Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
|
|
Uporabnik | |
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 13.9.2012 21:55:57
|
|
|
|
mateyka
|
kosilo (razne jedi in priloge): dödöli sladko zelje mlečna repa biba ali repnjača tarhonja (men svinjsko dobro) kumarice z bučnim oljem solata iz stročjega fižola z bučnim oljem pecivo in malice: ajdova zlevanka z bučnim oljem kvašene ocvirkove pogačice retaši; z zeljem, laško bučo.. (men fuuuul dobro) polnjena pečena jabolka juhe: prekajena mlečna juha z ajdovo kašo kisla župa gobova juha z ajdovo kašo korenčkova juha z zdrobom zabelene gibice p.s. to je prekmursko-prleška kuhinja.
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 13.9.2012 21:58:59
|
|
|
|
malaMravljica
|
Pastetka, si mislila mogoce mocnik s koruzno moko? Das v kozico kuhat skupaj kislo mleko s sladkim mlekom, vec je kislega. Ko zavre zakuhas notri koruzno moko, pustis da se pocasi kuha in mesas. Jaz sem malemu se mal masla notri dala na koncu. Meni absolutno najboljsa jed pa je krompirjev mocnik. Zavres kislo mleko in skuhas olupljen kromir. Krompir spasiras in notri ulijes kuhano kislo mleko, tekocino in skuto, fajn zmesas, posolis in dodas malo masla. Jaz naredim zelo cisto, moja mama malo bolj gosto. Jaz to obozujem, ko sem bila v dijaskem domu sem v cetrtek vedno poklicala domov, naj mi v petek ko pridem to skuha.
< Sporočilo je popravil malaMravljica -- 13.9.2012 22:00:34 >
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 13.9.2012 22:00:38
|
|
|
|
cilla
|
IZVIRNO SPOROČILO: mateyka korenčkova juha z zdrobom Kako jo narediš? Je primerna za večje dojenclne?
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 13.9.2012 22:04:12
|
|
|
|
mateyka
|
IZVIRNO SPOROČILO: pelin Od slanih babičinih jedi večkrat jemo krompirjevo jed, ki se ji reče "sočna ponev".Tu na olju prepražiš čebulico in nanjo streseš na male kocke narezan krompir, ter prekajeno šunko...pražiš in čez čas zaliješ z malo vode...dodaš peteršilj, sol, poper ...kuhaš dokler se krompir ne zmehča, nato pa tik predenj postrežeš povrhu zadevo preliješ z razžvrkljanimi jajci z drobnjakom...počakaš le toliko, da jajca zakrknejo in poješ.. hej, to majo tud švedi in je ful znana, reče se ji pyttipanna - men prva jed tukaj ki mi je bila všeč tukaj jih prodajajo že napol narjene, zamrznjene v nekaj okusih - če si len seveda
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 13.9.2012 22:11:05
|
|
|
|
mateyka
|
IZVIRNO SPOROČILO: cilla IZVIRNO SPOROČILO: mateyka korenčkova juha z zdrobom Kako jo narediš? Je primerna za večje dojenclne? seveda, to je tud za dojenčke. original je samo korenček, zdrob in peteršilj, lahko jo pa malce obogatiš: čebula, strok česna, 3-4 žlice zdroba, korenček (3-4 velike), voda, olje, sol, poper, zelen peteršilj Nasekljamo čebulo. Korenček nastrgamo na najmanjše možne koščke. Čebulo popražimo na olju, da postane rumena, dodamo naribano korenje, malo še popražimo, dodamo zdrob in še malo pustimo, da se praži in porumeni. Dodamo 1,5 l vode ali juhe (lahko več ali manj, ampak temu primerno prilagodimo sestavine). Dodamo cel česen, začinimo in kuhamo 15-20 minut. Po želji zgostimo s palčnim mešalnikom. Po potrebi še dosolimo in popopramo. Če želimo na koncu dodamo sesekljam peteršilj. Če dodamo juho, česen in čebula nista tako potrebna.
|
|
|
|
[Brisano sporočilo] 13.9.2012 22:51:44
|
|
|
|
Brisani uporabnik
|
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 5:54:36
|
|
|
|
AKP
|
Moja babica je pogosto naredila krompirjev zos (po domače povedano ) z govedino in kislimi kumaricami, ričet, žemeljšek. Za ostale jedi bom pa še razmislil, ker se mi zdaj mudi.
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 7:22:27
|
|
|
|
škrpijonka
|
http://okusno.je/rubrika/domace/
_____________________________
Svet je takšen, kakršnega hočemo videti ... Nekateri tožijo, da ima vrtnica trnje, jaz pa sem vesela, da ima cvet.
