Frodo Bisagin -> RE: Podaljšano dojenje (14.6.2013 0:03:01)
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Kar sama trdim, je le to, da večina mam itak ne doji toliko časa, ker se nam ne da, vendar pa vidim, da so ljudje v stiski, če imajo v glavi reglce, do kdaj je treba nekaj speljat (ne glede na to, kaj je to: kahlica, dojenje, karkoli) in da je po moje tudi kakšna mama, ki doji več kot 3 leta, pa tega ne dela zaradi navezovanja otroka, ampak ima mogoče kak drug razlog - recimo, da noče odstavljat otroka z jokom, mali pa še ni pripravljen. Kdaj so otroci psihično pripravljeni zapustit zizo, ne vem - ker so različni. Mojidve sta imeli 1 leto razlike v tem, recimo. Tudi ko je otrok psihicno pripravljen "zapustiti zizo" potrebuje spodbudo. Ponavadi matu ustvari situacijo, da se dojenje prekine. Nisme se slisala za dete, ki bi reklo, daj mama vmakni se, ne bom se vec dojil. Enako kot koristimo "letni dopust" za dude, ko gredo na morje in se ne vrnejo... Z motivom zaradi katerega "psihicno zrel" otrok ne dobi spodbudo se zacnejo devijacije. Kolikor vem, niti eden otrok nima traum zaradi ostavljanja, pa bi lahko sklepali, da je odstavljanje, kljub joku in zahtevam otroka, za otroka netraumaticno. Hm, ne vem - ne bi si upala kar tako na pamet trdit. Dokler nimamo sindroma "odstavljanja" je vse ok. Zal pa imamo sondrom popolne matere in se nekatere druge motnje vezane z materinstvom in vezjo med matero in otrokom. Tudi za dudo ni starostne omejitve in tudi pri njej se mi fajn jo vzet na mehko, ne na silo, ja. Isto kot z dojenjem. Nacin ne vpliva na starost otroka. Lahko je zgolj, da sta starsa nespsoobna zadeve uredit mehko in pametno... WHO in Viva se mi vseeno ne zdita na istem nivoju... Who naj bi sestavljali zdravniki, veliko njih, v Vivi pa se ga. zdravnica o dolgem dojenju samem po sebi ni niti izrekla, samo povedala je, kako naj ga odvadijo, ker si to želijo. WHO me spominja na drustvo katoliskih zdravnikov, ki propagira kot dokazano medicinsko zdravo zgolj tiszto, kar je v duhu doktrine - politike. NIso vse mame psihišno zdrave, jih je pa veliko;). Kar se pa dojenčka tiče - joka in če ga podojiš, neha jokat. Joka in ga poizkusiš zamotit, mu ponujaš pijačo, hrano, on pa se želi dojit, kar pokaže zelo nedovumno. iN joka. Potem se podoji in neha jokat. NI treba bit glih genij, da vidiš povezavo;). Ni treba biti genij, da na doloceni tocki pomislis, da je lahko tudi izsiljevanje. Tvoji otroci nikoli niso nic poskusili dobiti z jokom in vztrajanjem, da pa samo to in to lahko uspava, umiri, osreci.... Že 10tič:: zato, da je prej. Zato, ker jih vedno spodbujamo, da so čimprej samostojni, na raznoraznih področjih, tudi tu. Otroks e samostojnosti uci oz. ga samostojnosti ucimo. Otrok, ki nikoli ne bo rabil sebi odrezati kos kruha, ga verjetno pri 14 niti ne bo znal odrezati. otrok, ki nikoli ne dobi spodbude, da se prehena dojiti se po mojem mnenju ne bo nehal dojiti ( zakaj bi se odrekel eni prijetni in umirjajoci zadevi) dokler ne bo dobil spodbudo. Obzalovanje, ki ga izrazajo otroci an linkih govori v prid moji tezi. Pa zato, ker se ti po par letih niti pod razno ne da več dojit:D. Verjetno je to res