giotti
|
IZVIRNO SPOROČILO: ursonok Zdi se mi v redu, če v družbi ni stigmatizacije tistih, ki ne morejo ali nočejo dojiti (ampak ta stigmatizacija in zgražanje obstajata) Ja, takšna družba bi res bila idealna. Tako kot ti čutiš stigmatizacijo, ker ne dojiš, jo jaz ravno zato, ker dojim. A ni to smešno? Po enem letu dojenja so se začela huda zgražanja, da ne govorim, kaj se dogaja zdaj, ko je fant star že tri leta. Sicer sem tip, ko se potem še bolj potrudim, da pokažem, da dojim, ker me resnično ne ganejo zgražanja, ampak niso vse ženske tega sposobne, in vem, da nekatere dojijo na skrivaj! Na žalost . Sama imam za te ljudi vedno pripravljen odgovor; in sicer, najprej vprašam, če se strinjajo, da morajo otroci piti mleko? In seveda se vsi z velikim JA strinjajo. Potem pa jih vprašam, ali je bolje, da človeški mladič pije mleko od krave ali od človeka? Potem pa vsi utihnejo. Da ne govroim, da WHO priporoča dojenje najmnaj tri leta, svetovno povprečje pa je celo pet let. Tako da smo bele ženske na zahodu še zelo daleč od tega povprečja - trenutno, saj včasih ni bilo tako! Močno upam, da nisi mojega vprašanja vzela kot kakšno kritiko, ker to res ni bila. Ampak me resnično zanimajo vzroki, zakaj toliko (res jih je ogromno) žensk ne doji ali pa zelo hitro preneha. To me ne zanima toliko zaradi osebne radovednosti, ampak predvsem zaradi tega, ker se ukvarjam z dejavnostjo, ki je močno povezana z nosečnostmi, porodi in dojenjem. Seveda ni najboljša mama tista, ki doji! Zame je najboljša mama tista, ki ima rada svoje otroke in jim zna tudi pokazati in ki si zanje vzame čas! Želim še naprej zdravje in zadovoljstvo v vaši družini
|