ronja -> RE: Otrok ima v vrtcu samo enega prijatelja... (18.9.2013 19:04:09)
|
Patrino, verjetno si spregledala, da moji punci sami povesta vse in še več, kot si želim slišat in vanju ni treba silit z vprašanji;). Podvprašanja (ne vsa hkrati, pač tisto, ki se ti zdi, da bi otroku znalo potegnit) pa so priporočljiva za tiste otroke, ki sami od sebe ne povejo toliko. Predivdevam pač, da je metulj tako pametna punca, da ji je jasno, da ne bo šla svojega malega izprašat ko tajni agent vseh vprašanj naenkrat, ampak da bo izbrala to, kar ji bo pač všeč in kar se ji bo zdelo uporabno. Ona je pač pametna punca, to sicer nekak pričakujem tudi od drugih, ampak očitno pričakujem preveč;). Pa še nekaj. Ali se k pogovoru z otrokom nikoli ne spravite spontano , brez naštudirane knjige, sto in enega članka? Ne, nikoli, vsak dan imam goro člankov, ki jih moram prebrat in potem samo po tem, kako se obnašajo žuželke, delam s svojimi otroki[sm=jezicek.gif] Nikoli ne izklopite svoje psihološko vzgojne vloge in se le prepustite otrokovemu govorjenju. To je ja tako čudovito, ko ti otrok spontano pove kakšno stvar , kar tako brez tega, da bi ga tlačil dol z vprašanji. Saj ni treba , da pove cel roman. Pove tisto, kar je zanj bistveno in kar se mu zdi da bi bilo dobro , če bi vedeli. ja, to je čudovito, se strinjam, krasno je poslušat tamale, ko razlagajo vse, kar jim je všeč in koliko jim pomenijo raznorazni detajli[sm=smiley1.gif]. Vendar ima metulj problem, da njen mali pa ne pove sam od sebe tako, da bi ga razumela in ne ve, ali mu je v vrtcu fajn ali ne. In tu lahko pomagajo podvprašanja (kot rečeno, ne vsa naenkrat, je pa lažje izbrat iz množice pravega;). Spontanost ...nekje sem nekoč prebrala, da ti ne potegnejo zadeve, ki jih moraš naprej planirati. Ne, mi ne, tudi v zvezi z otroki mi ne potegne planiranje naprej;). Poizkusi mi pa vedno sedejo in tudi tamalim sedejo, pač rade poizkušamo:). Punci sta hoteli, da jima preberem strip in sem jima ga - in ker nobena ne ve, koliko je 90 sekund, smo poizkusile, rčisto spontano - ni bilo planirano, da bi brale knjigo, ni bilo planirano, da bi poizkušale - zanimalo ju je, zato smo probale[sm=smiley1.gif]. Hec, ko ravno to, kar zagovarjaš govori proti tebi[sm=smiley36.gif]. Verjamem, da se ti zdi to strašno, ampak tamalim pa je zabavno. Verjamem, da bi bilo tvojim muka;). Ampak niso vsi isti, mojim je strašno zanimivo kako kaj dela, tudi oni, njihovo telo in možgani. Niso vsi isti, eni so pač radovedni. NI praktično, ko hočejo vse vedet in ne moreš ene knjige za odrasle v miru prebrat, ampak j* ga.[sm=smiley36.gif] Včasih je treba zadevam malo pustiti, da se zgodijo tudi brez posebnega vzroka in namena. Večinoma. Samo kadar se zašteka, moramo včasih popustiti, včasih poriniti, navadno pa raziskati, zakaj se je zataknilo. Ankica, "patrino" ima z mano probleme še iz prejšnjega življenja[sm=jezicek.gif].
|
|
|
|