RE: Januar 2014 (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju

Sporočilo

Dorotheia -> RE: Januar 2014 (10.12.2013 12:50:25)

Punce, jaz bom spet malo "smetila" vašo temo. [sm=smiley1.gif] Ste bolj zgovorne, pa še izkušenj imate več. Očetovstvo sva uredila danes kar na UE, ker csd ni imel uradnih ur. Zdaj pa me zanima še ena zadeva. Kaj je poanta skupnega gospodinjstva? Midva tega še namreč nimava urejenega - lahko to urejaš tudi po rojstvu otroka? Živiva zaenkrat namreč še v podnajemniškem stanovanju, v katerem sem, zaradi enostavnosti urejanja porodniške in vseh ostalih papirjev (sem obenem tudi spremenila določene druge osebne podatke) na stalnem naslovu prijavljena samo jaz, partner pa ima na tem istem naslovu prijavljeno začasno bivališče (stalnega ima še vedno pri starših, ki pa je sicer v istem kraju kot začasno). Otroku bova tudi tu kasneje prijavila stalno bivališče. Moj zaradi stroškov menjave vseh osebnih dokumentov ni nameraval prijaviti na istem naslovu stalno bivališče, pa nama je danes teta na UE povedala, da brez tega ne bo možna prijava skupnega gospodinjstva. Kaj potegne za sabo, če mi trije nimamo prijavljenega skupnega gospodinjstva - torej imava samo otrok in jaz, partner pa je drugje? Ali se lahko to uredi naknadno? Sicer verjetno bo sedaj pač tu prijavil tudi on stalni naslov, da nama ne bodo kaj komplicirali glede raznih prejemkov, pa baje potegne to cel kup zadev za sabo. Ima katera osebno izkušnje s tem?

tashq -> RE: Januar 2014 (10.12.2013 14:38:31)

Nina33:hvala za info o EA![sm=smiley1.gif]pomoje bom kar jutri šla na predavanje, drugače pa naslednji teden.
si mene imela v mislih,ko si rekla, da naj [sm=duda.gif] ne pokrijemo preveč...jaz sem napisala, da bo naš [sm=duda.gif] imel še vrečo za v lupinico le iz tega razloga,ker vem, da bo naš avto mrrrrzel...razen če bo lubi prej ene tri kroge naredil okoli P...[sm=smiley36.gif]do doma imamo pa le slabih 5 min in se avto v tem času ne bo ogrel(jah,naša starina...[sm=smiley36.gif]).je pa res,ja,če bo avto topel, pa pot od P do avta kratka, potem res ni potrebe po deset_ih dekicah.[sm=smiley1.gif]
ja,moja G tudi ni komentirala kg,čeprav sem se bala,da bo.sem zdaj na +9,čeprav bi bilo bolje, da se ne redim več preveč,ker mam še ostanke od Pie...[sm=jezicek.gif]
Dorotheia:sicer ne vem,kako je s skupnim gospodinjstvom,ker se ne spomnim več,kako je bilo pri nama glede tega tri leta nazaj.ti pa povem,kako sva imela...
jaz in hči sva imela stalno bivališče na A naslovu, partner je imel stalno bivališče na B naslovu,vsi trije pa smo imeli začasno bivališče na C naslovu,kjer smo vsi trije tudi živeli.se ne spomnim,če smo kaj prijavljali skupno gospodinjstvo.pri nama ni bilo problemov,obdržala sva oba stare dokumente,edino sporočila sva na banko,CSD,službo... novi C naslov.
tako,da mislim, da pri vama tudi ne bi smelo biti problemov:pač imata ti in[sm=duda.gif] stalni naslov na A, partner stalni naslov na B, partner začasni naslov na A.tako mu ni treba menjati dokumetov...ne vem pa,kje bi bila poanta skupnega gospodinjstva.mogoče je to bolj pomembno,če bi vi trije živeli recimo pri tvojih starših,pa bi bilo bolje,da ima mlada družinica svoje gospodinjstvo,"stara" družina pa svoje...
tudi ne vem,če imata lahko kakšne težave glede prejemkov...sploh če boš vložila za vse(pomoč ob rojstvu otroka,občinska pomoč,OD...)ti,sigurno ne bo problemov.mislim pa,da tudi,če bi vložil on, ne bo problemov,saj ima prijavljeno začasno z vama...
sem zakomplicirala...?upam,da si razumela...[sm=smiley1.gif]

tashq -> RE: Januar 2014 (10.12.2013 14:47:24)

aja,še to,Dorotheia:
nikjer v teh papirjih ne zahtevajo,da se izjasniš glede skupnega gospodinjstva...važen je le naslov...če bo prostor le za stalnega,pa vprašaj,takrat ko boš oddajala,kje lahko dopišeš partnerjev začasni naslov,kjer tudi živi...[sm=smiley1.gif]pa ma da tete pomagajo!

