Kaštrun
|
OBLAČILA komplet za iz porodnišnice (bombažna kapica, 1 bodi z dolgimi rokavi - na preklop, ene žabice, 1 majčka z dolgimi rokavi, 1 hlačke, 1 jopčka - rodila sem konec aprila) bombažna jopica Tetra majčke dolg rokav (5) (jaz sem jih imela cca. 10-15 pa mi je bilo fino, ker mi jih ni bilo potrebno vsake dva dni prati - so pa bile vse še moje ali pa od brata, tako da kupovala nisem. tudi 5 jih je po moje dovolj) Mako majčke dolg rokav (5) (tetra in mako so približno eno in isto le da so tetra iz "pleničnega" materiala) Topla vreča / topel pajac za hladne dni (1) ( če je pihalo sem jo imela v štrikani vreči z dolgimi rokavi in potem še zimsko vrečo od vozka čez) bodi z dolgimi rokavi (8) (lažji so tisti ki so narejeni na preklop, ampak jaz tudi s tistimi za čez glavo nisem imela težav) 6 kom bodi s kratkimi rokavi (za naše "zimske" otročke ne vem koliko kratki rokavi pridejo v poštev) 3 kom žabic do pasu (te žabice so pa res super. najboljše sem kupila v BC) 2 kom hlač z naramnicami (nisem imela nikoli) 5 kom plišastih pajackov (fini so za spat) 2 kom bombažnih pajackov 4 kom bombažnih kapic (obvezne za pod kapico ko gre ven in za po kopanju) 2 kom pižama (pajacek s stopali) (fino je če jih je več ker se npr. pobruha ali pa poliva) 1-2 kompleta (jaz sem imela ene par trenirkic in puloverčkov) 3 kom nogavičk, copatk (hecno je da sem jih imela celo škatlo - najbolj različnih, na koncu pa sem ji dajala gor vedno ene in iste - tople, babičine, štrikane) HIGIENA, PRIPOMOČKI povijalne plenice (imela sem jih 6 - to so tiste za široko previjanje - pa bi jih lahko imela manj) plenice za enkratno uporabo (kupila sem Pampers št. 1 - samo 1 paket ker nisem vedela kakšen "bajsek" bo) Tetra plenice (20-30) (se strinjam) slinčki (imamo jih 10, 2 pa še taka kot npr. majčka) Mandljevo ali olivno olje (jaz sem imela kar mandeljnovo olje iz lekarne) Hladilno mazilo (lekarniško - Gorenjske lekarne - galenski laboratorij) vata (tista ki je cikcak je čisto ok) 70 % alkohol (potrebovala sem ga zelo malo, je pa fino zaradi popka - kupite čim manjšega) Fiziološka raztopina za nos (to je super, kupovala sem kar od Nivee ampulce) Gaze za umivanje popka (ali pa vatka) Robčki za brisanje rite (boste videle katere so v redu) aspirator za nos (ni potreben. lahko ste brez njega. mi smo ga kupili šele ko je bila res prehlajena in ji je teklo ven. smo ga pa uporabljali zelo malo. ne kupujte ga prehitro, ker je drag. aja, lahko pa kupite črpalko za pucanje noska. je cenejša.) sterilni zloženec 5x5 cm (ga nisem imela. uporabljala sem alkohol in vato) bepanthen (za občutljivo kožo in za vas, za razpokane bradavice.) Termometer za vodo (1) (ga nisem imela) Termometer za zrak (1) (ga tudi nisem imela) Termometer za telesno temperaturo (1) (imamo ušesnega ampak kupljenega šele pred kratkim) Škarjice z zaobljenimi konicami (1) (potrebujete šele po kakšnih 2 mesecih) Gost glavniček (1) (potrebujete za odstranjevanje temenc) Mehka krtača za lase (1) Steklenička (2) (super je če je stekleničk več. npr. ena za čaj, druga za mleko - pri nas imamo eno ogabno mleko Allernova (za alergijke) in je flaša kar bela pa jo drgnemo pa nič. pa še full ima vonja.) Duda (2) (kupite dudo ki mislite da je najboljša. boste potem videla če se vam splača kupiti dve, tri ali pa nobene. mi imamo Aventovo že od rojstva in Lučka bi umrla brez nje) čaj za novorojenčke (Hippovega naša ni hotela in ga ne pije še zdaj. najbolje je skuhati kar suhe kamilice, kumino in janež) 2 cuclja za steklenicki za novorojenčka