metka.cvetka
|
Pozdravljene, vidim da ste bile pridne pri pisanju, jst sem letala naokoli. Prebava se je uredila tako da grem delat za 4 ure (in res upam, da ostane na tem!). Sem pa kar malce razočarana, saj imam res apetit in sem pred zanositvijo tehtala 61 kg, pa sem potem pridno pridobivala, a sem tolk izgubila s tem prebavnim motnjam, da imam 63,2 kg, a trebušček je dobro viden na srečo. Matične celice: jst sem se en mesec kar pridno ukvarjala s tem, pa še sestrična je pri enem predmetu na faksu predelovala to temo in nekak moji zaključki so: - privat zasebne banke res da shranijo te matične celice in to vse po vrsti, ampak pomembno je, da je primerna količina teh matičnih celic (kar zasebniki ponavadi ne preverjajo - nisem pa vseh klicala priznam) in pri zasebnikih ti plačaš in ti hranijo to do 50 let in če boš to že potreboval se lahko na koncu izkaže, da je teh celic itak premalo. Tako da v namenu imam te zasebnike poklicat in vprašat, če preverijo, če je število matičnih celic primerno. - javna banka ti vzame matične celice in pregleda, če so res ok (morebitne okužbe, primerna količina) in če ustreza vzorec (menda da jih ustreza okrog 30 % odvzetih matičnih celic) potem jih shranijo, a so na razpolago vsem kot kri naprimer. Meni osebno pristop od zasebnikov ni kul, razen, če najdem zasebnika, ki preveri, če je število celic res zadostno. V javni banki je pa tako, da če rodiš v petek po 11 uri (se mi zdi) ne pride v poštev, ker bi od vzetja matičnih celic do shranjevanja trajalo več kot 48 ur (med vikendom ne delajo) kar pa ni dobro oz. matične celice niso uporabne. Pri zasebnikih je tudi problem, da menda nekateri shranjujejo v tujini in od vzetja do shranjevanja naj ne bi preteklo več kot 48 ur, tam se pa noben ne sekira kolk časa je preteklo in bodo celice shranili tudi če je transport trajal dalj. Zdej to so informacije ene punce k se je s tem ukvarjala 1 mesec, brala sem brušure od zasebnikov, zdravnika, ki dela na tem področju in kolegice, ki študira biokemijo. Ne jemat to za sveto, jst tud še nisem odločena, ker mi je zadeva zelo zanimiva in sem tud brala da so na japonskem že pomagali človeku s matičnim celicam, sam pri nobeni takšni bolezni rakavi (enega so ozdravil neplodnosti, pa v EU so eno punčko zdravil sam ne vem kolk je kej pomagal nimam podatka). Glede brcik: sem v 18. tednu in še nič ne čutim brcik :( Glede imen: Anausicaa: zanimivo, da ima nek tuj glasbenik (moški) ime Mika in sem ves čas mislila, da je to moško ime, a je v Sloveniji to žensko ime. Zelo me je presenetilo. Lepo ime... S pozdravi, metka.cvetka
|