|
RE: Ribnica,Kočevje in okolica 7.4.2009 23:49:39
|
|
|
|
Anonimen
|
Vilika HVALA ZA KOFETKA Se vidimo drug teden. Obljubljeno o čemažu. Danes bolj na široko , ker sem malo preletela po netu in si shranila pod recepte. Poleg mojih so še ostali recepti iz vseh vetrov interneta. Upam, da vam pride kdaj kaj prav. ČEMAŽ Na splošno nekaj o čemažu: Najpreprosteje je čemaž uporabiti v namazih iz skute, kisle smetane, tofuja, zmletih sončničnih semen in hladno stiskanih olj. Drobno narezan čemaž vmešajte kot začimbo, a ne pretiravajte s količino. Iz čemaža, krompirja ali buče lahko skuhate okusno kremno juho. Uporabite ga kot dodatek k regratu, motovilcu in solati, dodajte ga špinači. Drobno narezanega uporabite kot začimbo na cmokih in krompirju. Dlje časa lahko čemaž ohranite tako, da ga vložite v olje. Shranjujete ga lahko tudi v zamrzovalniku ali ga posušite, vendar se ga sušiti ne splača, saj izgubi svojo učinkovitost. Tradicionalna in racionalna fitoterapija mu priznavata ugodne vplive na znižanje krvnega tlaka in holesterola, učinkovit je tudi zoper aterosklerozo. Učinkovito uravnava in znižuje visok krvni tlak ter znižuje nivo slabega holesterola v krvi. Priporoča se ga osebam, ki imajo prebavne motnje, kot so diareja, vetrovi, izguba teka in slaba prebava. Odpravlja tudi glistavost. Sveže pripravljeni listi so uporabni pri čiščenju ledvic in mehurja ter pospešujejo izločanje seča. Čisti zasluzena pljuča ter jetra in žolčnik. Zvišuje pa tudi odpornost proti infekcijam. Spomladi si privoščite kure v obliki soka iz svežih čemaževih listov, poleti pa si sok pripravite iz čebulic. Dve pesti listov ali čebulic zmešajte z decilitrom vode, odcedite in shranite v hladilniku. Uživajte po dve žlici soka trikrat na dan. Odličen je za čiščenje želodca, črevesja in krvi. Očisti telo, odstrani strupene snovi in zdravi kronično nečisto kožo. V knjigah najdemo zapise, da naj ga uživajo bolehni in šibki ljudje z lišaji, gnojnimi čiri, izpuščaji. Švicarski župnik in zeliščar Künzle je zapisal, da bi mladi ljudje cveteli kot rože in se razvijali kot jelke na soncu, če bi uživali čemaž. Iz čemaža se pripravljata tudi vino in tinktura. Vino naj bi lajšalo številne starostne težave, še posebej dihalne. Vse, kar je treba storiti za pripravo, je v vinu skuhati čemaž ter ga osladiti z medom. Za tinkturo pet gramov svežih sesekljanih listov čemaža tri tedne namakajte v decilitru 70 % alkohola. Tinkturo uživajte po petnajst kapljic dnevno z vodo, sokom ali čajem. V Sloveniji raste čemaž skoraj povsod. Na Gorenjskem v gozdovih nad cesto, ki se iz Tržiča vije proti mejnemu prehodu, na Štajerskem v gozdovih pod Pohorjem in celo v prekmurskih ravninskih gozdovih. Pozanimajte se pri domačinih, ponavadi vedo, kje ga najti. Nevarnost pri nabiranju je, da se čemaž zlahka zamenja za nevarno šmarnico (Convallaria majus) ali še bolj strupeno belo čmeriko, še najbolj pa je nevaren jesenski podlesek (Colchicum autumnale), ki ima močnejše zelene in bolj koničaste liste in poganja v enakem času kot čemaževi listi, a nobena od teh rastlin nima značilnega vonja po