Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
RE: nosečniška sladkorna 7.10.2010 14:20:17
|
|
|
|
zaljubljena23
|
Tale dieta bo tudi meni živčke pokurila Recimo včeraj sem imela za malico milky way minute pa malo pomarančnega soka ( na vsake toliko časa si privoščim sladko ;) ) in sem 90 min po tem imela cuker čist normalen 5,4... Za večerjo sem jedla šmarn iz pirine moke (mimogrede do zdaj sem ga že 3x jedla) pa mi je nabilo cuker na 7 pol pa bodi pameten...Pa količinsko ni bilo več kot parkrat nazaj, kvečjemu še manj...In pol sem tečna pa gruntam, kaj bi lahko bilo narobe... Se mi zdi, da bi včasih res bilo bolje, da grem na inzulin...In ja 1x ali 2x na teden se mora zgoditi, da mi nekaj nabije cuker, pa čeprav ne jem nič kaj takšnega... Sadni jogurti, jaz ga imam za zajtrk, ker je pri nas zelo hitro kosilo, in mi količinsko zelo odgovarja...Vzamem pa od jogobelle tistega z 0,1 maščobe, tisti ki imajo več maščobe že delajo cuker, vsaj pri meni...
|
|
RE: nosečniška sladkorna 7.10.2010 19:57:37
|
|
|
|
darchy82
|
Tud meni tale dieta ne diši preveč, ampak vem, da se bom zelo potrudila, ker tukaj pač ne gre več samo zame. Ne smem bit egoist. Kako pa je s sladkanjem s fruktozo, npr. za kavo, glede na to, da so umetna sladila prepovedana? Pa zanima me še, če se sme jest polnozrnati kuskus kot prilogo, npr. za kosilo (kot škrobno živilo), na seznamu ga namreč nisem zasledila. Še enkrat hvala za odgovor in lep večer vsem.
|
|
|
|
RE: nosečniška sladkorna 8.10.2010 9:55:44
|
|
|
|
Soncchhek
|
jaz sem trenutno v 34tem tednu.....z sladkor dieto je šlo nekje do 32 tedna....zdaj sam že tatretji teden na inzulinu in sicer 4 e pred zajtrkom in 2 e pred večerjo... na tešče imam vedno ok.....pa po kosilu tudi....zajtrki+ večerje so me nekaj zafrkavale... mogoče nasvet vsem tistim, ki imate visok cuker po zajtrku.....pirin mlečni zdrob ( Alnatura-dm)....skuhaš na sojinem/riževem mleku + poješ zraven 1 enoto sadja....vedno imam nizek sladkor pri tem...Ali pa rižolino na mleku. sicer pa ta dieta je res ena tombola....meni je včasih kaj povečalo, kar mi nikoli prej ni ipd.... diete sem se res ful držala....lahko rečem 98%. Sladkarije? kaj so že to???!!!! Samo upam da ne ostane po porodu....je fajn ker imaš neko redno zdravo prehrano.....ni pa res fajn bit obremenjen 24/7 kaj smeš in kaj ne pojest.... sem se pa po izbruhanih kg v prvem trimesečju do sedaj zredila samo za 5,7kg... bebica pa ima normalno težo.
< Sporočilo je popravil Soncchhek -- 8.10.2010 9:56:15 >
|
|
|
|
RE: nosečniška sladkorna 8.10.2010 11:42:27
|
|
|
|
darchy82
|
Jst imam pa še dve vprašanji glede dovoljene hrane. V tej dieti je namreč predvidenega precej mesa (vsak dan 4 E), pa je meni to ful preveč, ker mi bo začel piščanec pri ušesih ven gledat. Jst bi to malo zamenjala s testeninami s kako omako ali s sojinimi polpetami. A se to da? Je pa res, da si še ne merim glukoze v krvi, ker sem z dieto šele začela in ne vem pri čem sem . Sem še zeloooo zmedena. Lep dan.
|
|
|
|
RE: nosečniška sladkorna 8.10.2010 14:02:01
|
|
|
|
briljantina
|
darchy82, na eni strani imaš napisano, kaj lahko s čim zamenjaš (mogoče na 14. ali 17. ne vem točno, ker je nimam pri sebi)
|
|
|
|
RE: nosečniška sladkorna 8.10.2010 22:25:03
|
|
|
|
DeVilla
|
IZVIRNO SPOROČILO: majčica1508 Punce,a ima katera knjigo o prehrani oziroma jedilnikih,da mi jo pošlje na mail.....bi bila zelo hvaležna Jaz sem kakšne dobre recepte našla v knjigi "Kuharski vodnik za diabetike in ostalo sorodstvo" od Darje Lovšin, ki je izšla leta 2004. Sem pa danes na sejmu Narava-zdravje videla, da ima avtorica novo izdajo te knjige, samo ni bilo časa, da bi jo pregledala.
