zato moraš po njenem tudi na pol mrtva otroka takoj sama previjati, da se začneta navezovati, ves čas ga je treba pristavljati in nič hudega, če si mrtvo utrujen, ker se zbudiš ob vsakem njegovem gibu in stoku. No, za take je Ljubljana vsekakor boljša izbira. :) Drugače pa... če imaš katera še kakšno konkretno vprašanje kar na plan z njim in bom poskusila čim bolj temeljito (in čim prej) odgovoriti. :)
|