česnu. PESTO Naredim pesto iz njega. Opran in suh (suh od vode, ne posušen) čemaž zmeljem, dodam sol, baziliko, narezene pinjole in malo mletih orehov. Vso to maso zmešam z kar veliko olivnega olja, dam v kozarce in jih shranjujem na hladnem. In to zdrži do naslednje sezone. Krasen je za namaz za na kruh. Bom pa letos poskusila še s sezamom. To se pravi olivno olje, neoluščen sezam in čemaž drobno sesekljamo in zapremo v kozarčke. Namažemo na popečen kruh (zelo paše tudi na rženem kruhu). Kot pesto, dodatek za omake in juhe ga zmeljemo z olivnim oljem in soljo. Hranimo v hladilniku. ČEMAŽEVA JUHA Potrebujemo: 4 žlice narezanih listov čemaža, 1 mesnat paradižnik, 10 dag gob, 1 žlico margarine, 1/4 litra instant juhe, 1 žlico peteršilja, nariban sir. Paradižnik za hip potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in drobno narežemo. Gobe očistimo in narežemo na tanke rezine. Na segreti margarini dušimo narezane liste čemaža, narezan paradižnik in gobe. Zatem zalijemo z juho in pustimo, da počasi vre približno 10 minut. Čemaževi juhi dodamo peteršilj, bel kruh in nariban sir. ALI Juho iz čemaža lahko naredite tudi tako, da na malo masla prepražite narezan čemaž toliko da ovene, solite, poprate, dodate malenkost moke, zalijte z mlekom, dodajte lovor, malo muškatnega oreščka, če je juha pregosta zalijte še malo z vodo oz. jušno osnovo in prevrite. PROTI TREBUŠNIM TEŽAVAM Čemaž proti trebušnim težavam: v manjšo stekleničko si nalijem domače žganje,dodamo narezan čemaž in malo sladkorja. Vse to postavimo na okensko polico in pustimo dva tedna stati. Večkrat premešamo. Potem shranimo na temno in "varno" -mesto. ČEMAŽEVA OMAKA Na maslu prepraži nekaj pesti sesekljanega čemaža, zalij z jušno osnovo ali z vodo v katero daj eno jušno kocko. Dodaj dve veliki žlici kisle smetane , kanček sladke smetane, sol in poper. Pusti malo vreti, odstavi in postrezi. Z OLIVNIM OLJEM Zmeljemo z olivnim oljem, damo v kozarčke in v skrinjo. Nekaj si jih lahko damo kar v hladilnik, počakajo tudi en mesec. Drugače pa se dobro obdrži tudi v hladilniku samo v vrečki (sigurno kak teden, lahko tudi več). ČEMAŽ Z MASLOM Čemaž zgneteš z maslom, narediš štručke in ga daš v skrinjo. Tudi to lahko uporabiš kot dodatek omakam NAMAZ S SKUTO V skuto zamešamo drobno sesekljani čemaž in namažemo na kruh. ČEMAŽEVI ŽEPKI 1 zavitek maslenega testa 30 dag svežega čemaža 1 jajce 30 dag skute sol in poper po okusu 1 rumenjak Testo samo malo razvaljamo in narežemo na 8 cm krat 8 velike kvadrate. Skuti dodamo rumenjak, drobno narezan čemaž, sol in poper. Vse dobro zmešamo. Če je skuta presuha, dodamo žlico jogurta ali smetane. Na vsak kvadrat damo veliko žlico nadeva in naredimo culice. Naložimo jih v pomaščen pekač in vsako premažemo s stolčenim rumenjakom. Pečico dobro segrejemo in v vročo vložimo pekač. Pečemo na 220 C 30 minut. Pečene postrežemo kot predjed k pivu, k omakam ali samo s solato. Čemaž ni potrebno da je kuhan, lahko se dela iz surovega. Takega narežemo tudi na vrh kake solate namesto česna. BELUŠI S ČEMAŽEVO OMAKO 800 g malih mladih krompirjev 2 kg belušev