|
RE: Ribnica, Kočevje in okolica 11.3.2009 9:40:19
|
|
|
|
Anonimen
|
Jaz sem šla pa danes kupit karte za predstavo 5 žensk.com. Pikica a za predstavo v Ribnici? A ni razprodano, ker jaz sem tudi hotela kupit pa jih ni bilo več. Gremo pa drug teden na 5moških.com (zadnja predstava v Lj.) Glede rotavirusa pa ti jaz lahko povem kako je to zgledalo pri nas. Tara ga je imela pri 13,5 mesecu in sva bile (ravno takrat ko je seny rodila) v bolnici 5 dni. Zgledalo pa je tako, da je imela visoko vročino, driska čez cel dan, bruhanje cel dan, celo noč. Zaradi dehidriranosti so nas poslali v bolnico, je bila res čisto izčrpana. Tam v vseh teh dnevih ni pokusila hrane,ampak to se sploh nima veze, pomembno je da otrok PIJE. Tara je pila po malem ampak skoz tako da se je v bistvu zelo hitro pozdravila, lahko rečem v roku 10 dni. Zna pa to trajati, sploh pri dojenčkih. S hrano je ne sili, če ji ne paše. Raje ji nonstop nudi pijačo, ker to je veliko bolj pomembno. Ko bo lačna bo pa že sama prosila. No to je moje mnenje, pa res upam, da nima rota in da se Lana čimprej pozdravi . Punce na kofetek sigurno pridem en torek Barbara ampak tebi pa tale naš kaplan ne gre iz glave kaj . Ti se kakšno nedeljo k maši pripelji pa gremo še na kofetek Menčy mi gremo tudi danes na spuščanje ladjic . Men je tudi všeč obujanje starih običajev - spuščanje ladjic, gregorčkov na gregorjevo. Res to ni značilno za naše kraje pa vseeno je to slovenski praznik, ki bi lahko prišel bolj do izraza kot pa valentinovo. Da bi bilo čimveč podobnih oživljanj običajev v Ribnici . Pa malo o samem prazniku Gregorjevo, če katera ne ve zakaj se spušča lučko v vodo: Po ljudskem izročilu praznik sv. Gregorja še vedno velja za prvi pomladanski dan, čeprav uradno temu ni več tako. Takrat namreč že pihljajo tople sapice, sonce si že opomore in ptički že veselo žvrgolijo, ker čutijo pomlad v zraku. Prav na ta dan začetka pomladi so rokodelci odvrgli ogenj, s katerim so si svetili pri svojem delu, v vodo, ker so že lahko delali pri dnevni svetlobi. In prav spuščanje ognja po vodi se zdaj iz roda v rod ohranja po nekaterih slovenskih vaseh in mestih. Na Gorenjskem na predvečer praznika ohranjajo običaj spuščanja razsvetljenih barčic in hišic (imenovanih "gregorčki") v vodo. Po starih šegah namreč na ta dan sv. Gregor "luč v vodo vrže". V Kropi ima ta običaj dolgo tradicijo in sega še v čase, ko ljudje še niso poznali elektrike. Sveti Gregor je pomenil preobrat v življenju Kroparjev, saj pri svojem delu niso potrebovali več svetilke. Z metanjem različnih gorečih predmetov v manjši potok so pozdravili prihod sonca in pomladi. Kroparski kovači pa so nekoč na ta dan pozabili na delo in odšli na ptičjo svatbo. V nekaterih delavskih in obrtniških krajih v Sloveniji so do druge svetovne vojne na predvečer gregorjevega v kovaške reke in potoke vrgli kos lesa z gorečim, v smolo namočenim "oblanjem" ali s svečo. Po drugi svetovni vojni so to šego oživili. Simbolično spuščanje ladjic po vodi so poznali tudi drugod po Gorenjskem, denimo v Tacnu, Domžalah in Cerkljah. Zadnje desetletje se ta šega prenaša v mestna in primestna okolja, tudi v Mengeš in Ljubljano, ter s tem pridobiva zgolj pomen pomladanske šege. Da bi voda odnesla vse slabo, skrbi in zimo, bodo "gregorčke" danes spuščali v Železnikih, Kropi, Tržiču in še nekaterih krajih po Sloveniji. sayuri , nogica pozna neko stvar proti ušem , daj jo povprašaj , je ravno v soboto razlagala o tem. sayuri če se boste še ubadali s tem - mimogrede tudi na našem vhodu so, ampak ker jaz mojo Taro vsak dan mažem s kremo materine dušice, tea tree oljemin kremo, sivko... se je otepajo (hvala bogu naj tako ostane) - je krasna esenca materine dušice od Justa, ki se v osnovi uporablja za kopel proti prehldnim oblenjem..., vendar pa je enkratna tudi za druge zadeve, recimo UŠI. Uporabljaš jo tako, da si zmočiš glavo, nato pa na lase naneseš esenco kot ŠAMPON. Dobro zmasiraš lasišče, lase, nato pa lasišče "zadihtaš" s plastično vrečko ali gazo. To pustiš 15 minut, nato si lase normalno spereš in umiješ. Potem se samo počešeš s tankim glavnikom in moraš se jih rešit. Pa esenca je dobr atudi zate, ker ti ne uničuje las in lasišča, ker je res naravna. Pa še lepo diši . Joj sem se pa razpisala
|
|
|