Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:33:49
|
|
|
|
Tippi
|
ko smo dobili panirano pariško salamo? A dej nehi??? kako pa to zgleda? Mi tega nismo imeli, pa nisem glih tko mlada Jaz se spomnim ribjega namaza, tistega tasivega. fuj al pa zaseka, še huje
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:33:50
|
|
|
|
Tutan
|
Ja, cukrane morajo bit
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:34:58
|
|
|
|
Tutan
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tippi ko smo dobili panirano pariško salamo? A dej nehi??? kako pa to zgleda? Mi tega nismo imeli, pa nisem glih tko mlada Jaz se spomnim ribjega namaza, tistega tasivega. fuj al pa zaseka, še huje Jaz sem pa ribji namaz oboževala Ja res, samo se ne spomnem al je blo to pri kosilu? Ziher je blo
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:34:59
|
|
|
|
Paštetka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tippi žvrklanih jajčkih + slakdor preko user posted image mi pa slane naredimo, ne sladke. a s cukrom gre tud? mi pa ne cukramo in ne solimo
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:38:42
|
|
|
|
Paštetka
|
no, dajte napišite recepte zraven. Imam toliko dela, da ne morem slediti, potem mi boste pa pobegnile
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:39:37
|
|
|
|
_sonček
|
Tole je pa res dobra tema, mmm sem kar lačna Jaz se pa spomnim: - mlečni riž (ga še sedaj skuham velkokrat, ker ga imamo zelo radi) - rižev narastek - bela kava in notri namočen kruh (od tega sem gor zrasla ) - domači ocvirki in kruh - fižolova juha - svaljki ali pa makaroni z drobtinami in posuti s sladkorjem - šnite - pehtranova potica (to je delala stara mama, najboljša je bila) - vzhajanje (to je blo kot potica, z jabolki, najbojše je bilo toplo, tudi delala stara mama) - v oblicah krompir (skuhan, olupljen krompir, prerezan na pol in posoljen) Pa še je kaj, samo se sedaj ne spomnim
_____________________________
V nas vseh je še vedno otrok, ki verjame v čudeže. Za otroke so čudeži preproste reči. Vsak dan je čudežen – nepojasnjen, poživljajoč, vedno nov!
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:40:18
|
|
|
|
CUKRČEK
|
Super tema:) Pri nas že od nekdaj rada kuham domače jedi. Ful radi imamo jedi na žlico: *ričet *sladko zelje (zeljnato glevo natibaš in skuhaš v slani vodi. Olupiš krompir, ga skuhaš,zmečkaš in dodaš kuhanemu zelju. Vse skupaj še malo "premučkaš)in zabeliš z ocvirki ali pa praženo čebulo.....božansko) *jota(kislo zelje+krompir+fižol) *segedin *kislo zelje potenstano na ocvirkih+ žganci (spet zabeljeni z ocvirki ) *polenta z mlekom *kruhove šnitke *šmorn *krvavice (domače seveda)
_____________________________
*prvič smo naredili enega otroka *drugič smo naredili dvojčke *sedaj se sploh ne upamo več delat otrok, da ne bodo slučajno trojčki:))
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:42:14
|
|
|
|
Luni
|
IZVIRNO SPOROČILO: pelin mmm krompirjevi žganci...ooo najboljši...samo škoda, da se mi skoraj vedno kaj poferderbajo oz. niti pod razno niso taki kot jih je delala babi... Hja, tudi jaz sem imela enake probleme, dokler nisem našla recepta v stari taščini knjigi. Poanta vsega je, da je, po teži, krompirja dvakrat več kot moke, se pravi, jaz naredim moje enkratne krompirjeve žgance takole: dam kuhat 80 dag narezanega krompirja, solim. Ko krompir ene 10 minut vre, dodam 40 dag moke (najboljša je domača: bela, polbela ali pa mešam, tudi ajdovo dodam). Pustim, da krompir skupaj z moko vre (rahlo) cca 10-15, ko se naredi kepa, jo dvakrat prerežem s kuhalnico, katero pustim v moki, po 10-15-ih minutah vodo odlijem v posodo (vso, jo po potrebi dodajam) in žgance zmiksam z vilicami na mikserju. Mmmmm, se mi sline cedijo. Je pa res, da je pri žgancih in pri tem receptu vsa finta v kvaliteti krompirja in moke (jaz imam krompir sorto Arinda, če pa nimam slučajno domače moke, je pa ok tudi mercatorjeva bela). Poskusi in poročaj!
