Jedi naših mamic in babic (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Paštetka -> Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 20:35:29)

Prosila bi za kakšen seznam, recept, jedi, ki so nam jih pripravljale naše mame, babice, pa so se zdaj malo že pozabili.
Recepte, za katere ni potrebno živila iskati po ne vem kakšnih trgovinah, torej take - katerih živila ima doma skraj vsaka gospodinja [sm=smiley36.gif], če se razumemo. [sm=jezicek.gif]

Npr. Zdaj sem se spomnila na mlečni močnik. Sem ga ravno naredila malima za večerjo. In sta rekla, da je super. Jaz sem ga sicer naredila z jajcem, se pa spomnim, da moja mami ni dajala jajc noter ampak samo vodo in moko. [sm=zmeden.gif]

Pa tudi kakšen recept za kosilo...bi bilo super, sladico...

Do grla sem sita takšnih in drugačnih zrezkov, golažev, mesa na žaru, pišcanca, pečenk ipd...[sm=jezicek.gif]




uškinamama -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 20:46:46)

Če te zanimajo primorske zadevščine, ti lahko ob priliki napišem recept za joto, žgvacet, fuže, fritajo s šparglji, kanoče, brodet, istrsko juho...

Jaz sem lačna. Spet.[sm=jezicek.gif]




mini86 -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 20:49:07)

jaaaaa močnika se spomnem..ampak se mi ne sanja več kako ga je babi nardila, tko da prosim za recept-pa brez jajca




mini86 -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 20:54:01)

http://www2.arnes.si/~osnmmj1s/eko_sola/recepti_babic.pdf




Paštetka -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 20:55:56)

Ušinamama, za brodet mi ne rabiš pisat, ker sem letos na dopustu bila na riiških dnevih in sem MORALA zaradi otrok par ur zraven stati in gledati, kako se kuha [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

Ostalo pa ja, če se ti da kar. Prosim. Za pol stvari še slišala nisem, sem pa odprta za novosti. No, za moža sicer nisem ziher, ampak jaz si ne morem več pomagati. [sm=jezicek.gif]

Pa pazi, da bom vse dobila v eni štacuni.

Mini, jaz sem naredila zdaj z jajci. Jutri bom poklicala mami in jo vprašala. Ker to ni bil niti približek tistega starega močnika brez jajc.




Anonimen -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 20:57:22)

Nekaj "starinskih" jedi, ki jih obožujem:
- žlikrofi
- skutini štruklji
- žganci z ocvirki in kislim zeljem
- tenstana jabolka z skutinimi šličniki
- sataraš




Paštetka -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:00:32)


IZVIRNO SPOROČILO: mini86

http://www2.arnes.si/~osnmmj1s/eko_sola/recepti_babic.pdf



He, he kako je hecno, ko ni nikjer žafrana, pa timijana, pa rožmarina, provansalskih zelišč....pa ne vem kaj še vse. [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

Mi skoraj nič od tega nismo jedli. [sm=zmeden.gif]

Ok, široke rezance z makom sem pa danes naredila za kosilo[sm=bravo.gif]




Paštetka -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:03:42)


IZVIRNO SPOROČILO: Otika

Nekaj "starinskih" jedi, ki jih obožujem:
- žlikrofi
- žganci s kislim zeljem
- tenstana jabolka z skutinimi šličniki
- sataraš


To me zanima, najbolj jabolka. Recept prosim. [sm=smiley1.gif]




Anonimen -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:09:47)

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka


IZVIRNO SPOROČILO: Otika

Nekaj "starinskih" jedi, ki jih obožujem:
- žlikrofi
- žganci s kislim zeljem
- tenstana jabolka z skutinimi šličniki
- sataraš


To me zanima, najbolj jabolka. Recept prosim. [sm=smiley1.gif]


Olupiš, razpečkaš in na rezine narežeš par sočnih sladkih jabolk. V globoki kozici razpustiš malo masla in na njem porjaviš žličko sladkorja. Ko je sladkor rjav, gor streseš narezana jabolka, dodaš ščepec cimeta, malo premešaš, zaliješ s parimi žlicami vode in na malem ognju dušiš dokler se jbolka skoraj povsem ne razpustijo in wala ... to je to ... zraven toplih tenstanih jabolk pašejo fino skutini zdrobovi žličniki ali pire krompir. Lahko pa jabolka tudi oghladiš in jih skupaj s stepeno smetano postrežeš kot sladico. Mnjami [sm=smiley1.gif]




cilla -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:10:40)

