|
RE: za tiste, ki imate otroke doma 17.1.2012 15:08:51
|
|
|
|
chezAnA
|
IZVIRNO SPOROČILO: josephine27 kaj lepega počnete v teh zimskih dneh? mi smo veliko zunaj, ker je tako lepo vreme. hodimo na sprehode in krmimo ptice. ta vikend načrtujemo postavitev ptičje krmilnice. sem videla, da ste pisale o kotičkih. tud meni so zelo všeč ampak tud nas pesti pomankanje prostora. imamo bralni kotiček v sobi, svojo košaro z glasbili, lego kocke imamo v enem kotu. ima pa svoj pisalno-risalni kotiček ( mizico in tablo) v enem kotu dnevne sobe. v omarici zdraven pa vse za ustvarjanje ( plastelin, prstne barve, barvice, škarje, kolaž,.... v kuhinji ima svoj predal. zelo rada bi naredila še en tak kotiček za igrenje vlog in lutke ( ker ima zelo rad te stvari) pa zenkrat še nisem našla primernega prostora, da bi svojo zamisel uresničila. kar se tiče montessori pladnov so meni sicer zelo všeč, mojemu 3 letniku pa ne preveč. ste naročene na kako otroško revijo? hodite z otroci v knjižnico? Od revij smo naročeni na Zmajčka in ga tavelik vedno komaj pričaka in z veseljem rešuje naloge. Tasrednji pa včasih pomaga kakšno nalepko nalepiti, pa z veseljem zraven posluša branje pravljic. V knjižnici smo že stalni inventar. Stalno visimo tam in vedno si izposodimo kakšno tono knjig Kar se pa kotičkov tiče, mislim, da imaš zadevo ti že porihtano. Poanta je (vsaj jaz jo vidim tako), da ima vse svoje točno določeno mesto, malo po eni logiki skupaj naloženo, da otrok ve, kje je kaj in da zna to sam vzeti IN pospraviti. V vrtcih tudi loči igralnico in skupino otrok na več majhnih prostorčkov in skupinic, kar ustvari neko intimo, da se otroci med seboj ne motijo, da so lahko malo ločeni od drugih, ki se igrajo nekaj drugega. Pa otrokom je bolj všeč, če je prostor malo omejen, da ni cela igralnica prazna ampak so take male "sobice." Te potrebe pa pri naših, "domačih" otrocih ni, oz. jo jaz ne vidim. Prostora ni preveč, skupina otrok pa tudi ni taka, da bi se med seboj motili Drugače pa mi sledimo urniku in gremo skoraj vsak dan vsaj za kakšno uro ven (ok, če ravno ušpičene prekle do lpadajo ne, drugače pa kar), pa mine dan rezali smo snežinke, delali okraske za smreko iz slanega testa, rišemo na okna s temparkami, skupaj kuhamo kosila (po tanovem sem vajenec, tavelik pa je glavni kuhar), prerihtali smo vse igrače (tamala se je začela plaziti, tako da smo vse dvignili), na rolo papirja sem narisala mesto, onadva pa sta lepila nalepke avtov, policajev, gasilcev, delavcev, rešujemo delovne zvezke (une, z nalepkami, ki jih prodajajo za predšolske otroke. In potem sta blazno ponosna), sestavljamo sestavljanke, za danes sem mislila, da bi delali telefončke iz pločevink in vrvice, pa se jima ni dalo. Pa drugič. Pa seveda beremo, igramo na kitaro ...
|
|
|