Nina33 -> RE: Januar 2014 (10.12.2013 17:14:25)

Dorotheia, pojma nimam kaj točno vse potegne skupno gospodinjstvo za sabo, a če bi očetovstvo rihtala na CSDju, bi zih zvedela vse (in še več) o tem, naju je dobre 5 let nazaj teta morila cca. pol ure zakaj nisva poročena ipd. (pa sva bila prijavljena na istem naslovu, skupno gospodinjstvo [sm=smiley1.gif] ) namesto, da bi nama samo un papir dala podpisat.
Tashq, nisem mislila nobene točno, razen morda sebe v prvo, ko sem ubogega otroka skor skuhala [sm=smiley36.gif]. V porodnišnici je bilo tako toplo, da sva bila zihr, da morava doma tut tako kurit (in otroka čist zadekanega imet), da je patronažno skor kap, ko je na obisk prišla - kot bi stopila v savno [sm=smiley36.gif] . Drgač imamo pa mi glih toliko do P, da se avto zih segreje, 5 minut je pa res malo [sm=smiley1.gif] .
Moja G tut ne komplicira glede teže - sicer ji ni bilo čisto prav, da se jaz med zadnjima obiskoma nisem nič zredila, a trebuh lepo raste, po UZju v 32t5d je imelo bitje ocenjeno težo na dobri dve kil(c)i in če bo kot po JUSu dobival/a gor po četrt kile na teden, bo čez glavo [sm=smiley36.gif]. Jaz sem pa do zdaj dobila gor ene 10-12 kg, ne vem s kolk sem štartala, kar je za ene 4 kile manj kot prejšnje dvakrat v teh tednih, a ni bilo ne prej preveč niti ni zdej premalo (pomoje [sm=smiley36.gif] ).

tashq -> RE: Januar 2014 (10.12.2013 18:11:57)

Nina33:sem jaz tudi zdaj mislila,da bi bilo fajn ene 2 st. dvignit,ko pride [sm=duda.gif],pa so mi vsi rekli,da ni nobene potrebe...prva je bila poletna,tako da s tem ni bilo problemov, pozimi je imela pa že pol leta pa te ne skrbi več vsaka malenkost...[sm=smiley1.gif]

Night -> RE: Januar 2014 (10.12.2013 19:37:51)

Dorotheia, zakaj pa morata imeti skupno gospodinjstvo? Midva ga tudi nimava prijavljenega, čeprav sva poročena in živiva skupaj.

Masaža presredka: jaz je ne bom prakticirala, babica nam je v šoli za starše rekla, da si ene ženske s to masažo naredijo več škode kot koristi - ker je vse tako zmehčano [sm=zmeden.gif] Kaj pa vem ... Jaz že prej nisem imela namena s tem začeti, pa tudi zdaj ne bom. Marsikaj je odvisno od kože posameznice, tako kot pri strijah - ene se skoz mažejo, pa jih dobijo, druge pa ne. No, jaz jih zaenkrat še nimam, mogoče pridejo zadnji mesec?

Nespečnost je meni največja mora! Sicer ne spim samo tu pa tam kakšno noč, ampak je res moreče, ko moraš zjutraj vstati za v službo. Ta teden hodim s podočnjaki okrog, ker že dva dni ne spim, drugače je pa kar ok. Na noč grem obvezno enkrat na wc, če pa ne spim, pa hodim kar naprej!