sol, sladkor 1 žlička masla Za čemaževo omako: 90 g čemaža 200 g masla 3 rumenjaki žlica moke 125 ml vode, v kateri so se kuhali beluši Krompir operemo, po potrebi olupimo in ga v slani vodi kuhamo 20 minut. Beluše operemo, olupimo, jim odrežemo konce ter jih po porcijah zvežemo v šopke. V večjem loncu zavremo vodo, dodamo ščepec soli, ščepec sladkorja in maslo ter jih kuhamo od 15 do 20 minut, odvisno od njihove debeline. Čemaž očistimo, operemo in otresemo do suhega. peclje odstranimo, liste pa drobno sesekljamo. Maslo penasto zmešamo, med mešanjemo dodajamo rumenjake in moko ter segrejemo na majhnem plamenu. Počasi med mešanjem dolivamo beluševo vodo in na koncu vmešamo še čemaž. Omako vkuhamo do smetanaste gostote. Kuhane beluše in krompir naložimo na krožnike in prelijemo z omako ter potresemo s svežim čemažem. ČEMAŽEVA TORTA S SLANINO 250 g moke 3 žlice olja sol, poper pol kocke svežega kvasa četrt žličke sladkorja 125 ml mleka 250 g čemaža 75 g mesnate slanine 50 g masla 4 jajca 3 žlice naribanega sira 150 g na kocke narezanegamesnega sira 200 ml kisle smetane kumina V skledo damo moko z oljem in soljo, zdrobljen kvas zmešamo s sladkorjem in mlačnim mlekom ter prilijemo k moki. Zgnetemo tako dolgo, da se testo loči od sklede (z mešalnikom). Potresemo z malo moke in damo pokritega vzhajat za 45 minut. Okrogel model premera 28 cm obložimo s peki papirjem, pečico segrejemo na 200°C (ventilatorsko na 180°C). Testo razvaljamo, ga položimo v model in oblikujemo 2 cm visko rob, pokrijemo in pustimo vzhajati še 15 minut. Čemaž očistimo, operemo in otresemo do suhega. Odstranimo peclje in drobno zrežemo.Slanino zrežemo na kocke in jo razpustimov ponvi, dodamo maslo in čemaž in dušimo cca 5 minut. Jajca stepemo in jih zmešamo s čemažem, sirom, mesnim sirom in s kislo smetano. Začinimo s soljo, poprom in kumino. Zmes porazdelimo po testu, pokrijemo z alu folijo in pečemo 20 minut. Nato odstranimo folijo in pečemo še 25 minut. Ponudimo vročo. PIRE KROMPIR S ČEMAŽEM (IN PEČENICAMI) 1 kg mokastega krompirja sol in sveže mlet poper 250 g čemaža 125 ml mleka 125 ml smetane sveže nariban muškatni orešček (2 žlici masla) (4 pari pečenic) Olupljen krompir narežemo na kocke in ga v slani vodi kuhamo 20 minut, odcedimo in pretlačimo skozi stiskalnico. Čemaž očistimo, operemo in odrežemo mu stebla, ga še mokrega damo v kozico, pokrijemo in tako dolgo dušimo, da pade skupaj. nato čemaž narežemo na trakove. Mleko in smetano segrejemo v loncu in ju skupaj s čemažem vmešamo v pire. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. (Na maslu v ponvi zlato rjavo popečemo pečenice.) PIŠČANEC S ČEMAŽEM Zasteklenite drobno narezano čebulo, dodajte na manjše kose narezano piščančje meso, malo dušite, dodajte v kropu prekuhan čemaž ( lahko zraven mrtva in navadna mlada kopriva, vendar naj je ni več kot 1/4 čemaža ), po želji lahko mal krompirja narezanega, nekaj zrn strtega popra, zalijte z vodo, žlička vegete ( če niste prebrali tisto o škodljivosti glutaminata, če ste in verjamete, pol vegeto spustite), solite po okusu pokuhajte da se krompir skuha, na