mati narava naredila tako, da ti gre vedno bolj na živce, da jih imaš motivacijo odstvit. Ne predstavljam si, da ne bi mela poln kufer, to je res. In se potem vprašam, če so morda one samo bolj potrpežljive od mene... Ze spet sebe jemljes kot etalon. Zenske so razlicne - imajo razlicen odnos do sveta, ljudi, otrok, dojenja... Bis e ti lahko porocila zgolj zato ker ima tvoj fant denar, bi ti lahkjo bila psonzorusa ins e na zhtevo tvojega ljubija dajala dol z njegovimi poslovnimi partnerji za boljse posle... - bom kar domnevala , da ne. Vendar, to se ne pomeni, da se to ne dogaja. In ce se tebi po dolocenem casiu ne da dojiti si se enkrat poglej linke - ene bo dojile celo zivljenje... in postale supermame ! Res je, da si ne predstavljam vseh možnih zlorab otroka, o pedofiliji se več govori in jo zato bolj poznam. Zato sem te pa spraševala, da mi daš literaturo. Če rečeš samo: ni dobro, pa pika, me namreč težko prepričaš. Sem ze napisala kje je to skrito. Nimam pa casa niti se mi da iskati. Kar se pa psihične škode tiče pa tudi nisem tako 100%, da čisto vsaka mama, ki doji dlje kot do 3 leta, otroka nase privezuje in mu s tem škodi. Gotovo se najdejo, ni pa to ravno pravilo po moje. Večina ma dovolj in se trudi nehat, tako na uč... Enim pač rata prej, drugim pa kasneje, pa lahko delaš čisto isto. Lahko pa se niti ne zavedas kaj delas. Globoka custvena potreba matere, da ima nekoga , ki je od nje odvisen, njeno eventualno prepoznavanje sebe zgolj kot matere, potreba, da bo dostojna mati, ki bo svojemu otroku dala vse ( cankarijanska mati i dr. motnje) privedejo do dolocenega obnasanja tudi z otrokom. Nekatere se verjetno na videz trudijo in morda celo mislijo da se trudijo odstaviti otroka, same sebe pa podzavestno minirajo... ne bi zahajala v pojavnost motenj osebnosti, custvenih motenj itn... mehanizmi so razlicni.. To je kot zenska, ki boleha za motnjo hranjenja. Se strinjam, da niso ista priporočila za vsak del sveta, vendar tudi ni nujno, da je za drug del sveta pa to priporočilo škodljivo - lahko pač nima vpliva - Vsaka stvar ima vpliv. Morda predolgo dojenje nima fizioloskega vpliva, zagotovo pa ima psihicnega. Zagovorniki trdijo, da se jaca vez med mamo in otrokom, da se otrok potolazi, da mu je lepo.... kar pa vse govori o tem, da vpliv je, vprasanje je pa zgolj ali res pozitiven ali zgolj / vecinoma pozitiven. Nobena od nas ne pravi, da je treba dojit tako dolgo, niti da je sploh treba dojit - to se zmenita dojenček in mama, kakor jima paše. Pravimo samo, da zaenkrat še nimamo študij, da bi bilo škodljivo, kakor je Frodo napisala - da je pač zadeva še v zametkih, ker je tako majhen vzorec, da še ne morejo kaj pametnega iz tega potegnit - to štekam. Osebno menim, da je to zgolj nacin za redolocanja mesta zenske in matere ter njenih nalog in vrednosti. Vracanje zensk iz javne v zasebno sfero ter ustvarjanje vrednot, ki bodo ta prehod nazaj v nazadnjastvo olajsale, ko bo zenska vredna samo, ce se bo ostavrila kot zena in mati.... povsem politicna zadeva, ki zlorablja dojenje in odpira vrata neuravnovesenim zenskam, da dojejijo otroke do 10 leta starosti ali vec, brez omejitev. [sm=smiley6.gif]
|
|
|
|