|
RE: za tiste, ki imate otroke doma 10.10.2011 10:37:08
|
|
|
|
ronja
|
Ja, jaz sem mela iste probleme - za tako male namreč ni skoraj nič! No, leta 2007 smo imeli srečo, da smo v p. dobili eno zelo fajn knijgico: Igre z dojenčkom - od rojstva do 1 leta (založba MK), ni taka moderna, ni na prvo žogo, ima pa ogromno idej not. Večina je res intuitivnih, ker pač s tako malim otrokom ne moreš delat toliko kot z velikim in jasno se večine potem že sam spomniš, ampak se pa vedno najde kaj, česar se človek ne bi sam spomnil. Vprašaj v knjižnici, se splača pogledat:). Vem, da je tvoje dete že 2 tedna starejše, ampak verjetno večina stvari še pride v poštev . Pri malih dojenčkih je vedno zanimivo raziskovanje čutov: torej poleg raznoraznih knijgic z različno teksturo, bo verjetno dete še bolj uživalo, če mu daš škatlo odrezkov od blaga (ja, je potem to za pospravit, nič ne rečem... )- jaz mam tega precej, ker pač rada šivam, ampak kak košček se vedno najde - če pa tega nimaš, pa lahko daš v škatlo en kup manjših oblek - lahko njegovih premajhnih, pa tisto rokavico in nogavico, ki sta ostali brez para, vse, kar se uniči in strga (tega je pri malih otrocih precej ) lahko razrežeš in daš manjši kos tja (ne premali, da ga ne pogoltne, seveda, samo da niso cele kavbojke, ker to bo za te male rokice pretežko). potem majo radi košarice, ki jih raziskujejo - not lahko daš čisto običajne predmete: strože, cedila, večje kamne (zaobljene, da se ne ureže, pa v tem primeru bodi zraven, da si ga ne vrže na nogo), lahko narediš kroglice iz volne (klopko daj v najlkonko in operi na 95°C, da se sfilca, recimo. Nori so tudi na ogledala - če imaš možnost dat kako ogledalo na njegovo višino - do that! Se ful radi gledajo - sebe in druge stvari. Jasno, ne poznam otroka, ki ne bi bil pri teh mesecih navdušen nad vsem, kar ropoče - to je lahko tako enostavno kot kuhinjski lonec in dve kuhalnici. Če dodaš še par makaronov, bo pa še toliko bolj zabavno. Če se ti zdi to premalo, mu lahko narediš bobenček iz kasete za plenice (najdeš na mojem blogu, pod Ustvarjanje z otroki), to sem nesla potem tudi malim v vrtec (1. leto, ko je bila Lejla v vrtcu, pa jim je bilo baje zelo všeč ). potem imaš kup tistih lončkov, ki jih zlagaš enega na drugega in enega v drugega, pa različne oblike, ki jih vstavljaš skozi luknje - se pa ne spomnim točno, kdaj jim to rata zanimivo - otroci so tu itak različni, probaj, pa če ji še ni, probaj čez kak mesec ali dva, itd... Lahko tudi skriješ eno stvar pod en lonček in mora potem ugotovit, kje je. Nekateri se baje že hitro grejo tudi igre vlog - no, Ronja je bila tu zelo počasna, šele nekje pri 2 letih ji je to ratalo zanimivo. Mogoče bo tvoja hitrejša (Lejla je veliko prej futrala svoje punčke, Ronja jih je pri 18ih mesecih samo vlačila okoli in treščila nekam). skrivanje: ne tazaresno, ampak tako,da te otrok vidi, pa se skriješ pod deko (da ve, kje si), pa potem pokukaš ven "kuku" - to imajo tudi vsi otroci radi, vsaj kar jih jaz poznam. gibalne igre: precej idej je v raznih prav temu namenjenih knijgah, vendar so spet večinoma za starejše otroke. Ampak kak dičidičidiča se že da it. Pa razne izštevanke, pa skrivanje prstkov v luknje, ki jih narediš v škatlo, itd... lutke: sama jih nikoli nisem marala, malidve pa jih imata zdaj radi, Ronja jih pri 1 letu še ni prav nič šmirglala, Lejla je pri 1 letu z veseljem gledala lutkovno predstavo... tako da - očitno odvisno od otroka, je pa za probat;). voda: to pali pri vseh starostih . Če nima problemov s kožo, si sem pa tja lahko privoščita penečo kopel, tamali ful uživajo. Lahko ji narediš barčice iz papirja, to tudi ni nevarno in je tudi malim všeč (vsaj Lejli je bilo). Lahko tudi samo natočiš vodo in penečo kopel v en lavorček, pa potem v tisti peni išče igračke, ki so spodaj. Če ne bi rada imela vsega mokrega (zdaj ipak ni več tako toplo), potem lahko isto stvar narediš z večjo količino ovsenih kosmičev namesto vode - da ven išče razne predmete,... blato in zemlja: kot si že ugotovila, je to no.1., hehe. Radi sadijo rožice, packajo z zemljo, bolj ko je svinjsko, boljše je Bom premislila, pa če se še kaj spomnim, napišem. Za prvo silo pa upam, da bo:)
|