koncu lahko zgostite ( vendar ne preveč, kakor koli delate, podmet, rahlo prežganje s zelo malo paprike ali na "francoski način " s maslenimi kroglicami ), naribajte malo muškatnega oreha, če imate rad okus po česnu, lahko na koncu kuhanja narežete nekaj listov neprekuhanega čemaža. NASITNA SOLATA S ČEMAŽEM 25 dag čemaževih listov 25 dag kuhanega fižola v zrnju 2 kuhani jajci 10 dag slanine (uporabljam pečeno panceto) kis, olje sol, poper žlička gorčičnih zrn (ni nujno) Čemaževe liste operemo in jih narežemo. Dodamo fižol in narezani jajci. Na olju prepražimo slanino in zalijemo s kisom. Solato prelijemo z vročim prelivom ter jo solimo in popramo po okusu. Potresemo z gorčičnimi semeni. To je nasitna solata za večerjo. Zraven paše črn ali polnozrnat kruh. S to solato sem premagala odpor do "špehove" solate. ČEMAŽEV NAMAZ - zeliščni namaz 500 g nepasirane skute 1 lonček kisle smetane 1 rumenjak 1 šopek čemaža sok 1/2 limone sol, poper Vse sestavine v skodeli zmeljemo s paličnim mešalnikom. OMAKA potrebujemo: 2 žlici olja, 2 žlici moke, 3 žlice drobno narezanih listov čemaža, juho, žlico kisle smetane, limonin sok in sol po okusu. Moko in čemaževe liste rahlo prepražimo na olju, zalijemo z juho, posolimo in pokuhamo. Nato precedimo dodamo žlico kisle smetane ter okisamo z limoninim sokom. Omako ponudimo k kuhani govedini, divjačini in zrezkom. NAMAZ 2 sirna namaza Tamar, 2 žlici olivnega olja zmešamo dodamo 6 žlic na drobno narezanih listov ali čebulic čemaža, dobro umešamo in namaz je gotov. PALAČINKA 4 žlice drobno narezanih listov čemaža žvrkljamo z 2 jajcema, posolimo po okusu in pečemo v ponvi dokler se ne speče na eni strani, obrnemo in spečemo še na drugi strani. SOLATA za 1 osebo potrebujemo: 2 pesti listov čemaža, 1 jabolko, 1 žlico jabolčnega kisa, 2 žlici olivnega olja, sol, poper. Liste čemaža očistimo in drobno narežemo, jabolko očistimo pešk in naribamo. Olje, kis, in začimbe, dobro zmešamo in zlijemo na čemaževe liste, ki smo jim prej dodali naribano jabolko. JUHA potrebujemo: 4 žlice narezanih listov čemaža, 1 mesnat paradižnik, 10 dag gob, 1 žlico margarine, 1/4 litra instant juhe, 1 žlico peteršilja, nariban sir. Paradižnik za hip potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in drobno narežemo. Gobe očistimo in narežemo na tanke rezine. Na segreti margarini dušimo narezane liste čemaža, narezan paradižnik in gobe. Zatem zalijemo z juho in pustimo, da počasi vre približno 10 minut. Čemaževi juhi dodamo peteršilj, bel kruh in nariban sir. RECEPT ZA SPODBUJANJE APETITA Obolelim dajemo drobno sesekljane liste ali pa iz njega pripravimo sok in ga dajemo po kapljicah (10 do 20 kapljic dnevno). PROTI ARTERIOSKLEROZI Na dan pojemo 3 krat 5 drobno narezanih listov čemeža. REGRATOVI IN ČEMAŽEVI POPKI V KISU Običajno naberemo takšne, ki so še zeleni, na vrhu se še ne vidi rumeni del, skriti so še v rozeti regratovih listov. Nikakor se jih ne da nabirati iz rastočih rastlin, vedno so "stranski produkt" nabiranja regrata za solato. Veliko popkov imajo predvsem tisti veliki regrati, ki imajo zelo narezljane