|
RE: za tiste, ki imate otroke doma 7.9.2012 9:09:26
|
|
|
|
ronja
|
ronja mi gremo na lunin festival v soboto. mogoce bomo sli tudi na otroki bazar v nedejo, ker sem v soboto in nedeljo dop sama z otroci. se kaj vidimo na luninem? ceprav tvoji nezni starejsi dekici je bilo mojih divjakov malo prevec zadnjic, ane? Ne, ne, saj sem ti rekla, da sta mi že v avtu OBE govorili, da ti fantje so pa fajn, ker nič ne tepejo pa cukajo - nista zahtevni . Ronja se hitro ustraši (bogami, da tega nima po starših, ne vem, kje je to pobrala - ok, po babicah, stricu,... ok, saj mamo take v familiji ), ampak ni pa zamerljiva in STRAAAAŠNO rada ima obiske, gre na obisk, totalno družabno bitje je to! Čist preveč za najine pojme , ker nama se pa tok ne da. Na morju sem se parkrat zaklela in pri sebi in na koncu že na glas, da ne povabim več nikogar in da ne gremo več k nikomur, ker je samo še za to živela tiste dni, ko je bil napovedan obisk! Mislim - halo! Smo na morju, topla voda, krasen dan... vse super. Ona pa že zjutraj vzdihuje: "Kdaj pridejo na obisk ti pa ti?" "Zvečer" "Kdaj bo večer? Komaj čakam, da bo večer, da pridejo. Joj, zakaj ni še večer..." itd... najprej se je začelo rolat lubiju, ki sploh ni tako zelo družabno bitje, potem pa tudi meni, ki sem sicer baje kar socializirana , ampak kar je preveč, je pa tudi meni preveč . Skratka, puncama sta bili fantje čisto všeč , saj jima nista nič hudega naredila:). je pa tko, da vsi pravjo nej bo v vrtcu, da bom js mela več časa zase... sej morm priznat, da mi čist paše, ko je dve urci v vrtcu, ampak mi tut nič ni hudo, če sva doma... so mi pa tut vsi rekl, da je ne smem "privezat" nase in jo morm dat v vrtec... mah, težko je bit pameten, ko ti glava govori neki, srce pa neki... Izabelina, pusti "vse", pa poslušaj sebe! Če je vama fajn bit skup, se ne silit z vrtcem, ker pač "vsi dajo" in "vsi" tako rečejo. Vsi niso ti. Ti naredi tako, da bo vama fajn. Otroku je itak najbolj fino doma, vsaj prvih par let 100%. Kasneje si nekateri zažellijo mal družbe, nekateri niti ne, odvisno. Mojidve sta doma, čeprav so mi dobesedno VSI rekli, da sem zmešana. LUbi je bil edini, ki ni bil proti, samo je rekel, da se mu smilim in da mi ne bi rad tega natiplal, da pa prizna, da je pa za bolezni ziher boljš to... Skratka: če bi jaz delala tako kot mi vsi rečejo, bi bila zelo nesrečna - pa ne mislim zdaj samo vrtca, na splošno mislim. "Vsi" so hudimano drugačni od mene V vrtcu te bojo verjetno malo čudno pogledali, ko boš prišla z idejo, da ne bo ves čas tam, ampak ljudje se neverjetno hitro navadijo in ne boš verjela, da je tudi vzg. včasih čisto fajn, če je kak otrok manj, čeprav imajo vse rade. Se lahko bolj posvetijo tistim, ki so, lažje je delat z manjšo skuppino itd... Skratka: NE SE SEKIRAT ZA TO, KAKO BO KDO GLEDAL, PA KAJ BOJO REKLI!!! Res! Nehaj! Kar ustavi se, ko začneš to razmišljat. To, kaj si oni mislijo, je popolnoma njihov problem. Čim prej opravi s tem, boš veliko bolj srečna. Lej, nisem proti vrtcu. Sem pa proti temu, da dajo mame otroke v vrtec, če si OBOJI želijo, da bi bili otroci doma. Da dajo mame otroke v vrtec zato, ker