Gibi ploda: danes čutim kot ene mehurčke čisto zgoraj pri rebrih. Sicer je tudi kak sunek sem pa tja, a se mi zdi, da se je bejbi malo umiril. Na momente me kar zaskrbi, ker sem vajena imeti nogometaša notri, ampak potem ko se uležem, začne spet veselo brcati. Pa zanimivo, da bolj brca ko sem tešča in manj, ko se najem [sm=smiley1.gif]

Odhod iz porodnišnice: V šoli nam je rekla en bodi, eno majčko, pajacek (flis) in kombinezon. Za doma je rekla, da naj ima vedno ene rokave več kot ti, zebe jih pa rado v nogice, tako da naj ima ene bombažne nogavičke in ene volnene. Mene to oblačenje kar malo skrbi, ker ne vem, ali mu bo vroče ali ga bo zeblo ... Mene zadnje mesece dobesedno kuha, v službi hodim v tanki majčki okrog, včasih sem kar v kratkih rokavih, sodelavke se mi pa samo smejijo [sm=smiley1.gif]

Moram reči, da prav težko že čakam, da se mi začne porodniška. Tudi torbe za v P nimam še naštimane, tako da nisem prav pri ta pridnih.

Dorotheia -> RE: Januar 2014 (10.12.2013 21:11:16)

Hvala punce, zlate ste! Verjetno ne bo potem moj samo zaradi otročka menjal stalni naslov (ker to za sabo res potegne kar nekaj stroškov z izdajo novih dokumentov) + da se roku max. dveh let itak nameravamo seliti v svoje lastno stanovanje. Pa bo potem spet treba menjati dokumente in stalno bivališče. Sem mislila, da kaj potegne tole skupno gospodinjstvo za sabo v v zvezi z otroškim dodatkom, pa kasneje vrtcem in tako dalje.

Hvala vam še enkrat!

marusap -> RE: Januar 2014 (11.12.2013 12:12:35)

Nina33: zaradi trenutnih življenjskih pogojev je to verjetno zadnji dojenček. Smo že zdaj komaj še eno posteljico stlačili v stanovanje. Si želim, da bi imel vsak otrok svojo sobo v času pubertete pa že zdaj to ni izvedljivo. Sanjam o tem, da bomo imeli 1x svojo hiško in čez ene 6 let še enega dojenčka. Res je, da sem še mlada (25) in imamo še čas [sm=bravo.gif].

Oblačila za domov: jaz bom pripravila žabice, body, pajacek, kapico in kombinezon. Imamo do porodnišnice cca pol ure in mislim, da ne bo preveč oblečen. Saj bom tudi jaz v bundi.

Bundo oz. plašček sem na začetku sezone kupila v C&A. Je sicer "nenosečniški", ampak raste s trebuščkom, se regulira s trakci. Mislim, da jih še imajo. Je pa fajn za nosit in dober nakup.

Odkar vem, da je dojenček obrnjen narobe, full slabo spim. KPonoči zgleda čakam na obrat [sm=smiley36.gif]. Pa sladkor me heca, si bom kar zvišala enote inzulina. Tashq nič ni hudega na inzulinu - pravzaprav je pravo olajšanje po dieti. Nič se ne boj, če bo slučajno potreben. Jaz sem sicer dobila samo 4 kg, ampak se mi zdi da vse v zadnjih tednih. Full mi paše jest, sploh sadje. Se moram kar malo kontrolirat [sm=smiley36.gif].

Grem kuhat. Danes sem full pridna. Sem že posesala in pomila [sm=smiley36.gif]. Sem drugače tako lena odkar sem na bolniški. Lepo bodite in cartajte bušije.

witch -> RE: Januar 2014 (11.12.2013 12:48:54)

dorotheia vem da sem malo pozna mogoče pa vseeno še lahko pomagam. Glede vloge, jaz sem jo danes nosila. Izpolnila sem svoje podatke in potem na zadnji strani sem označila da bom sama v celoti izkoristila porodniški dopust. Vse ostalo je prazno. Je pa to moj prvi otrok, tak da če jih že imaš pa ne vem če še izpolniš kaj.
Urejanje očetovska in skupno gospodinjstvo - midva sva to uredila danes. Naju noben ni nič vprašal o skupnem gospodinjstvu. Je pa on stalno prijavljen na A naslovu, jaz sem na B in on začasno pri meni na B naslovu. Ker pa živiva z mojimi starši imam jaz že kar nekaj časa ločeno gospodinjstvo prijavljeno. To pa zaradi socialne pomoči ki sem jo imela takrat. V glavnem nama ni noben nič kompliciral.

masaža presredka ga ne bom prakticirala.

