pelin
|
Sama še vedno pripravljam veliko jedi po receptu moje babice...vedno znova sem navdušena, kako so znali iz preprosti stvari narediti poceni, enostavno in seveda zelo dobro kosilo....pri nas smo vsi od največjega do najmanjšega zelo sladkosnedi, zato velikokrat pripravljam kaj takšnega za večerjo ali pa tudi za kosilo ...Tako naprimer delam večkrat grmado (kašen dan star kruh, žemlje... prelijem z osladkanim mlekom, ter naložim plast tega v pomaščen pekač...nanj dam plast naribanih jabolk, nato skuto z jajcem in sladkorjem in na vrhu spet plast namočenega kruha, ki ga prelijem z razžvrkljanim jajcem in mlekom...), ki jo ponavadi postrežem skupaj z domačim kompotom po kakšni zelenjavni juhi, obari...ali pa recimo pražen pšenični zdrob iz katerega nastane zelo dobra jed, ki je podobna halvi (na maslu prepražiš suh pšenični zdrob, cimet in sladkor...ko porjavi postopoma zaliješ z mlekom...ves čas mešaš in dobiš nekakšne "žgančke" h katerim mi ponavadi jemo jabolčni kompot ali čežano... Od slanih babičinih jedi večkrat jemo krompirjevo jed, ki se ji reče "sočna ponev".Tu na olju prepražiš čebulico in nanjo streseš na male kocke narezan krompir, ter prekajeno šunko...pražiš in čez čas zaliješ z malo vode...dodaš peteršilj, sol, poper ...kuhaš dokler se krompir ne zmehča, nato pa tik predenj postrežeš povrhu zadevo preliješ z razžvrkljanimi jajci z drobnjakom...počakaš le toliko, da jajca zakrknejo in poješ...poleg super paše skleda solate berivke ali pa regrat...večkrat skuham tudi takoimenovano "šaro". Na večje koščke narezano zelenjavo ( korenje, koleraba, zelena, cvetača...)kuham v večjem loncu ,ko je kuhana jo precedim in posujem s prepraženimi drobtinami, v juho, ki ostane pa zakuham kašo. K zabeljeni zelenjavi gre dobro pečeno piščančje meso ali sveže pečene sardelice....In potem so tu še domači svaljki, pa sto in eni cmoki, pa štrukeljčki... Skratka, tako kot si rekla...človek se vse te hitre , sodobne kuhinje s sto in eno zakomlicirano recepturo in sestavinami,včasih res kar malo naveliča...nekako se ti kar samo od sebe stoži po preprostih, pa vendar okusnih jedeh iz loncev naših babic
|