|
RE: Avgustovke, kje ste 13.6.2006 19:48:12
|
|
|
|
Jessy
|
Tina, držim pesti, da je bilo Aljaževo spanje uvod v to obdobje, ko bodo več spali!!! Natasa, tudi jaz ji dam kak jogurt iz hladilnika. Vedno se ne spomnim, da bi ga pol ure prej ven vzela, zato se ne sekiram, če ga poje hladnega. Zaenkrat se še ni pritoževala. Je pa imela neko obdobje, ko pa niti pod razno ni hotela pojesti jogurta, če ni bil direkt iz hladilnika. Zdaj ji je vseeno! Men se tudi zdi, da se morejo počasi tudi na kaj bolj hladnega navaditi. Tudi čaj je večkrat narejen kar s hladno vodo - prej sem dala za 5 sekund v mikrovalovko, zaj pa še to ne več. Glede torte ti lahko povem, kakšna meni vedno uspe. Govorim za klasično, okroglo torto. biskvit: 10 jajc (ločiš rumenjake od beljakov) 10 žlic sladkorja 10 žlic moke postopek: 1. V rumenjake daš 5 žlic sladkorja in z mešalcem vsaj 10 minut stepaš, še bolje če kakšno minuto več. Med prsti ne smeš čutiti sladkorja. 2. Beljake stepeš v trd sneg, nato pa postopoma dodaš preostalih 5 žlic sladkorja in nato stepaš enako dolgo, kot rumenjake. Važćno je, da se med prsti ne čuti sladkorja. 3. Rumenjakovo zmes vliješ na beljak in s kuhalnico narahlo premešaš, nato pa dodaš 10 žlic presejane moke in še to s kuhalnico narahlo vmešaš. 4. Okrogel pekač dobro namaži z margarino in posuj s krušnimi drobtinami, kar se jih ne prime pekača, jih zavrzi. 5. Vliješ pripravljeno testo v pekač in pečeš cca 35 min na 180 st. C. To je čist odvisno od pečice do pečice in je najbolje, da preiskusiš z noževo konico. 6. Biskvit pustiš, da se delno ohladi, nato odstraniš obroč pekača in pustiš, da se tako ohladi do konca. Popolnoma ohlajen biskvit 2x prerežeš. (Jaz biskvit običajno spečem 1 večer preden delam torto, če vem, da me bo basal čas) Za namakanje torte jaz pripravim cca 1l vode, ki jo zavrem in ji dodam cca 5 žlic sladkorja. Ko se ohladi, prilijem še nekaj ruma, za aromo, lahko bi pa dodala tudi kakšen kompot od sadja, ali pa kar direkt s kompotom namočila biskvite. Za kremo se jaz vedno poslužujem rastlinske smetane Hullalla in jo porabim cca 7 dcl za eno tako torto s okrasitvijo vred. Krema: smetano stepem do trdega z mešalcem. Že stepeni smetani dodam cca 1,5 dcl hladnega mleka, ki ga vmešam s kuhalnico. Če smetana ni rahla, ji dodam še malo mleka. Če se mleka ne doda, je krema pusta in izsušena. Ko imaš smetano pripravljeno, pa lahko narediš dve varianti: 1. smetano namažeš na namočen biskvit, po njej pa posuješ koščke sadja ali pa 2. nekaj sadja zmiksaš in ga s kuhalnico vmešaš v smetano, ostale koščke pa potreseš povrhu Jaz torto zlagam skupaj tako, da na krožnik, na katerem bo torta stala, položim obroč od pekača in ga stisnem skupaj, nato pa v ta obroč dam biskvit, nato kremo, nato biskvit in predno ga namočim, ga z rokama pritisnem dol, da se fino sprime s spodnjo smetano. S tem dosežeš, da ti torta ne razpade, ko jo režeš. Tako sestavim celo torto! Ne pozabi namočiti zgornjega biskvita. Okrasiš jo lahko poljubno. Z malo truda jo lahko okrasiš tako, da jo okrog in okrog premažeš s smetano. V skodelico si vsuješ nekaj kokosove moke in ji dodaj obarvane sladkorčke (saj niti ne vem, kako se tistemu reče, ampak običajno se tiste sladkorčke posuva tudi po sadnih kupah in zgledajo kot mišji drekci), to skupaj zmešaš, da se enakomerno porazdeli med seboj, nato pa s kartonom ali drugim tršim papirjem to nanašaš na rob torte od spodaj navzgor. Fajn je, če je tist kartonček širok cca 5 cm, ker tako gre bolj hitro. Če ti to ni všeč, lahko enostavno vzameš vrečko in nabrizgaš nek vzorček na rob torte. Povrhu pa je spet prepuščeno iznajdljivosti, volji, izbiri materiala....Lahko okrasiš po robovih torte s kakšnim vzorcem, na sredo dodaš nekaj rožic in morda še napis, lahko pa enostavno čisto na rob nabrizgaš kakšne zvezdice iz smetane, eno zraven druge, nato v sredino naložiš koščke sadja (tud lahko s sadjem sestaviš tudi kak zanimiv vzorec), potem pa preliješ s prelivom za torte (to zgleda, kot želatina, sam je čisto enostavno za narediti). Bom malce pobrskala po fotografijah, pa če najdem kakšno fotko kakšne torte, bom objavila, da boš lahko pogledala. Upam, da sem ti kaj pomagala. To je res najbolj preprosto narejena sadna torta. Pozabila sem še na najpomembnejše! TORTA MORA BITI NAREJENA 1 DAN PREJ, ker taka je najboljša!!! Torta se more prepojiti s sokovi in aromo!
< Sporočilo je popravil Jessy -- 13.6.2006 19:52:01 >
|
|
|