čaj maline že pijem. Sicer samo eno skodelico pa ne še vsak dan, mi je bilo pa svetovano od 36. tedna naprej 3 skodelice na dan.

obleka za iz porodnišnice jaz bom pripravila bombažno bodi in žabice, gor pa iz pliša. Za čez pa pajaca, ki ni predebel je pa neke vrste flis. Pa odejica za na lupinico. Glede na to da imam jaz spodnjo majčko, majico in jakno čez, se mi zdi to za dojenčka čisto ok.

nespečnost me hvala bogu ne muči [sm=smiley1.gif]

wc je ponoči 2 - 3x. Edini problem se mi je samo spraviti iz postelje. Ker prav težko vstanem.

marusap držim pesti da se detece čim prej obrne.

Koliko vložkov je pametno vzeti s sabo v bolnico?

Neverjetno ampak jaz sem nakupila veliko večino stvari. Še kak paket plenic in je to to. Zdaj naju pa čaka samo še sestavljanje posteljice in previjalne. To pa imam namen nekje okrog praznikov.
Drugače pa mene sramna kost boli za znoreti. Trebuh vsak dan vsaj enkrat otrdi. Že komaj čakam naslednji teden in pregled, da mi pove kako je, če sem še vedno zaprta, pa na splošno, da lažje začnem dihati.

dspela -> RE: Januar 2014 (12.12.2013 14:04:57)

marusap,pridna. Jaz sem včeraj čistila balkon, pa ene balkonske vrate in eno okno. Danes pa sem samo en balkon čistila...imam pa še dve okni in ene balkonske vrate....to pa bom verjetno jutri.

Midva pa še nimava vsega...nekaj bova še nakupila do božiča, pa še kaj verjetno potem, ko bodo razprodaje.

Midva imava (zaenkrat) pripravljeno za odhod, 1 komplet (body, ki se zapenja med nogicami+pajac, ki je zapenja na ramenih), 1 komplet (hlače, jopica in kapica-flis), hlače oz. žabice (flis) in še eno podloženo jaknico z kapuco...pa odejica.
Mogoče pa bova še kaj drugega našla....če ne pa bo to kar sem napisala oz. odvisno od vremena.

3Sonček3 -> RE: Januar 2014 (12.12.2013 14:20:53)

punce živjo
5.12. sem doma zasledila neke čudne krvavitve...poklicala v P če se pridem pokazat so rekli da seveda da to nimamo kej čakat. No pa sm mojga počakala da je pršu iz šihta pa sva po kosilu počasi se odpravla in so me po pregledu zadržali v P, dobila sem inekcijo za razvoj pljučk dobila in bla sprejeta na oddelek (odprta 0,5 cm). Po sprejemu sem se šla stuširat in ko sm se ulegla v postlo mi je začela voda odtekat, tko da sm bla poterana v porodno (odprta 3 cm). po urci popadkov sm dobila un taprav popadek sem prosila zdravnico če pogleda kolk sm odprta in je rekla gospa glavca se že vidi tko da prosm počakte ne prtiskat samo da se prpravm (sm mogla js njo čakat) in čez 12 minut sm rodila fantka Liama. Meu je 1630 g pa 39cm obseg glavice 30cm. Sicer je na intenzivni negi dva dni je bil v inkubatorju, ampak je stabilen ne potrebuje nobenga kisika ne nič. tretji dan je meu mau povišan bilirubin tko da so ga dali na fototerapijo za 24 ur in se je stanje izboljšalo. Se je pa zarat tega mau polenu in ne je več po cuclju ceuga obroka. Punce moje to bo zaenkrat use. Ura je že tolk da ga morm it previt pa nahrant. Sm hotla sm vam sporočit kaj se dogaja da boste vedle :).
se še kej oglasm. Lepo se imejte in uživejte s trebuščki (js ga že pogrešam) :)

Aeio -> RE: Januar 2014 (12.12.2013 14:29:29)

OOOO, čestitke, otvorila sezono :)

pa da čimprej gresta z dojenčkom domov.

Naše dete je danes uradno donošeno.