Jah, odvisno s katerega konca si. [sm=smiley1.gif] Jaz vidim, da so pri mojemu (osrednja Slovenija) čisto drugače jedli kot pri nas (severna Primorska). Pri nas je bila jota (iz zelja ali repe, oboje jota, pri mojemu joti iz repe rečejo matevž), ječmenka s klobaso, prežganka, tenstane vrzote (ohrovt) in krompir, pašta s pomidorjem in mortadelo, polpete, za večerjo velikokrat kaka drobna paštica z maslom in malo sirčka gor, umešana jajčka s šalamom/klobaso in not nadrobljenim starim kruhom ali s polento od prejšnjega dne, frtalja s klobaso al pa z zelišči. Moja nona je dostikrat pekla jabolka. Puding je pa kuhala sama, ne "iz vrečke". Od sladkega se je pri nas za res svečano peklo samo orehovo potico al pa orehove štruklje, od sladkega kar tako pa štrudelj z jabolki ali pito z jabolki, pa štraube in miške.
Moj se od otroštva spominja kumar v omaki (ki jih mi nismo sploh poznali), žgancev, godle, čežane s pire krompirjem, soka na vodi (kar so menda neki ribani kaši podobni svaljki), pa bezgovih cvetov v testu, cesarskega praženca z rozinami iz pečice, prosene kaše z jabolki, slivovih cmokov ali skutinih štruljev za kosilo. Al pa ajdove kaše in gob. No, vsi smo imeli špinačo in pire krompir [sm=smiley36.gif]
Pa od kolegov iz posavskega konca sem slišala veliko nostalgičnih pripovedi, kako so kot otroci jedli granadirmarš.




cilla -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:13:56)

Aja, pa pri nas se je star bel kruh vedno ponucal za šnite [sm=smiley27.gif]




Paštetka -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:16:09)

Cila od kod je tvoj mož, ker so mi njegove jedi najbolj blizu [sm=jezicek.gif]

Prosena kaša z jabolki?
Cesarski praženec v pečici??


Kaj pa je to granadinmarš[sm=zmeden.gif]




pelin -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:18:21)

Sama še vedno pripravljam veliko jedi po receptu moje babice...vedno znova sem navdušena, kako so znali iz preprosti stvari narediti poceni, enostavno in seveda zelo dobro kosilo....pri nas smo vsi od največjega do najmanjšega zelo sladkosnedi, zato velikokrat pripravljam kaj takšnega za večerjo ali pa tudi za kosilo ...Tako naprimer delam večkrat grmado (kašen dan star kruh, žemlje... prelijem z osladkanim mlekom, ter naložim plast tega v pomaščen pekač...nanj dam plast naribanih jabolk, nato skuto z jajcem in sladkorjem in na vrhu spet plast namočenega kruha, ki ga prelijem z razžvrkljanim jajcem in mlekom...), ki jo ponavadi postrežem skupaj z domačim kompotom po kakšni zelenjavni juhi, obari...ali pa recimo pražen pšenični zdrob iz katerega nastane zelo dobra jed, ki je podobna halvi (na maslu prepražiš suh pšenični zdrob, cimet in sladkor...ko porjavi postopoma zaliješ z mlekom...ves čas mešaš in dobiš nekakšne "žgančke" h katerim mi ponavadi jemo jabolčni kompot ali čežano...
Od slanih babičinih jedi večkrat jemo krompirjevo jed, ki se ji reče "sočna ponev".Tu na olju prepražiš čebulico in nanjo streseš na male kocke narezan krompir, ter prekajeno šunko...pražiš in čez čas zaliješ z malo vode...dodaš peteršilj, sol, poper ...kuhaš dokler se krompir ne zmehča, nato pa tik predenj postrežeš povrhu zadevo preliješ z razžvrkljanimi jajci z drobnjakom...počakaš le toliko, da jajca zakrknejo in poješ...poleg super paše skleda solate berivke ali pa regrat...večkrat skuham tudi takoimenovano "šaro". Na večje koščke narezano zelenjavo ( korenje, koleraba, zelena, cvetača...)kuham v večjem loncu ,ko je kuhana jo precedim in posujem s prepraženimi drobtinami, v juho, ki ostane pa zakuham kašo. K zabeljeni zelenjavi gre dobro pečeno piščančje meso ali sveže pečene sardelice....In potem so tu še domači svaljki, pa sto in eni cmoki, pa štrukeljčki...
Skratka, tako kot si rekla...človek se vse te hitre , sodobne kuhinje s sto in eno zakomlicirano recepturo in sestavinami,včasih res kar malo naveliča...nekako se ti kar samo od sebe stoži po preprostih, pa vendar okusnih jedeh iz loncev naših babic[sm=smiley1.gif]