_____________________________
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:42:32
|
|
|
|
_sonček
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tippi ko smo dobili panirano pariško salamo? A dej nehi??? kako pa to zgleda? Mi tega nismo imeli, pa nisem glih tko mlada Jaz se spomnim ribjega namaza, tistega tasivega. fuj al pa zaseka, še huje tega se tudi jaz spomnim...fujjjjj mi gre kar na bruhanje še sedaj
_____________________________
V nas vseh je še vedno otrok, ki verjame v čudeže. Za otroke so čudeži preproste reči. Vsak dan je čudežen – nepojasnjen, poživljajoč, vedno nov!
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:44:51
|
|
|
|
Tutan
|
Sladko zelje je pri nas obvezno na jedilniku, takoj ko se začnejo malo hladnejši dnevi. Ker ga obožujemo. Mi vzamemo rrdeče zelje. Na olivnem olju popražim sladkor (čeprav - pri nas babice niso uporabljale olivnega). Dodam na kocke narezano zelje, naribano jabolko, prilijem malo tekočine, zelenjavno kocko (jemljem jo v DMu Alnatura - lahko pa katero koli drugo ali brez), nasesekljan česen, sol, poper. Nekateri še dodajo en mal cimeta (meni je dobro, mojemu ni - potem ga pač ne dodam - ampak, stvar okusa). Kuham dokler voda ne izpari, še en mal na hitro prepražim, dodam sladko smetano in je prava bomba (kalorična in okusna )
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:46:51
|
|
|
|
Tutan
|
IZVIRNO SPOROČILO: _sonček IZVIRNO SPOROČILO: Tippi ko smo dobili panirano pariško salamo? A dej nehi??? kako pa to zgleda? Mi tega nismo imeli, pa nisem glih tko mlada Jaz se spomnim ribjega namaza, tistega tasivega. fuj al pa zaseka, še huje tega se tudi jaz spomnim...fujjjjj mi gre kar na bruhanje še sedaj Ja ni blo najbolj okusno Kakorkoli, moja babi je vedno pravila - za žgance rabiš posebno posodo in tisto mej samo za žgance. In res so bili njeni taki tapravi, nič grudasti, fino zabeljeni z ocvirki No moja babi je imela tudi posebno posodo za restan (pražen) krompir, za jajca, za mleko, za čaj... ni čudno, da so imeli tudi po 20, 30 posod
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:47:28
|
|
|
|
Tutan
|
Segedin
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:49:27
|
|
|
|
Tippi
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tutan IZVIRNO SPOROČILO: _sonček IZVIRNO SPOROČILO: Tippi ko smo dobili panirano pariško salamo? A dej nehi??? kako pa to zgleda? Mi tega nismo imeli, pa nisem glih tko mlada Jaz se spomnim ribjega namaza, tistega tasivega. fuj al pa zaseka, še huje tega se tudi jaz spomnim...fujjjjj mi gre kar na bruhanje še sedaj Ja ni blo najbolj okusno Kakorkoli, moja babi je vedno pravila - za žgance rabiš posebno posodo in tisto mej samo za žgance. In res so bili njeni taki tapravi, nič grudasti, fino zabeljeni z ocvirki No moja babi je imela tudi posebno posodo za restan (pražen) krompir, za jajca, za mleko, za čaj... ni čudno, da so imeli tudi po 20, 30 posod hahahah moja tudi, kot bi sebe brala in jaz mam posebno ponvico za palačinke (mi skoraj vsakič nabijajo doma, da naj se jo že znebim, da je res za v smeti, jaz je pa NE DAM, pa pika!! ), pa posebno za gres, pa močnik, zgleda da sem neki po njej podedvala
< Sporočilo je popravil Tippi -- 14.9.2012 8:50:04 >
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:51:52
|
|
|
|
_sonček
|
tudi moja je imela posebno ponev za palačinke, poseben lonček za čaj, psebno posodo za tenstan krompir...pa vse je na šporhetu delala in res je blo bolj okusno... tudi jaz imam posebno ponev za palačinke
_____________________________
V nas vseh je še vedno otrok, ki verjame v čudeže. Za otroke so čudeži preproste reči. Vsak dan je čudežen – nepojasnjen, poživljajoč, vedno nov!