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 7:53:15
|
|
|
|
uškinamama
|
Ful dobra tema. Potrebno je obuditi stare, domače , poceni jedi. Predvsem take, katere sestavine domiš v par kilometrih okoli doma . Zanimiv mi je ta fenomen (ki ga zaznavam predvsem pri zelo mladih kuharicah ali pri kuharicah , ki so prvič vzele lonec v roke po petindridesetem,) da se kuha neke "eksotične " jedi. Če pa same jedi niso eksotične, morejo vsaj ime imeti tako, da se sliši oh in sploh..Tu smo http://www.ringaraja.net/forum/m_5877314/mpage_1/key_/tm.htm Prilepim recept za fuže, ta je dober , samo je v hrvaščini. http://www.coolinarika.com/recept/istarski-fuzi/ Tam , ko piše, da zavijaš testo in ga stisneš s prsti, je boljše, da testeno krpico zaviješ okoli ročaja od kuhalnice, stisneš in streseš dol...bom opisla postopek bolj podrobno, če bo katerop zanimalo...Zdaj grem nazaj spat . Mi je uspelo pokasirat pljučnico (here we go again)
_____________________________
Najina Uš : staršem prijazen otrok.
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:01:15
|
|
|
|
Tippi
|
"stare" jedi, ki jih mi prakticiramo še vedno - Mlečni riž - prosena kaša s suhimi slivami - gres z japki - ajmoht - šnite z mlekom in jajci - japki v šlafroku - ajdovi žganci pa še kaj bi se našlo, ampak sem zdejle mal preveč jutranja, da bi se spomnila. mogoče tekom dneva
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:03:10
|
|
|
|
caramel
|
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333 pa sneg skuhan v rumenjakovi kremi, ne vem, kako se to imenuje - joj, kako sva z bratom to obozevala, tepla sva se za to! To so snežne kepe. Pri nas smo od sladkih stvari delali pohane šnite, rižev narastek, mlečni riž, šmorn, slivove cmoke, potice, štrudelj, palačinke (stara mama je naredila najboljše)... Aja pa polenta (včasih tudi žganci) z mlekom in kruh z mlekom. Mami pa že ful časa sanja o eni sladici iz otroštva, za katero ne ve recepta. Jo moram vprašat, kako se imenuje - jo morda katera od vas pozna. Aja, pa stara mama mi je velikokrat na kruh (včasih še ne povsem odtaljen) namazala smetano iz mleka in nanjo posula malo sladkorja. Ko je spekla svež kruh pa smo ga še toplega jedli z orehi ali pa jabolkom. Od slanih jedi se je pri nas kuhal ričet, šara, ajdovi žganci (z zeljem ali ob kakšni enolončnici), zelje in fižol, matevž in repa, štruklji (iz vlečenega testa, s skuto in cvrtjem) s kumarami v omaki, kuhana krompir in stročji fižol, zabeljena s kislo smetano razpuščeno na ocvirkih (to je jed na žlico - pustiš tudi vodo, v kateri se je kuhal krompir), svaljki z drobtinicami,...
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:07:56
|
|
|
|
sonček33
|
a dejte no, polna usta sline imam in lačna ful, pa je ura šele 8. in jaz bi z lahkoto zdej tole jedla :) - polenta s sirom in kislim mlekom - fižolova juha s širokimi rezanci z drobtinami - farflni - govnač -
< Sporočilo je popravil sonček33 -- 14.9.2012 8:10:55 >
_____________________________
...svet je poln lepih rožic tete Pehte...
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:11:58
|
|
|
|
Tippi
|
Aha pa še frtajle z zelišči, pa šmorn na sto in en način
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:13:47
|
|
|
|
sonček33
|
ja frtalje, mi smo jih letos poleti jedli na sto načinov, pa čežana in pire krompir, pa makraroni z maslom in naribanim sirom
< Sporočilo je popravil sonček33 -- 14.9.2012 8:14:27 >
_____________________________
...svet je poln lepih rožic tete Pehte...
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:15:30
|
|
|
|
Tippi
|
IZVIRNO SPOROČILO: sonček33 ja frtalje, mi smo jih letos poleti jedli na sto načinov, pa čežana in pire krompir, pa makraroni z maslom in naribanim sirom Joj saj res, čežana zakon!
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:17:43
|
|
|
|
mateyka
|
tarhonja: 350 g moke, 3 jajca, 50 g olja, 100 g čebule, 15 g mlete rdeče paprike, kostna juha ali voda Iz moke in jajc naredimo trdo testo za rezance. S strgalnikom naribamo grobo kašo, ki jo posušimo. Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo rdečo papriko in posušeno kašo. Dobro prepražimo (da kaša zarumeni) in prilijemo 1,5 krat toliko juhe, kot je tarhonje. V pečici dušimo do mehkega. aja, ko narediš tarhonjo (to kašo) jo lahko shraniš in ti drži za nekaj let.
