|
RE: za tiste, ki imate otroke doma 3.3.2011 13:31:28
|
|
|
|
ronja
|
Jaz ju nisem imela v vrtcu, dokler nisem šla nazaj v službo (sem imela eno za drugo), zdaj pa sta sicer v vrtcu, ker ju pač moram nekam dat, ko grem delat;). Vseeno pa malo gledam razne metode, povsod iščem ideje, kaj bi lahko počeli skupaj, kako kaj pokazat, itd... Ne gre mi za učenje samo, ker to se bosta itak v šoli naučili, bolj za širino, spodbujanje naravne radovednosti in pa enostavno za to, da se mi ne spipa ob zlaganju kock in futranju njunih punčk, da delamo kaj, kar je tudi meni zanimivo ali pa vsaj novo;). Zdaj se sicer že lepo sami zaigrata, vseeno pa vedno zasijeta, ko "gremo kaj skupaj delat":) In za te iskrice v učkih to v bistvu delam. Res bi rada, da bi imeli lepo otroštvo, tako da bi bilo skala v njunem življenju, na katero bi se lahko vedno oprli. Itak jim ne moremo pomagat v tem, kaj jim bo življenje prineslo, lahko jim damo samo osnovo, da bojo z vsemi neprilikami lažje shajali. Prebrala sem, kar sem na netu našla o MS, pa Waldorfski program malo poznam, imajo oboji tudi svoje uradne strani, unschoolign gledam bolj za ideje za naprej, ker zdaj sta še mali in ju ne mislim niti šolat niti nešolat, hehe. zdaj se še igramo. Se pa lahko igramo fajn igrice, pri katerih bi se lahko tuid česa naučile. Vendar mi to trenutno ni cilj, bolj zabava za nas vse. Vsake ideje sem vesela, hvala za linke, bom pogledala enkrat, ko bom lahko videla v barvah (v službi imam trenutno posebne pogoje;). - od takih aktivnosti sicer največ "ustvarjamo": slano testo, risanje, packanje, štemplanje (to mata sploh radi - sploh s krompirjem - jupiii)... Trenutno pripravljamo en malo večji "projekt" - igralno podlago s cestami, ribniki, gozdovi... to bom jaz porisala, gor pa hišice iz škatlic in jih bosta sami postavljali... Nekaj idej imaš tudi na mojem blogu pod "ustvarjanje z otroki" ali pa pod temo otroci (izbereš v meniju). - Lutke smo tudi že delale in sta navdušeni, nad vsemi možnimi variantami. - Pa kuhata radi z mano - to se sicer verjetno ne bo štelo v unschooling, vendar se mi zdi fajn za splošno izobrazbo, da je otrokom pokažemo, kako kaj nastane, iz česa je kruh, kako narediš testenine, itd... Nič od tega ni nujno, brez vsega se komot preživi, je p avečino tega otrokom zabavno in zanimivo. Ker otroke navadno zanima, kako kaj deluje, kako je narejeno, sploh se jim fajn zdi, če znajo sami naredit. - Kakih igric za abecedo ali tako se pa še ne grem, zaenkrat je črke še ne zanimajo in ne vidim smisla. - Barve sta se po moje najbolj naučili, ko sortiramo perilo . Nimam ene "šole", ki bi ji sledila, gledam okoli in zbiram ideje, ki so mi všeč, ki se mi zdijo koristne ali zabavne (najboljše je, če so oboje;). Včasih poberem kako idejo tudi iz vrtca, celo od zobozdravnice sem jo (zajčke in mucke iz gumijastih rokavic)... Lahko so to tudi ideje iz raznih ustvarjalnih stani, ki nimajo veze z otroki, pa pač so primerne tudi zanje. Jaz navadno delam tako (kadar sem zdrava): eno "vodeno aktivnost" dnevno imamo (torej tako, ki zahteva tudi mene oz. mojo angažiranost - da pripravim (in pospravim ) ali da jima sploh pomagam naredit), potem pa je to lahko nekaj čisto na izi, ala slikanje s prstnimi barvami ali pa kak bolj zahteven projekt, recimo da sešijemo puloverček za tamalo ali izbereta blago za svoje punčke, kombiniramo različne možnosti, itd... (poizkušam se pa držat pravila "manj je več" pri malčkih:) skratka izbiram bolj izi projekte). To je super laufalo, dokler sem jaz malo prej hodila iz službe, zadnje čase pa ne morem in mi tele nadure doma kar falijo... Ampak upam, da bo čez nekaj mesecev boljše - vsega naenkrat pač ne morem. Je pa tudi kak dan, ko se mi nič ne da in se sami zaigrata in ne diram nič, zadnje čase jih je vedno več, ker sem zmatrana od tempa v službi, hehe. Med vikendi pa se potrudim, da ali gremo na kak izlet (če sta zdravi in je vreme primerno) ali na kak sprehod ali pa imamo res kako aktivnost. Vsak dan pa beremo pravljice in pesmice, navadno tako popoldne kot obvezno zvečer, včasih pa še zjutraj (odvisno kdaj vstanemo). Knjige imata pač radi in tega nimata nikoli dovolj. Vsekakor pa pri nas ne velja, da je v vrtcu bolj zabavno, ker se skoz nekaj dogaja, ker je doma tudi tako (razen če sta bolani). Dostikrat se zgodi, da vzg. ponosno povejo, kako so pekli kruh, pa se meni to ne zdi nič takega, saj ga pečemo skoraj vsak teden,... itd... Dostikrat pa kako idejo pri njih poberem (recimo vremenski koledar - malidve totalno navdušeni)! Kar se blogov tiče: tik predno se je zaprl, sem našla blog "childhoodmagic", ki je bil enkraten - žal ga je mamica izbrisala, ker ni želela več toliko blogat - pravi, da ji je to preveč časa požrlo, časa, ki bi ga rajši namenila družini - je pa res veliko blogala. Nam se dobro obnese tudi beležka aktivnosti, kjer imam razdeljene ideje glede na vreme in čas trajanja, tako da vedno lahko najdem kaj za počet in nimam izgovorov, hehe. Trenutno delamo pustne kostume in jima je to zelo zanimivo:). Dele, ki niso zanimivi, naredim ponoči, ostalo pa naredimo skupaj. Res da je popolni nered v stanovanju, ampak fajn se pa imajo Podpis, duša dvojčica, ehhe.
|