ronja
|
lily, z mojimi starši se kar strinjamo glede krsta - onadva me NISTA dala krstit. Dala me je krstit babica, ki tudi ni kaj pogosto v cerkev zahajala - za vsak slučaj. In mi gre prav na živce. Mojadva sta takrat (sem ju enkrat vprašala, kako nista opazila, da so jima otroka vzeli - pa sta rekla, da me je babica kao pazila in šla z mano na sprehod, onadva sta mela pa mal časa zase) . Tak da... sta bila v grehu, saj kolikor vem, se nista cerkveno poročila, medtem ko so krstili njunega ateističnega (ki takrat to še ni bil) otroka, nobenega starša zraven, pa to cerkve ni nič motilo... In zdaj sem v registru med kristjani - mislim halo??? Zadnje, kar sem slišala, Makarovički ni ratalo - pa tudi če bi ji, ona nima 3 otrok. Mi je škoda časa in energije za to. Vseeno mi pa ni všeč. To ni moje prepričanje in mi ni prav, da mi ga nekdo pripisuje. Mene tista voda nič ne moti, moti me to, da oni pravijo, ad je v sloveniji toliko in toliko kristjanov in da sem jaz tudi ena od tistih številk. Ker nisem. Na podlagi tega namreč dobivajo sredstva in to je glavni argument - da jih je toliko (pa jih ni, ker jaz nisem). Kar se otrok tiče: midva jima po pravici poveva, da obstajajo različna prepričanja, da eni verjamejo v tega boga, drugi v drugega, midva v nobenega in zaenkrat jima je to dovolj. Jima bova pa razložila vse vere, ki jih poznava, kolikor jih pač poznava. Če ju bo več zanimalo, gresta komot v cerkev ali tempelj ali kamorkoli pač, da jima razložijo tisti, ki to pač poznajo. Nimam nobenih zadržkov prit na cerkveno poroko (ok, je navadno dolgčas, ampak to je lahko tudi ob kakem drugem govoru;), imam verne prijateljice, itd... Tudi mene je mami vprašala, če bi šla rada na verouk, ampak sem se prej pozanimala, kaj pa kako je tam in se potem odločila, da ne grem (sošolke so mi vse zavidale, ker one so pa morale hodit - nekatere). To se mi zdi čisto ok. Seveda to ni isto, kot če otroci vidijo vero, ker živijo v njej, vendar je nama pač ateizem veliko bližje in vsak živi po svoje. Sama nimam nič proti ljudem, ki dajo krstit otroka zaradi ljubega miru, čeprav sama tega ne bi naredila (sem zdrahar ). Ampak vsak po svoje:). Na plavalni tečaj bo Svit šel, tako kot sta šli punci. Je bilo vedno fajn, je pa seveda jasno, da mora bit otrok vsaj 4 mesece star, da ima sploh kaj od tega. Svit bo šel oktobra.