Nina33
|
Čer! Naša je končno zaspala, za koliko časa je sicer vprašanje, a se bom pustila presenetit (včasih rata tut 5-6 ur v kosu, bolj verjetno bo hotela pit okoli enih, dveh ponoči). Moram pa napisat svoje mnenje o spanju, drgač sama ne bom mogla spat Mislim, da nobena ne dela nič narobe, niti ne bo nihče "razvajen" zaradi tega niti ni nujno, da bo tak ritem "osvojen in ohranjen" kaj dlje kot nekaj tednov/mescev. Edini nasvet (kao), ki ga imam, je to, da se greste neko rutino, kdaj pa dete potem dejansko zaspi... pa ni v rokah staršev (ni nekega "zveličavenga recepta" zaradi katerega bi si lahko pripisovali zasluge za lepo spanje otrok, niti ni "antirecepta" zaradi katerega bi morali imet občutek krivde). Pri prvem sem bila zihr, da bo vse narobe, ker je zaspal samo med dojenjem in spal (večinoma) samo v naročju ali ob meni, če sem ga dojila leže. Pa ni (star je 8 let in že vsaj 6 let lepo brez problema zaspi v svoji postelji po objemu in lupčku za lahko noč), samo to težko obdobje se lažje preživi, če se ne psihiramo preveč. Fino je, da se "gre spat" vedno ob neki približno enaki uri (pri nas je to še vedno med 19-20), kar ne pomeni, da bo otrok takrat kar sam zaspal, le nobene "zabave" ni več potem, le "nujne" zadeve, narejene čimbolj "dolgočasno". Pri nas npr. gredo fantje spat ob svoji uri, Mari je medtem običajno budna z atijem, potem jo prevzamem jaz, on se gre pa še malo s pobi pogovort (moške zadeve ). Vmes se midve "spucava" (jo umijem, previjem) lepo počasi, potem pije pri meni in običajno medtem zaspi... za 10-15 minut Gre nazaj k meni v naročje, lepo v mraku (midva gledava kaj na TV, brez zvoka), včasih kaj popije, večinoma ne. Čez čas ji ni več OK, in jo gre on nosit (ker je presita, bi sicer še kaj popila, a jo potem šraufa) in včasih tako zaspi, včasih ne. Običajno se vsaj joka ne. Nato jo okoli 22-23 še 1x previjem, gre pit k meni in zaspi (kot nocoj) in potem vidimo.. trenutno je budna že nekaj minut, ko tole spišem do kraja, gre k meni v naročje na še eno dozo, če bo treba (včasih tud nazaj zaspi), mogoče jo bo treba nosit, a vem, da bo v končni fazi zaspala. Potem sledi še eno nočno hranjenje kar ob meni, nato spiva skupaj do jutra (sva v dnevni še, da ne motiva ostalih preveč, pobe ima čez noč, če je kaka sila, moj čez). In me čisto nič ne skrbi, da bi tako "ostalo" ali da bo razvajena... ker ne bo. Vem. Eko, zdej moram pa it, da se ne zbudi preveč. Lepe sanje in mirno noč vsem! P.S. O, kolk sem se razpisala