|
|
RE: nosečniška sladkorna 8.10.2010 22:26:36
|
|
|
|
DeVilla
|
IZVIRNO SPOROČILO: živa25 DeVilla verjetno boš rabila nočni inzulin... Ta potem zmanjša cuker na tešče in posledično ker z nižjim sladkorjem začneš, tudi ne presežeš po zajtrku Kako si uganila, da sem danes dobila še 6 enot večernega "posladka"? Samo sem imela po današnji večerji cukra samo 4,6, tako da si tega insulina danes ne bom dala. Me prav zanima, kakšna bo jutranja vrednost.
|
|
RE: nosečniška sladkorna 8.10.2010 22:31:18
|
|
|
|
DeVilla
|
IZVIRNO SPOROČILO: zaljubljena23 Tale dieta bo tudi meni živčke pokurila Recimo včeraj sem imela za malico milky way minute pa malo pomarančnega soka ( na vsake toliko časa si privoščim sladko ;) ) in sem 90 min po tem imela cuker čist normalen 5,4... Za večerjo sem jedla šmarn iz pirine moke (mimogrede do zdaj sem ga že 3x jedla) pa mi je nabilo cuker na 7 pol pa bodi pameten...Pa količinsko ni bilo več kot parkrat nazaj, kvečjemu še manj...In pol sem tečna pa gruntam, kaj bi lahko bilo narobe... Se mi zdi, da bi včasih res bilo bolje, da grem na inzulin...In ja 1x ali 2x na teden se mora zgoditi, da mi nekaj nabije cuker, pa čeprav ne jem nič kaj takšnega... Sadni jogurti, jaz ga imam za zajtrk, ker je pri nas zelo hitro kosilo, in mi količinsko zelo odgovarja...Vzamem pa od jogobelle tistega z 0,1 maščobe, tisti ki imajo več maščobe že delajo cuker, vsaj pri meni... Če si imela šmorn za večerjo se pravi da si imela samo škorbno živilo in malo maščobe? Za večerjo se predvideva še 1E mesa in 3 E zelenjave oz. če to malce zamenjaš je potem 1E mleka, pa še ti preostane nekaj zelenjave in maščobe. Mogoče je bilo to narobe. To računanje me kakšen dan prav ubija... Jaz sem imela podoben problem, ko sem po receptu za diabetike naredila jabolčni zavitek in nič sladkala, pa mi je zaradi preveč moke v testu (kupljeno vlečeno testo od Pečjaka) ful dvignil cukr. Preveč škroba. Mi je danes na kontroli medicinka razložila, da so ta testa blazno polna moke in da je to potem narobe. Mogoče je enako s šmornom...
|
|
RE: nosečniška sladkorna 8.10.2010 22:39:13
|
|
|
|
DeVilla
|
IZVIRNO SPOROČILO: darchy82 Tud meni tale dieta ne diši preveč, ampak vem, da se bom zelo potrudila, ker tukaj pač ne gre več samo zame. Ne smem bit egoist. Kako pa je s sladkanjem s fruktozo, npr. za kavo, glede na to, da so umetna sladila prepovedana? Pa zanima me še, če se sme jest polnozrnati kuskus kot prilogo, npr. za kosilo (kot škrobno živilo), na seznamu ga namreč nisem zasledila. Še enkrat hvala za odgovor in lep večer vsem. Jaz si vsako jutro žitno kavo sladkam z Natrenom oz. Huxolom, pa ni nobene panike. Glede kus kusa - bom prepisla iz kuharice Darje Lovšin "Kuharski vodnik za diabetike... " - citiram:" Kus kus ima nižji GI kot moka in malo višjega od kaše. Bolj kot se žitno zrno drobi in melje, višji GI ima. Kot ogljikohidratno živilo, naj bi jih v zdravi prehrani diabetiki in vsi ostali zaužili do 65 %, je kus kus dobrodošla in okusna popestritev. " Se pravi, da je dovoljen... Sicer pa poskusi, pa boš videla, kako veliko vrednost boš imela...
|
|
RE: nosečniška sladkorna 8.10.2010 22:45:17
|
|
|
|
benika
|
IZVIRNO SPOROČILO: DeVilla IZVIRNO SPOROČILO: živa25 DeVilla verjetno boš rabila nočni inzulin... Ta potem zmanjša cuker na tešče in posledično ker z nižjim sladkorjem začneš, tudi ne presežeš po zajtrku Kako si uganila, da sem danes dobila še 6 enot večernega "posladka"? Samo sem imela po današnji večerji cukra samo 4,6, tako da si tega insulina danes ne bom dala. Me prav zanima, kakšna bo jutranja vrednost. Vrednost KS po večerji prav nič ne vpliva na vrednost KS na tešče. Jaz sem imela sladkor po večerji tudi pod 4 pa je bil jutranji nad 5,3. Zastonj ti Insulatarda niso predpisali.
