mismis
|
IZVIRNO SPOROČILO: gigi1 IZVIRNO SPOROČILO: zarja1 IZVIRNO SPOROČILO: gigi1 Ne zanima me ali ste skupaj jemale klomifen in estrofem. Razmišljam ali je to sploh smiselno skupaj jemati. to je tudi meni čudno, ker Klomifen spodbuja rast foliklčkov, estrofem pa zavira O...no pa sem čist zmedena...again Pri Estrofemu je odvisno v katerem delu ciklusa se začne jemati. Če ga jemlješ na začetku ciklusa, potem zavira O. Na koncu pa...??? Še vedno mi ni čisto jasno, kakšno vlogo naj bi imel razen debelitve endometrija? ma kaj pa jaz vem glede tega estrofema, ko sem brala navodila, sem ugotovila, da jih v bistvu predpisujejo ženskam v menopavzi, ki nimajo rednih M. Po tej logiki, jim spodbuja rast endometrija, da jim M sploh pride, torej po tej logiki uravnava ciklus. Ima tudi neko logiko, da se ga jemlje pri terapiji s klomifenom, če K tanjša sluznico in jo potem estrofem debeli, se nekako izide Klomifen-citrat je sintetični hormon, ki se uporablja za stimulacijo ovulacije. Je med najbolj uporabljenimi zdravili pri ženskah brez svoje ovulacije in pri ženskah, ki svojo ovulacijo imajo vendar se želi pridobiti večje število foliklov. Klomifen je antiestrogen in deluje tako, da ½prevara½ možgane. Sporoči jim, da je nivo estrogena v krvi prenizek in s tem telo začne proizvajati večjo količino gonandotropinov(FSH;LH) kateri nato stimulirajo jajčnike. Navadno je začetna doza ena tabletka (50mg) na dan pet dni zapored. Prvi dan jemanja je med 2-5 dnem. V kolikor se tako ne doseže željenega učinka se količina lahko poveča do 200mg na dan. Klomifen je kar uspešno zdravilo. Statistike pravijo, da z njim dosežejo ovulacijo pri 70-80% žensk in 50% le teh zanosi. Poveča za nekje 10% možnost večplodne nosečnosti. Ni pa čisto povsem brez stranskih učinkov. Estrogeni so ženski spolni hormoni, ki so nujno potrebni za razvoj primarnih in sekundarnih spolnih znakov. Izločajo se iz jajčnikov v fertilnem obdobju ženske. Estrogeni delujejo tako, da se vežejo na estrogenske receptorje v različnih organih: urogenitalnem traktu, kosteh, dojkah; vežejo se tudi v koži in laseh. Vplivajo na presnovo lipidov in vzdržujejo ugodno razmerje lipoproteinov v krvi. Po menopavzi jajčniki prenehajo delovati in izločati estrogene. Zaradi prekinjene zaišitne vloge estrogenov se zveča tveganje za razvoj kardiovaskularnih bolezni in osteoporoze. Estrofem Forte vsebuje mikronizirani 1ß-estradiol, ki se hitro absorbira iz gastrointestinalnega trakta. Maksimalno plazemsko koncentracijo doseže v 4 - 6 urah. V veliki meri se veže na plazemske beljakovine, 90-95% estradiola se izloča z urinom v obliki biološko neaktivnega glukoronida in sulfata. torej, če je en antiestrogen in drugi estrogen, bi rekla, da je nivo estradiola nekje normalen, kot če ne bi jemala nič. Ne vem, razmišljam naglas