< Sporočilo je popravil mateyka -- 14.9.2012 8:22:28 >
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:18:44
|
|
|
|
Paštetka
|
Pastetka, si mislila mogoce mocnik s koruzno moko? ne bele grudice so v mleku plavale, pa tak gosto je bilo. Niso bili svaljki, kot npr. če delaš z jajcem.
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:20:42
|
|
|
|
Paštetka
|
- farflni - govnač joj, koliko ste napisala 3/4 prviš slišim...
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:22:46
|
|
|
|
5ra8
|
IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka - farflni - govnač joj, koliko ste napisala 3/4 prviš slišim... isto jst. močnik njamiii.....mami ga še zmeri kdaj pa kdaj skuha, moj tamal ga obožuje!! ali pa kuhan stročji fižol + krompir v kosih in vse zabeljeno z ocvirki....mmmm zakooon....
_____________________________
Našega sončka smo dočakali 09.03.2011 ob 19.39!
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:24:34
|
|
|
|
mateyka
|
IZVIRNO SPOROČILO: 5ra8 ali pa kuhan stročji fižol + krompir v kosih in vse zabeljeno z ocvirki....mmmm zakooon.... mi smo pa to zabelili z veliko pražene čebule (da je bila taka hrustljava zlata) pa solata zraven, uffff, ful dobr
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:26:52
|
|
|
|
Tutan
|
IZVIRNO SPOROČILO: uškinamama Ful dobra tema. Potrebno je obuditi stare, domače , poceni jedi. Priznajte, da so najini ocvirki z Mini pripomogli k tejle temi Drugače pa: ajdovi žganci, kislo mleko, murke zelnje krpice (to je ful dobro - sem tut prvič jedla pri tašči) partene klobase (še zdaj se nisem spomnila slovenskega izraza - tako da če kdo ve, le na plan z njim) - vem, da je moja prababi kuhala neko juho s prašičjimi parklji - anprajn, ali nekaj takega - tole ni ravno med top123, samo nekateri jo imajo ful radi žlikrofi (bog si ga vedi spet kulinarični izraz) - tašča jih dela zraven telečje obare
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:28:05
|
|
|
|
Paštetka
|
jaz kar znam narediti in jemo: - polenta z mlekom (kuhana polenta, ki se ohladi, jo z vilico narežem na kockice in čez hladno mleko) jaoooo. kak mi je to dobro - mlečen riž - mleko z domačimi jušnimi rezanci (to sem se zdaj spomnila, da je mama delala in je bilo tudi odlično) carski praženec itak - zlejvanka (koruzna, ajdova, pšenična) pa namazano s kislo smetano, domačo jagodno marmelado.... - črn kruh pa namaz gor s kisle smetane, pa malo sladkorja v prahu in cimet - kruh z jajci (mi ga ne namočimo v mleku, ampak popečem eno stran na olju, po zgornji potem polijem žvrkljano jajce, obrnem in ponovim) -prežganka PRosim za recepte (domače, ne kakšne z dodatki) - spomnim se neke mlečne juhe s krompirjem in hrenovkami.... (če katera ve, lahko napiše recept) - krompir, beli stročji fižol + olivno olje pa vse skupaj pretlačeno (ne vem recepta) - zeljove krpice - luleke (hm... eni, verjetno krompirjevi svaljki, ki se skuhajo, potem pa pražene drobtine gor). Mami je take dobre žilave naredila - dodole (ne morem dati preglasa), sem že 2x probala in mi niso uspeli. - langaš s krompirjen (kakšnega preverjenega)
< Sporočilo je popravil Paštetka -- 14.9.2012 8:32:47 >
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:28:57
|
|
|
|
Tutan
|
Pa v moji mladosti je moja babica delala 'pijani zos' - tako smo temu rekli otroci - vinski zos. Potem imaš še jabolčni zos pa pire krompir - totalna slovenska socialistična jed Pa ful dobro je blo, ko je babi spekla češplje (spet ne vem, kako drugje po SLO rečete - češplji niso slive, so podolgovati in vijolični) Potem so tudi češpljovi cmoki, ista zadeva, kot slivovi. Pa luleki in solata (krompirjevi svalki).
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:31:38
|
|
|
|
Tutan
|
Točno ja, kruhove šnite - kruh namočen v žvrklanih jajčkih + slakdor preko Drugače pa za tisto juho s hrenovkami - se je spomnem iz šole....samo meni juhe ne grejo ravno v slast A se še spomnite malice v šoli, ko smo dobili panirano pariško salamo?
|
|
|
|
RE: Jedi naših mamic in babic 14.9.2012 8:32:18
|
|
|
|
Tippi
|
žvrklanih jajčkih + slakdor preko user posted image mi pa slane naredimo, ne sladke. a s cukrom gre tud?
|
|
|
Najbolj brane vsebine v rubriki Gluten oziroma žitarice uvajajte postopomaMarsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano š...
Zadnje s foruma
Za doječe matere.
пеперутка16
Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?