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 9:00:25
|
|
|
|
malaMravljica
|
ampak jaz pa stopim v bran zgoraj osovrazenemu ribjemu namazu !!! Moja najljubsa malica v soli, in sem imela vsa ta leta se tisti okus v ustih, sem se par mesecev dala v iskanje in sem parkrat ustvarjala v kuhinji, sedaj imam recept za identicen ribji namaz iz sole Se nekaj iz sole, ena taka njami zelena juha z zlatimi kroglicami, mislim, da je bila spinacina. Ce katera ve o cem govori in ima recept,proooooosim.
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 9:03:50
|
|
|
|
5ra8
|
o fuj ribji namaz iz sole....včasih sem dobila not še kosti...bljak.....sm da se spomnim... ali pa tist zanič zelenjavni namaz oranžen al kakšne barve je že bil....o fuuuuuuuj
_____________________________
Našega sončka smo dočakali 09.03.2011 ob 19.39!
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 9:08:21
|
|
|
|
CUKRČEK
|
IZVIRNO SPOROČILO: malaMravljica Se nekaj iz sole, ena taka njami zelena juha z zlatimi kroglicami, mislim, da je bila spinacina. Ce katera ve o cem govori in ima recept,proooooosim. To je najbrž špinačna juha....pri nas jo imaj velikokrat v šoli in vrtcu na meniju. Naši otroci jo obožujejo. Je pa tudi sama ne znam skuhat. Starejša me fuul časa že žica , naj tudi doma kdaj naredim špinačo in to juho..pa se nismem še nikoli pripravila
_____________________________
*prvič smo naredili enega otroka *drugič smo naredili dvojčke *sedaj se sploh ne upamo več delat otrok, da ne bodo slučajno trojčki:))
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 9:09:28
|
|
|
|
Tutan
|
Ja, o tej špinačni juhi tudi moj mini nonstop nabija - da mami nima pojma, kako se skuha špinačna juha Pojma nimam, kako jo naredijo.
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 9:12:57
|
|
|
|
Izabelina
|
IZVIRNO SPOROČILO: 5ra8 ali pa tist zanič zelenjavni namaz oranžen al kakšne barve je že bil....o fuuuuuuuj njama, korenčkov namaz, notr pa zmiksana poli salamca... a ni hecn to, da se mladim cedijo sline po stari hrani, moja stara mama pa čis srečna ko pride nekam in si lahko naroči dunajca pa pomfri... pri nas pa redno na jedilniku: prosena kaša na mleku (brez suhih sliv jih ne morm vid, ampak enim je pa všeč) močnik (z jajci, prababica je predn je zakuhala v mleku moko pa jajček na maslu popražla) polenta z mlekom (stara mama pa jo je postregla z marmelado), polenta s prepraženo čebulo makaroni z zeljem mleko pa kruh, mleko pa albert keksi (od tega js živim) ričeti, jote (z zeljem al pa repo), matevž, krvavice, pečenice ajmoht z ajdovimi žganci ________________ tole pa vem, da so jedl pr očiju doma sam js ne maram, neke žemlje polite z mlekom in pečene v pečici (lahko z jabolkom lahko brez)
_____________________________
Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja, kot mu je usojeno!