liste. Popke operemo. Pripravimo kis za vlaganje in vodo, v razmerju 1:3 do 4, odvisno, kako kisle shranke imamo radi. Mešanico solimo, malo sladkamo, dodamo lovorov list, cela poprova zrna (lepo je, če je poper mešan:bel, črn, zelen, rdeč) in zavremo. V vrelo stresemo popke in počakamo, da spremenijo barvo (minuto ali dve), jih poberemo iz kisa - najlažje gre tako, da vse precedimo skozi cedilo - naložimo v majhne kozarčke. Kis ponovno zavremo in vrelega nalijemo na popke, da kis sega čez popke. Zapremo kozarčke in jih pokrijemo z brisačo, da se počasi ohladijo. To je vse. Recept se mora obnesti tudi pri čemaževih popkih, mladih semenih kapucink, popkih marjetic; enako se vlagajo tudi koščki zelo mladih bučk. Njim se doda še listke bazilike. Pa bi se najbrž našlo še kaj. Čemaževe popke vlagamo v oljčno olje in potem jih uporabimo pri rižotah, paradižnikovih omakah in podobno. ČEMAŽEVA TINKTURA Zelo zdravilna je čemaževa tinktura, ki jo pripraviš tako kot česnovo: 1/4 kg čemaževih čebulic razreži in daj v 1 l žganja ter pusti stati 14 dni čimbolj na toplem. Podnevi postavi dobro zamašeno in z voskom neprodušno zaprto steklenico na sonce in jo večkrat na dan dobro pretresi. Po 14. dneh vsebino precedi - uporabna je eno leto. V času nalezljivih bolezni in prehladov je tinktura zelo učinkovita, vzamemo vsak dan 1 uro pred vsako jedjo po 10 do 15 kapljic. Vir: Zdravilne rastline in njih uporaba - Richard Willford ki pravi: "Nobeno zelišče na svetu ni tako učinkovito za čiščenje želodca, črevesja in krvi, kot čemaž..." ŠPINAČA, ŠAMPINJONI IN ČEMAŽ V SOLATI osvežujoča, aromatična in hrustljava pomladanska solata, izboljšana s šalotko in opečenimi kruhovimi kockami 400 g špinačnih listov 300 g šampinjonov 100 g čemaža 4 šalotke 40 g masla 2 rezini belega kruha marinada 1 paradižnik 3 žlice olivnega olja 2 žlici balzamičnega kisa sol črni poper v zrnu Špinača je prva zelenjava, ki so jo začeli prodajati tudi zamrznjeno. Čemaž aprila in maja nabiramo v suhem bukovem gozdu, na višjih legah ga je dovolj tudi junija. Pozimi so češnjevci edini kakovostni sveži paradižniki. predpriprava V kozici pristavimo malo vode za blanširanje paradižnika. Marinada. Paradižnik za 10 sekund potopimo v krop, nato pa ga olupimo, razkosamo na četrtine, razsemenimo in narežemo na čimbolj drobne kockice. Začinimo ga s soljo in sveže mletim črnim poprom ter prelijemo z oljem in kisom. Premešamo. Špinačnim listom potrgamo debelejše peclje. Nato liste oprhamo pod tekočo hladno vodo in temeljito odcedimo. Čemaževe liste pripravimo enako kakor špinačne. Kruh narežemo na kockice. priprava Šampinjone očistimo. Porežemo jim bete, klobučke pa narežemo na manjše koščke. Stresemo jih v skledo ter dodamo špinačo, čemaž in marinado. Nežno premešamo. V ponvi segrejemo maslo, na katerem kruhove kockice zlato rumeno opečemo. Šalotko olupimo in zrežemo na tanke lističe. serviranje Marinirano solato potresemo z narezano šalotko in z opečenimi kruhovimi kockami. Špinača, šampinjoni in čemaž v solati so osvežujoča hladna predjed, h kateri ponudimo kozarec suhega belega pinota.
|
|
|