violinski
|
Šesta bolezen ('roseola infantum', če boste iskale po netu) je nalezljiva, če me spomin ne vara, se prenaša kapljično (Lana ves čas ljubčka in liže Aljošo, včasih pa še malo zakašlja v njega, čeprav jo opozarjamo, naj kašlja v rokav), zbolijo za njo sam mali otroci (od 6m do 2 leti), po mojem jo je prinesla prav ona iz vrtca, ampak ona ni zbolela, ker jo je že imela, pa se jo preboli samo enkrat. Je nenevarna, edino kriza je lahko pri vročini, ki lahko doseže zelo visoke vrednosti, pa ker so nekateri otroci podvrženi vročinskim krčem, jih je treba pazit. Aja, traja 3-7 dni, potem se pojavi izpuščaj - drobne pikice po telesu, ki se jih ne otipa, samo vidi, ta ponavadi traja toliko časa, kot je trajala vročina. Otroci so sitni. Ampak nekateri so to tudi brez šeste bolezni Peta bolezen je pa podobna, menda brez take vročine, edino na obrazu se pojavi tak izpuščaj, da zgleda, kot da bi otroku sedel na obraz metulj. Zbolijo za njo tudi večji otroci, ne samo dojenčki in malčki, je pa nevarna, če pride otrok v stik z nosečnico - nevarna je za plod, lahko pride celo do odmrtja ploda. Jaz moram reči, da imam izkušnjo, da je moja nečakinja zbolela za peto boleznijo ravno, ko sem bila jaz 14 dni noseča za Lano (smo kasneje računali za nazaj), ampak nismo imeli nobenih posledic, tako da zgleda, da z nečakinjo takrat nisva prišli v 'kapljični' stik, čeprav smo bili skupaj.
|