|
|
|
|
RE: nosečniška sladkorna 8.10.2010 22:59:28
|
|
|
|
DeVilla
|
Benika - Itak da ne mislim tega insulina samo v hladilniku šparat, samo zakaj ne bi stestirala, kakšen bo jutranji rezultat, če s tem trenutno ne ogrožam nikogar? Pač rada eksperimentiram... Sem pa na tem forumu našla zanimiv članek iz spletne strani Zveze društva diabetikov Slovenije o povezavi med sladkornimi bolnicami in nosečnostjo - med njimi je tudi en odstavek o nosečnostni sladkorni bolezni - Citiram: NOSEČNOSTNA SLADKORNA BOLEZEN Pri neodkriti in nezdravljeni NSB se rodi novorojenček s preveliko porodno težo. Zato gre običajno za dolgotrajnejše in težavnejše porode in lahko nastopi več zapletov ob porodu. Več je carskih rezov in drugih porodniških operacij. NSB moramo aktivno odkrivati, in sicer z obremenilnimi testi z glukozo. Po novih priporočilih moramo opraviti presejalni obremenilni test v 24. do 28. tednu nosečnosti vsem nosečnicam, razen skupini z zelo majhnim tveganjem (mlajše od 25 let, z normalno telesno težo, brez SB v bližnjem sorodstvu in brez slabe porodniške anamneze). Nosečnicam z velikim tveganjem (NSB že v predhodnih nosečnostih) test opravimo že v prvem trimesečju. Nosečnice, pri katerih ugotovimo NSB, morajo imeti diabetično dieto in občasne kontrole krvnega sladkorja (pomembne so vrednosti po jedi) pri diabetologu ali družinskem zdravniku. Nosečnost vodi z nekoliko pogostejšimi pregledi njen osebni ginekolog. Zelo pomembne so ultrazvočne kontrole rasti ploda. Če ugotovimo prekomerno plodovo rast ali če so vrednosti krvnega sladkorja po jedi ob diabetični dieti previsoke, je včasih potrebno tudi zdravljenje z injekcijami inzulina do konca nosečnosti. V tem primeru se nosečnica nauči samokontrole krvnega sladkorja in samoaplikacije inzulina. Porod pri nosečnici z NSB tudi načrtujemo. Če je vse v redu, poroda ne sprožimo pred dopolnjenim 38.tednom nosečnosti, da novorojenček ne bi imel problemov z nezrelostjo pljuč. Kadar ocenimo težo ploda na 3800g in več, porod pa ne poteka normalno hitro, ga dokončamo s carskim rezom. V letih 1992 do 1998 smo pri nosečnicah z NSB porod dokončali s carskim rezom v 21% primerov (pri zdravih nosečnicah v 10%). Se mi zdi, da je fajn vedet, kaj nas lahko čaka...
|
|
RE: nosečniška sladkorna 9.10.2010 7:56:45
|
|
|
|
zaljubljena23
|
Devilla, dvomim da bi bilo tole...Saj sem ga pred tem že 3x jedla, in je bil cuker čist normalen
|
|
RE: nosečniška sladkorna 9.10.2010 9:20:23
|
|
|
|
Soncchhek
|
Darchy82, priskrbi si tabelo prehrane....kjer imaš vse po skupinah lepo razloženo..... namesto mesa lahko ješ ribe, sojo, skuto.....da ti ne pišem vsega. Jaz ne jem vsak dan za kosilo " meso"......sploh pa ne jem samo belega mesa... Kuharski vodnik za diabetike in ostalo sorodstvo" od Darje Lovšin je super knjiga, jaz si delam ogromno iz teh receptov.
|
|
|
|
RE: nosečniška sladkorna 9.10.2010 9:52:34
|
|
|
|
zaljubljena23
|
Sama tudi ne jem izrecno belega mesa, tudi svinjsko meso pride v poštev, ampak res rodo, kakšna govedina, od kure jem tudi bedrce (krače), perutničke, vendar pač vse brez kože..Tako, da tega, da mora biti izrecno belo meso se ni treba držati, glavno je, da je čim manj mastno
|
|
RE: nosečniška sladkorna 9.10.2010 10:12:53
|
|
|
|
DeVilla
|
Moj jutranji cukr brez večernega inzulina je bil 5,3... No, zdej pa bod pameten... Lep vikend vam želim!