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 9:13:49
|
|
|
|
5ra8
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tutan Ja, o tej špinačni juhi tudi moj mini nonstop nabija - da mami nima pojma, kako se skuha špinačna juha Pojma nimam, kako jo naredijo. po moje tko kot kakšna druga kremna juhica.....saj tko bi jst nardila iz glave :D skuhala špinačo mal krompirja....potem pa mal mokce popražila na oljčku, dodala špinačo, krompir (zalila z vodo v kateri se je špinača kuhala) zmiksala s paličnim, začinila in voila...
_____________________________
Našega sončka smo dočakali 09.03.2011 ob 19.39!
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 9:16:27
|
|
|
|
Tutan
|
Točno tako naredim doma Skoraj vse kremne juhe kuham po tem principu. Recimo porova mu je doma božanska. Kaj pa vem Pomojem je razlika tut mal v količini - tako kot golaž, bograč - to je vedno bolj dobro, če se kuha za več ljudi
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 9:18:28
|
|
|
|
Tutan
|
Aja, samo moke ne dodajam. Počakam, da voda en malo povre, pa potem zmešam, pa je enako gosto. Mogoče je res finta v moki. Ker zdajle razmišljam - nekaj časa sem delala špinačo brez popražene moke (pač kao zdrav nbačin življenja, pa moka je polna nepravih OHajev in vse, kar se da zakomplicirat okol moke ), pa sem se potem vdala. Špinača mora met moko, tako kot mora imet omaka za čufte moko. Bom probala, mogoče kar danes...
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 9:31:18
|
|
|
|
sazi
|
IZVIRNO SPOROČILO: malaMravljica Se nekaj iz sole, ena taka njami zelena juha z zlatimi kroglicami, mislim, da je bila spinacina. Ce katera ve o cem govori in ima recept,proooooosim. Mi imamo velikokrat špinačno juho - ali pa blitvino - kar pač imam doma. Pripravljam pa na enak način. V malo slane, vrele vode stresem špinačo/blitvo (blitvo razrežem na manjše kose), v kozici pa na malo olivnega olja prepražim pšenični zdob (kar dosti zdroba). Zdrob zalijem z vodo in go vode začne zmanjkovati, naprej kar zalivam z vodo, v kateri se kuha špinača. Kuhan zdrob je potem tak, da je kot zelo gosta juha. Špinačo zmiksam s paličnim ali pa jo dam v sekljalnik (kar imam pač pri roki), zmešam oboje skupaj, zalijem z mlekom, počakam, da zavre in to je to. Aja, v špinačo dodam še malo česna - svežega lai v zrnju. Na krožnikih dodamo še kislo smetano, notri pa vsujemo ali zlate kroglice ali pa jušne kockice/kruhke (kar je pač v omari).
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 9:32:32
|
|
|
|
Anonimen
|
Uuuuu .... tale mesno zelenjavni namaz iz osnovne šole (šolski namaz) ... jao kaj je bilo to meni dobro ... sošolci ga niso marali, jaz sem pa komaj čakala, da je bil na jedilniku ... mnjami ... če ima katera recept za ta namaz, bi se toplo toplo priporočila, ker ga nikjer ne najdem.
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 9:35:10
|
|
|
|
Tippi
|
Ta namaz paprika je pa zakon! Kako se mu že reče, neki na L??? ve katera?
|
|
|
Najbolj brane vsebine v rubriki Top 3 božične kulinarične uspešniceV članku preveri, katere božične uspešnice so najbolj prepričale pare, nosečnice in starše na Ringaraja.net!
Zadnje s foruma
Jaslice ali varuška
пеперутка16
Bi otroka raje vpisali v vrtec ali najeli varuško?