številka 1 (kolikor stekleničk, toliko cucljev) Ščetko za čiščenje stekleničk (potrebujete) prsna črpalka (ni potrebno kupovati naprej, ker ne veste kako bo. jaz sem jo potrebovala šele pri 6ih mes in še sreča da sem si jo samo izposodla, ker sem jo uporabila točno 3x) palčke za ušesa (ni važno katere so) naravna spužva za umivanje (ne potrebujete. lažje je z rokavičko ali pa tetra krpicami) krema za obraz (jaz jo nisem mazala z ničemer ker sem dala že v kopel malo olja - uporabljala pa sem izključno Musteline izdelke ker imamo malo dermatitisa. Mustela pa je narejena na podlagi medu) krema za sončenje (nismo je imeli) šampon (nismo imeli) kopel za večerno kopanje (imamo Mustelino v kateri je že mleko in olje) OPREMA Voziček (1) Lupinica (1) Stolcek Trip trap (1) - potrebujete šele ko otroček začne "ornk" sedeti - pred 6. mes ne potrebujete Posteljica, premično dno po višini in premične stranice (1) Jogi (1) Rjuha (1) Odejica za spanje (1) Preobleka za odejico (3-4) Jogi rjuha (3-4) Gumirano platno (1) - nismo imeli Previjalna podloga (1) Banjica (1) Rokavica za umivanje (2) Brisače kopalne (2) odejica (mehka) krpice za umivanje (male zarobljene pleničke) koš za plenice - mi ga nimamo čebriček (Tummy tub) - mi smo ga dobili ko je bila Lučka stara 7 mes. od takrat ga uporabljamo sicer skoraj vsak dan, ker gre bistveno manj vode in pa hitreje jo umijem - namočim ritko pa splahnem, glavo pa ji umivam tako, da jo namilim in potem polivam čez glavo vodo. ji pa gre vse na oči, ampak hvala bogu nič ne cvili... do takrat smo imeli sposojeno banjico, ki je bistveno bolj praktična in z lahkoto umiješ otročku glavo, ki jo v TT ne moreš!) posodica za vodo (za na previjalno mizo) - jaz imam previjalno v kopalnici, zato tega nisem potrebovala ležalnik - tudi tega nimamo. raje sem jo dajala na igralne plošče in blazino ter sem jo imela na tleh 1 kom blazina za na tla kengurujček - imam trak EllaRo dežna prevleka za voziček - nimamo. se ne sprehajamo v dežju prenosna posteljica - imamo pri babici. pride prav tudi kot npr. stajca MAMICE za vse mamice pa priporočam naslednje: vložki VIR 70 najboljši so navadni, tisti z roza trakom na vrečki (to je ena boljših stvari, ki sem jo dobila po porodu sicer so bili zame, ki imam vedno tampone grozni, ampak so bili SUPER) blazinice za bradavice - jaz sem imela za doma kakšne najcenejše (DM, To-to), za ven pa Chicchotove ki imajo gel, da ne pride skozi) obroč za sedenje če boste (veliko) šivane je to nujna stvar. jaz sem si že v nosečnosti kupila blazino za dojenje in sem jo med nosečnostjo dajala med noge ko sem spala, potem pa sem jo vlekla še v porodnišnico, da sem se lahko vsaj na pol riti vsedla. bepanthen za bradavice. če boste imele pa full spokane pa se dobi tudi nek gel. ampak držimo pesti da bomo lepo dojile. spodnje hlače če ste prej nosile tangice, jih marsikatere po porodu še doooolgo ne bo hotela videti - npr. jaz nedrček za dojenje sem imela za doma tisti ki je prav za dojenje in sem ga kupila v Müllerju - mislim da je bil 10€, za ven pa kar Liscinega "tapravega". so bučike še najbolje stale . SE OPRAVIČUJEM KER SEM TOOOLIKO NAPISALA ampak vem, da nekatere, ki bodo mamice prvič, to zanima. jaz sem zgoraj podala svoje mnenje in ker sem jaz pri sebi opazila oz. sem se spomnila (spomini pa so še sveži ) tiste, ki ste že mamice pa prosim če me popravite ali pa kaj dodate. sploh pri seznamu za mamice. aja, sicer pa seznam "potrebščin" boste dobile tudi v materinski šoli. ampak le-to boste nekatere obiskovale bolj pozno. nočko!