dskubin
|
Ko si še v porodnišnici pokličeš patronažno službo tvojega okoliša (recimo ZD Koper) in pač poveš, da si rodila v Postojni in da sporočaš, kdaj misliš zapustit porodnišnico. Takoj naslednji dan, ko bosta doma, bo patronažna prišla k tebi domov. Ja pupe, tako je. Če rodiš nekje drugje, moraš sam sporočit, če pa rodiš v Izoli, dobijo sporočeno iz bolnice in pridejo avtomatsko. Te pa prej pokliče patronažna, da se dogovorite za uro. materinska - jaz bi vam za taprvo nosečnost kar priporočala da greste (čeprav zveste dosti na netu), pa da grejo tudi partnerji zraven, če le lahko. Sej je fajn, da tudi oni vidijo, kako se previja, kopa,..., ne samo dejanski porod. Pa patronažne boste tam spoznale in vam bojo povedale vse, kar boste vprašale. Nobeno vprašanje ni neumno, kvečjemu je neumno bit tiho in ne vprašat nekaj, kar te zanima. Včeraj sem si malo pogledala seznam stvari, ki jih moram nabaviti za dojenčka (tetra plenice, krpice, zarobljene plenice, razno razne kreme, robčke, dude, stekleničke, milo, vato itd.) pa me zanima, kje se jih da nabaviti vse na enem mestu in najceneje. Ali kupujete malo tu malo tam? Imate ve že vse to? Ma ja, ni vsega na enem mestu. Najprej malo razišči, kaj sploh rabiš in kaj hočeš, pol pa s seznamom enkrat tam, drugič tam. No, osnovno kozmetiko dobiš v vsaki lekarni, na začetku ti rabi itak samo hladilno mazilo za ritko, fiziološka, alkohol, gazice za popek čistit, trdo milo, če nameravate dojit bi priporočila še Lanolin za bradavice. Ma že s tem pustiš v lekarni okoli 40€. Kašna razlika je med tetra in zarobljenimi plenicami - ne vem, kaj misliš tu? Dudico bi jaz vzela 1, če jo boste sploh rabli, pa eni nočejo prijet in morš pol sprobavat različne. Tko da ne si delat nekih zalog. Stekleničk ipd. mogoče sploh ne boš rabla, če vam steče dojenje pa sploh. Tko da tudi ne se oboroževat vnaprej! Ne pretiravat s kakimi kremami, robčki,... Na začetku dobiš nek paket v porodnišnici in so eni majhni vzorčki že tam notri, pol pa sploh vidiš kaka krema odgovarja (in tebi in otroku), ker pol te otroške kreme so une ogromne, ki jih ne porabiš pol leta, pa mogoče ti sploh ne odgovarja. Isto bi svetovala za plenice, se kupi glih une tanajmanjše za začetek za ene par dni, da ni treba takoj šibaat po trgovinah, ne pa nekih zalog delat (isto mogoče ritki ne odgovarjajo). Morte pa vedet, da gre na začetku med 8-10 pleničk na dan, tko da tamal paketek Pampersk 2-5, k jih je not 27 ne bo zdržal cel teden vatka za ritko čistit - navadno se na začetku rabi voda in vatka in ne mokri robčki. Meni je bla najboljša tista, ki je že narezana, pol sem si jo pa samo natrgala v eno plastično škatlo (Jasmin ali nekaj takega). Morem pa povedat, da sem si v drugo še precej olajšala stvar s tem, da sem kupla une mokre robčke brez vonja, losijona ipd., ki so lahko tudi za obraz in rokice kasneje in sem najprej s tem očistla drekec in pol lepo umila z vodo in vatko. Porabiš 1 robček pa prišparaš doooooooosti vate. No, tolko iz mojih izkušenj, ne kupovat preveč! Aja, pa še zase je treba vložke kupit, tega kar nekaj porabiš, obakrat sem imela VIR 80, tokrat pa bom probala VIR nature, punce jih hvalijo, samo vam bom znala povedat iz prve roke čez kak mesec šele - no, vam bo dovolj, itak grem pred vami proti Rimu Di_Di - čestitke za poroko!