Lep dan

witch -> RE: Januar 2014 (12.12.2013 14:44:31)

Soncek cestitam. Malemu Liamu pa zelim vse najboljse. Naj malcek lepo pridobiva na tezi, da boste prazniee preziveli skupaj doma. Pa seveda lepo in razigrano otrostvo.
Mislim na vaju in vama posiljam kup pikpok.

Aeio bravo za donosenost. Se lazje diha, a?

Midva sva se pa koncno preselila v najino stanovanje :) tak da letos nekega pretiranega ciscnja ni vec. Sem to naredila prejsne tedne, zdaj pa samo se prah pa po tleh.
Jaz pa ze komaj cakam praznike, da bova okrasila najino smrekico, da napecem pecivo, da...ah bova uzivala in uzivala.

Nina33 -> RE: Januar 2014 (12.12.2013 14:47:44)

Sonček, čestitke!!!

Nina33 -> RE: Januar 2014 (12.12.2013 14:54:52)

[img]http://img41.glitterfy.com/13346/glitterfy3075140T967B81.gif[/img]

5.12.2013

3Sonček3 PDP 28.1.2014
Liam, 1630g, 39cm, OG 30cm

[sm=9nebesa.gif][sm=9nebesa.gif][sm=9nebesa.gif][sm=9nebesa.gif][sm=9nebesa.gif][sm=9nebesa.gif][sm=9nebesa.gif]

Nina33 -> RE: Januar 2014 (12.12.2013 14:56:27)

Imam rada seznamčke, sploh takale [sm=smiley2.gif]

Night -> RE: Januar 2014 (12.12.2013 16:03:16)

3Sonček3, čestitke!! [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] Je tvoj fantek kar pohitel. Priznam, da me je stisnilo pri srcu, ne zavedam se čisto, da gre lahko zdaj že vsak dan zares. Sem ti kar malo fouš, da si tako hitro rodila. A je to tvoj prvi otrok? Samo, da je zdrav in da ste doma [sm=bravo.gif]

Jaz še kar v službi tekam gor in dol. Samo še jutri, samo še jutri ... [sm=smiley36.gif] Jaz še nočem roditi, ker sem še čisto preveč raztresena, sploh ne vem še, kaj mi manjka, nimam še torbe za v P ... Sem imela zdaj toliko reči v službi še za urediti, da pridem prav utrujena domov.

Bi vas vprašala glede izcedka. Zadnji teden ga imam zelo veliko in je tudi močno rumene barve. Ima še katera to? Je to normalno proti koncu nosečnosti? Kak dan imam tudi malo trši trebuh, če se preveč naprezam, drugače pa ne opažam nobenih sprememb.

tashq -> RE: Januar 2014 (12.12.2013 16:35:07)

marusap:upam,da se ti mali lump res kmalu obrne...[sm=smiley1.gif]
za insulin me pa je res malo strah,ampak če bo potreben,bo potreben.se mi dogaja zadnje dni,da imam pri isti hrani ful povišan cuker kot recimo samo en teden nazaj.pa na tešče do zdaj nikoli ni bilo problema,zdaj pa kar velikokrat...[sm=smiley13.gif]
witch: vložki:prvič nisem nič nesla s sabo(tudi vedela nisem,da je potrebno...),pa potem res ni bilo potrebno...zdaj pa verjetno kar bom ene 2 paketka,drugače jih bom pa nazj domov nesla,če jih ne bom porabila.[sm=smiley1.gif]
pa čestitke za selitev![sm=bravo.gif]
3Sonček3:[sm=bravo.gif][sm=smiley31.gif][sm=bravo.gif]jeeeej! prvi januarček je prišel...[sm=smiley1.gif]naj se čimbolj redi,da bosta kmalu že doma...[sm=pikapoka1.gif]

marusap -> RE: Januar 2014 (12.12.2013 17:43:53)

tashq: mene tudi cuker full matra zadnji teden. Prejšnji torek sem bila v LJ na diabetološki, super urejen sladkor, glicirani hemoglobin 4,9. Ta teden pa katastrofa... sem si sama povečala enote inzulina pa še kar ni ok. Špikanje je popolnoma neboleče in je strah čisto odveč [sm=smiley20.gif]. Sem bila full vesela, da mi ne raste potreba po inzulinu kot so mi napovedali, pa sem se zgleda prekmalu veselila [sm=zmeden.gif].

vložki: jaz sem jih prejšnjič full porabila. Tisti, ki jih dobiš v porodnišnici, so čisto brez veze.Jaz sem kupila 1 paket "ta velikih" od to-to mama za prvi dan po porodu. S sabo imam pa še 1 paket Vir80. Jaz sem prvič res zelo, zelo krvavela in sem imela celo posteljo krvavo; kri je kar tekla čez vložke, ko sem hodila. Grozno je bilo...

