ronja
|
Ankica, se strinjam in absolutno je vedno treba pogledat olajševalne okoliščine, vseeno pa ne bi recesije krivila za čisto vse, kar se slabega dogaja. Se strinjam, da se bojo živali, ki so pod stresom vedno bolj agresivno odzvale, zato se kriminal gotovo poveča in tudi sama bi bila pripravljena svašta naredit, če bi šlo za to, da prehranim otroke... vseeno pa sploh ni nujno, da je dotični punci kaj materialnega manjkalo, tako da sklepat direkt iz recesije na zločin iz strasti... vseeno ni tako direktne povezave. lulu, če si gledala Monsunsko svatvo, je tam lepo povedano: če se ne postaviš na nikogaršnjo stran, je isto kot če si se postavil na stran nasilneža (lahko je v resnici on žrtev, velikokrat pa ipak ni tako). Če ne obsodiš pedofila, potem dovoliš, da uniči življenje še kakemu otroku. Če se skrivaš za kvazi skromnostjo (kdo sem jaz, da bom sodila) in to dela cela družba, potem dobimo anarhijo... Problem razumemo vsi. So pa redki, ki se znajo držati bistva teme. In primer, o katerem govori buška, nima baš nikakve veze z vsesplošno družbeno socialno stisko. To sem hotela rečt. Ne moreš za vse krivit družbe in stanja. Se stirnjam glede tatvin, tudi glede tega, da smo ljudje pod stresom bolj agresivni in prej naredimo večjo bedarijo... Vseeno pa moramo tudi sami prevzet osebno odgovornost. Ja, družba tudi, če je veliko kriminala oz. ta narašča, se je treba vprašat, kaj delamo narobe... Ni pa to izgovor, da smo vsevprek nasilni en do drugega, potem dobiš Splav meduze... Pa če dam še sebe kot primer: v življenju mi ni na kraj pameti padlo, da bi karkoli ukradla. Ampak če ne bi imela sredstev za preživetje in bi bili otroci lačni, izčrpala pa bi vsa različna sredstva, s katerimi bi si lahko hrano kupili, potem ne bi imela nobenih moralnih zadržkov, da ne bi na najbližji njivi ukradla kilo krompirja ali v trgovini liter mleka. Enako. Vendar vidim veliko razliko med tatvino in tem, da bi recimo šla in fentala eno nič krivo družino, da bi zasedla njihovo kmetijo, ker bi na ta način pa rešila problem za dlje časa... Ne moreš vsega kriminala tlačit v isti koš, hočem rečt. Če so okolja socialno stabilna in šibkejše člane družbe podpirajo, je splošna stopnja krminalitete nizka. Ja, zato sem pripravljena plačevat več za bolj socialno državo, da ne bo treba ljudem zganjat kriminala, čeprav bodo nekateri to izkoriščali (taki se pač vedno najdejo) - boljše to kot krimnal.