Helen@
|
Zdravo punce, moja punčka je stara 13 dni in mi res vzame večino prostega časa, ki ji ga z veseljem namenjam. Praznikov sploh ne opazim, letos sem tudi prvič brez smrekice, ker nama z mojim nobena umetna ni bila všeč, naravni sem se pa odrekla zaradi dela in jo sedaj seveda pogrešam... Mini, vzemi "ukradeno" ime kot kompliment, saj boš ti tudi kopirala Alenkin tatu, ker ti je všeč, ali ne? Pa malo počij, sem zmatrana samo od branja tvojega jedilnega lista, res si preveč pridna. Dojenje in duda nista povezana, moja pač dude ne mara in je niti v porodnišnici niso mogli prisilit, da bi jo zagrabila, čeprav so jo namazali s sladkim gelom. Cimra je pa lepo dojila in potem za cartanje še dudo ponudila malemu. No, meni je kar prav, da je ne mara, sem se je sama težko odvadila in mi bo zdaj vsaj to prihranjeno. Je pa res precej na joški posledično in mi mleko kar uhaja... Jem malo bolj previdno, čeprav neke povezave s hrano nisem zasledila. Črtala sem kislo (tudi citruse), ker lahko že tako kisel kakec še bolj zakisli in se od tega vname ritka. Tiste z vnetimi ritkami pazite, da je ne boste predolgo mazale s Sudocrem, saj tanjša kožo, patronažna me je posvarila da naj jo uporabljam max 4 dni. Žeja pa mene bolj pogosto kot pred dojenjem in zato več pijem, čeprav sem že prej veliko. Če premalo spijem sicer nimam manj mleka, se pa meni prebava zabaše, tako da ni dobro pozabit, da si žejen, ravno nalivanja pa tudi ne bi podpirala, telo že ve, kaj rabi. Kapljic proti krčem pa ne podpiram. Eno je otroka navadit na dudo drugo pa na cuker. Če malo pojoka, ker se mu črevo šele razvija in privaja, to sploh še niso krči. Bi vseeno najprej svojo prehrano počistila (če otrok joka, je lahko krivo tudi živilo zaužito 5 ur nazaj - po besedah moje patronažne) in kakšen teden počakala, če je joka res po več ur skupaj po več dni. Moja se je sicer en dan grozno matrala in ni pomagalo crkljanje, ampak se že umirja in upam da nam bo hujše prihranjeno. Spi ponoči brez previjanja lepo, previjem in podojim jo zadnjič okoli 11h zvečer, nato pa jo podojim samo če se mi zbudi okoli 3h in še enkrat na hitro okoli 6h, preden vstaneva tam nekje do 9h ure zjutraj. Čez dan je po dojenju budna tudi več kot eno uro, popoldan precej spi, pred nočnim spanjem pa kar traja, da se umiri, če je preveč naspana, ampak glavno da je ponoči mir :) Da vas še tukaj vprašam, ali novorojenčka zjutraj celega umivate in mažete z oljem? Jaz ga do danes nisem in še čakam na patronažno, da me bo jutri nadzorovala med kopanjem. Sem ji pa umila z mokro brisačko rokice, ko so se popale in z mokro vato po potrebi obrisala obraz. Namažem ji pa samo gležnje na tanko s kremo, ker pri luščenju tam koža baje rada razpoka. Držim pesti za tolpo zimo, da ne bomo preveč prikrajšani za svež zrak. Lepe in zdrave praznike vsem!
|