3Sonček3: čestitaaaam [sm=bravo.gif]!!! Malčku pa želim vse lepo [sm=pikapoka2.gif]

Dojenčka prepričujem, da se obrne na vse možne načine. Danes bom poskusila z ledom. [sm=smiley36.gif]

tashq -> RE: Januar 2014 (12.12.2013 17:59:05)

no,saj ravno špikanje me ne skrbi...ampak...no,saj sama ne vem,kaj...[sm=zmeden.gif][sm=smiley36.gif]
z ledom se da tudi obrnit dojenčka?to pa še nisem slišala...sem pa enkrat zasledila,da lahko poskusiš s svetilko.greš s snopom svetlobe od reber(tam,kjer ima glavico) počasi do sramne kosti,potem pa dojenček sledi svetlobi...samo mislim,da je pisalo,da mora biti določena stran(L ali D)...
no,saj ima še nekaj časa,da se obrne,ne?[sm=smiley2.gif]pa ali je v medenični vstavi ali nožni?

marusap -> RE: Januar 2014 (13.12.2013 10:44:49)

V medenični vstavi. Z ledom je ista fora kot z lučko, samo da naj bi se tukaj odmaknil od neprijetnega, mrzlega [sm=smiley36.gif]. Ne verjamem kaj dosti, ampak probat pa moram [sm=smiley29.gif]. Na youtubu je itak 1000 nasvetov in predlogov, hehe.

tashq -> RE: Januar 2014 (13.12.2013 10:52:46)

a...[sm=smiley1.gif]no,vsak dan se lahko kaj novega naučiš...probaš še vedno lahko,verjetno škodovati ne more...[sm=smiley2.gif]
pa rodiš lahko vaginalno tudi z medenično vstavo,ne?te je verjetno strah tega,da bo malo drugače...
no,ampak še vedno držim pesti,da se obrne...[sm=smiley1.gif]

oblekca -> RE: Januar 2014 (13.12.2013 11:51:55)

3sonček3 čestitke in predvsem vse dobro.

Me je prav stisnilo, ker to pa je precej prej kot je bil PDP in take novice me kar prestrašijo. Ampak važno da bo mali v redu in držim pesti da bo tako.

Čaj iz malinovh listov bom jaz pila, imela sem namen tudi presredek masirat, a se bom prej še pogovorila z ginekologom.

Nespečnost tudi mene daje, a sem se že nekako sprijaznila s tem, da je to malo treninga za čas ko pride [sm=duda.gif] na wc pa grem 1x do 2x na noč.

Se mi pa kar malček vlečejo ti dnevi in bi kar preskočila en mesec [sm=smiley36.gif]

uživajte sonček in lep vikend vsem.

dspela -> RE: Januar 2014 (13.12.2013 15:56:42)

sonček, iskrene čestitke [sm=smiley17.gif]

witch, čestitke za selitev.

night, jaz še tudi nimam vse pripravljeno za v P. Meni je moja G. rekla, da proti koncu bo še več izcedka.

Na fb je tudi že ena rodila 5 tednov prezgodaj, rok je imela 8.1. Drugače pa je že nekaj punc, ki so rodile, samo nimajo vse januarja rok.

Night -> RE: Januar 2014 (13.12.2013 17:41:59)

Moj [sm=duda.gif] se je pa zadnje tri dni čisto umiril. Me kar malo zaskrbi na momente. Danes sem ga prav podrezala, da se je zbudil, ker sem navajena konstantnega brcanja. Vem, da je normalno, da se pred porodom umiri.

Koliko mrežastih hlačk potrebujem? So vložki vir80 v redu? Koliko paketov okvirno rabim oz. koliko časa se rabi te vložke, ves čas čišče ali lahko tudi kakšne druge. Ti so kr smotani.

Stran: <<   < Prejšnja stran  62 63 [64] 65 66   Naslednja stran >   >>