drugi rečejo, da je to "must". Ker je to treba. Zaradi "socializacije" (kok je tvoja mala stara? Če prebereš kirokoli knjigo, pri teh letih vso socializacijo dobijo že v družinskem krogu in na igrišču, ni treba, da so zato celo dop. stran), itd... Skratka: sem proti, da grejo v vrtec otroci, katerih mame bi jih same pri sebi v bistvu rade imele doma in imajo to možnost. Če moraš v službo, tako nimaš drugi izbire. Zato se tudi lažje sprijazniš, da pač ni druge, pa pika. Kaj pa naj? Jest morajo. Če pa imaš možnost in ti srček pravi eno, potem ga poslušaj, ap naredi po svoje. Če ti paše, da je v vrtcu, ni to nič narobe, skoraj vsi majo starejšega otroka v vrtcu in večina jih pravi, da jim tako paše. To je ok, če ti tako paše. Samo če ti ne paše, tebi, potem jo pa vzemi ven. Ker njej bo ziher bolj pasalo bit pri mami, pa "vsi" naj rečejo kar hočejo. Veš, kako so mene danes gledali, ko sem malega v mai-tai-u nesla, ko sem peljala malidve v vrtec (sta želeli it )? Kot da sem s Tajske priletela;). pa kaj! Njihov problem, če se komu zdi neumno. Jaz vem, da se mali ful rad nosi, ne mara se pa vozit v vozičku in vem, da tudi meni ni nič težje ga nest sem pa tja kot pa dajat voziček ven (mamo skupen prostor, kjer je not par vozičkov in moraš potem vse ostale dat ven, da do svojega prideš...) in tako lahko lepo objamem malidve, ne da bi se on pri tem počutil mal zapuščenega tam nekje zadaj in imam roke proste, ko gremo čez cesto in se ne sekiram, kako naj jih spravim lepo čez prehod (sta super pridni, samo ko se vsaka drži na eni strani vozička, je težko vozit, trust me;) - moraš skoz pazit, da kire ne povozim, pa hkrati gledat, da kak avto ne pridivja, bolj je štorasto, itd...) Veš, kako so me gledali, ko sem prvič upala omenit, da je mala brez plenic doma? No, danes je pa ena teh vzg. nosila s sabo članek Od rojstva brez pelnic in se ji je dobro zdelo, da to delam. Ljudje smo fleksibilni! Prvič, ko kaj novega slišimo/vidimo, vsi čukasto pogledamo. Pa to ne pomeni, da nujno obsojamo. pa tudi če, se to lahko hitro spremeni. Zato se res nehaj sekirat za to, kaj bojo drugi rekli! Moj nasvet - poslušaj srce, še prehitro zrastejo. In bodi vesela da imaš možnost biti doma z njimi, ker boljše popotnice v svet kot to otrok ne more dobit. Vsa ta socializacija v vrtcu in bla bla bla je debelo precenjena Grrr! Cel roman napišem, ti pa v 2 stavkih vse, kar sem hotla povedat! PS: socializacijo so si zmislili zato, da mame nimamo toliko slabe vesti, ko gremo delat, ker pač moramo it. Sicer pa je to larifari. Cela Afrika in JV Azija sta praktično brez vrtcev, cela Indija, veš, koliko je to ljudi? Ki so precej bolj družabni kot mi, če smo glih pri tem;). Tako da NE GA SRAT, NAREDI PO SVOJE, KARKOLI TO JE! Če ti pa paše, da je v vrtcu, pa tudi ni treba met slabe vesti: komot rečeš: lej, noseča sem, rabim mal cajta zase, pa ne vem, kako bo, ko pride dojenček, pa mi je fajn met backup. Te ne bomo čisto nič obsojale. Samo začni mislit s svojo glavo, pa si zaupat in stat za svojimi odločitvami. To je na splošno ena reč, ki jo moramo, ko dobimo otroke: prevzet odgovornost za svoje odločitve.
|