Paštetka -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:19:07)


IZVIRNO SPOROČILO: cilla

Aja, pa pri nas se je star bel kruh vedno ponucal za šnite [sm=smiley27.gif]


Kaj so to šnite? Jaz sem malemu zadnjič v mleko za zajtrk nadrobila piškote, pa me je gledal kot zombi, mala pa rekla, da tega že ne bo jedla. [sm=jezicek.gif]
Madona, meni je to bilo najboljše, če si namesto kruha v mleku ali kavi dobil keks. Saj naslednjič bosta dobila kruh[sm=jezicek.gif]




Anonimen -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:20:02)


IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Cila od kod je tvoj mož, ker so mi njegove jedi najbolj blizu [sm=jezicek.gif]

Prosena kaša z jabolki?
Cesarski praženec v pečici??


Kaj pa je to granadinmarš[sm=zmeden.gif]

Mi imamo pa proseno kašo z brusnicami [sm=smiley1.gif]




Paštetka -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:24:06)

Pelin, saj to je to. Kuhali so preprosto, poceni in dobro. V omarah imam milijon stvari, pa ko iščem recepte kaj naj kuham vedno nekaj manjka [sm=smiley36.gif]. Danes sem našla suhi kvas katerega rok je pretekel lani. [sm=smiley36.gif]
No, kruh je vseeno, dobro uspel [sm=jezicek.gif]




pelin -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:26:22)

tudi mi jemo granadirmarš....krompir skuhaš cel kot za praženega ...med tem časom pa skuhaš testenine ( najbolje je polžke) .Kuhan krompir olupiš in narežeš na lističe, ter ga daš v ponev, kjer si prej prepražila čebulo...zravem krompirja streseš še kuhane polžke , soliš, popraš, dodaš ščepec paprike i ...to je to...nekateri zabelijo zadevo še z ocvirki, vendar nam to ne potegne...
šnite so rezine starega kruha, ki jih pomočiš v mleko in jajco, ter ocvreš na olju...lahko jih ješ sladke s kompotom ali slane s solato..




cilla -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:26:42)


IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Cila od kod je tvoj mož, ker so mi njegove jedi najbolj blizu [sm=jezicek.gif]

Prosena kaša z jabolki?
Cesarski praženec v pečici??


Kaj pa je to granadinmarš[sm=zmeden.gif]


Moj je z domžalskega konca.

Šnite so pa star bel kruh, narezan na rezine (šnite), namočen v mleku in nato v jajcu ter ocvrt v vročem olju. Ko je šnita zlato rumena, jo odstaviš na papirnato brisačko in posuješ s cukrom.
Aja, pa pri noni smo dobili ječmenovo kavo, not pa nadrobljen kruh (če je bilo po praznikih, je bil sladek kruh - pinca).

Granadirmarš http://www.kulinarika.net/recepti/736/priloge/granadirmars/




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (13.9.2012 21:28:54)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




2sneg13 -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:29:01)

Šmorn- cesarski praženec
krompirjevi žganci z ocvirki in slanim kropom
lulčki
šnite
kuhan stročji fižol s kislo smetano (razpuščena na maslu)
kuhan fižol z ocvirki v solati
polenta z ocvirki
kruhovi cmoki v vinski omaki
umešana jajca s žlico kisle smetane (vse skupaj umešaš in cvreš vponvi, mešat moraš ves čas, da rata kot pena)


ah ja, zdej sem pa lačnaaaaaaa.




pelin -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:30:21)

Tudi mi smo danes pekli kruh...v bistvu ga je moj...nikomur se ni dalo v trgovino po dežju , kljub temu pa smo vsi stikali po kuhinji kaj bi jedli...tale dež je res pravi motivator za brkljanje po kuhinji in stikanje po hladilniku[sm=jezicek.gif]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (13.9.2012 21:31:38)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




cilla -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:32:54)


IZVIRNO SPOROČILO: metulj333
a ni matevz pire krompir s fizolom, malcek cesna in zabeljen z ocvirki?


Ja, to sem tudi jaz iz časov faksa poznala kot matevž, moj pa trdi, da je pri njih matevž naša jota. Go figure...




pelin -> RE: Jedi naših mamic in babic (13.9.2012 21:39:55)

mmm krompirjevi žganci...ooo najboljši...samo škoda, da se mi skoraj vedno kaj poferderbajo [sm=smiley13.gif] oz. niti pod razno niso taki kot jih je delala babi...




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (13.9.2012 21:41:00)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>