|
|
RE: nosečniška sladkorna 9.10.2010 12:45:22
|
|
|
|
majčica1508
|
Mene je kar malo strah,ker moja prejšna G je bolj šalabajzarska.... punčko sem rodila z 4260g,sama sem pa kipnila 33kg............ no zdajšna mi je pa rekla,da me da naslednji pregled na cuker test in potem tudi naprej,ker se ji zdi sumljivo da sem do zdaj kipnila 6kg v enem mesecu in mi je rekla,naj si pišem kaj jem in na naslednjem pregledu za cuker to prinesem s seboj..........sem ful zmedena,ker nisem dobila nobenega materijala,ampak si moram vse sama posvoje naredit.... in takoj v ponedeljek grem v akcijo zato knjigo,ki jo Devilla omenja............. je pa res,da ne jem veliko mesa,ubistvu kakšen kotlet ali ribo na teden.... pojem ogromno zelenjave in sadja.....kruha do zdaj sem pojedla ogromno sam očitno napačnega bo treba sam rženega kupovat....vam v ponedeljek napišem kako se pregranjujem,pa me boste malo popravile če nebo ok.....
|
|
|
|
RE: nosečniška sladkorna 9.10.2010 22:42:49
|
|
|
|
DeVilla
|
Da poročam, kakšen je bil moj današnji cukr - vrednosti po obroku (merjeno po eni uri in pol) so bile vse pod mejo 6,6 (še bolj natančno, vse je bilo pod 6,0)! Zdej pa spet ne vem, ali si dam večerni inzulin....
|
|
RE: nosečniška sladkorna 18.10.2010 16:44:25
|
|
|
|
zaljubljena23
|
Jaz sem imela danes kontrolo..In sem bila pohvaljena...torej kontrola čez 14 dni...Zaenkrat so bile vse vrednosti pod dovoljeno mejo, tako da upam da ostane tako do konca
|
|
RE: nosečniška sladkorna 18.10.2010 21:52:23
|
|
|
|
DeVilla
|
Pa ti si ful pridna, jest bom pa jutri pomoje kregana, ker mi zadnje dneve cukr ful skače... Sploh ne vem, kaj delam narobe, tudi če pravilno sestavim jedilnik je rezultat kr neki...
|
|
RE: nosečniška sladkorna 19.10.2010 9:02:33
|
|
|
|
zaljubljena23
|
Devilla, te čist razumem..Sama sem bila na istem...Zdaj pač res poskušam vnesti na jedilnik tisto, kar je že preizkušeno, če se pa najde kaj takšnega in če se pregrešim, pa probam biti tisti čas malo bolj aktivna in cuker kar fajn pade in ga imam pod mejo, čeprav sem imela npr pregrešeno kosilo... V soboto sem recimo delala pečene palačinke z mletim mesom (kar veš, bela moka, margarina, praženo mleto meso)..sestavine ki jih naj ne bi smela jesti, zraven sem pojedla veliko solate obenem pa sem po obroku nadaljevala z aktivnostjo (sva z mojim štrihala sobo) in ti povem, da sem 90 min po tem imela cukra samo 5,4...Tako, da je veliko odvisno od tega
|
|
RE: nosečniška sladkorna 19.10.2010 9:09:08
|
|
|
|
majčica1508
|
Jaz pa nikjer ne dobim knjige...Kuharski vodnik za sladkorne.....vsaj v Ce ne
|
|
|
|
RE: nosečniška sladkorna 19.10.2010 15:09:10
|
|
|
|
DeVilla
|
Poskusi tukaj naročit preko spletne strani - http://www.diabetes.si/?CID=11 - to je najnovewjša verzija. Tista stara, ki pa jo imam jaz je pa tukaj .
|
|
RE: nosečniška sladkorna 19.10.2010 15:12:09
|
|
|
|
DeVilla
|
zaljubljena23 - saj ni bilo tako hudo, mi je Tomažičeva celo za eno enoto zmanjšala inzulin pred kosilom... Res bom mogla mal pazit kaj kombiniram pri glavnih obrokih. Danes sem si privoščila kosilo v šišenskem Mercatorju pa po njem še kavo s smetano in karamelnim pelivo, pa je bil cukr po 90 in sao 6,3 . Sem pa danes nenormalno žejna že cel dan...
|
|
RE: nosečniška sladkorna 19.10.2010 16:23:45
|
|
|
|
zaljubljena23
|
Devilla, super Pol si bila tudi ti pridna
|
|
RE: nosečniška sladkorna 20.10.2010 21:45:18
|
|
|
|
darchy82
|
Pozdravljene spet . Jst bi imela pa še eno vprašanje glede merjenja glukoze. Danes sem namreč dobila merilnik za glukozo in ko sem si merila 90 min po kosilu, mi je pokazal 4,5, 90 min po večerji pa samo 2,6 . A je to lahko pravilen rezultat al sem si narobe merila?
|
|
|
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?