|
RE: za tiste, ki imate otroke doma 22.4.2012 23:21:46
|
|
|
|
chezAnA
|
IZVIRNO SPOROČILO: manna Chezana, kot prebiram (tud na drugi temi) si navdušena nad montessorijem? Jaz sem bila tudi, ful, še posebej po predstavitvi na enem predavanju. Ampak moram pa rečt, da me občasno tudi malo bega če je res to najbolj pravo za otroke, še posebej pod 3 leta sem mal v dvomih... Zakaj pa ravno pod tri leta ne? Meni se zdi super. Res temelji na enem spoštovanju do otroka, na pozornem opazovanju in obzirni pomoči otroku, da naredi čimveč sam, vključi čimveč svojih čutil, opravlja naloge, ki ga potrdijo in mu dvigajo samozavest in samozavedanje. Pa ne govorim zdaj iz navdušenja nad izobraževanjem. Sem v dveh letih, kolikor poznam zadevo, dobila kar nekaj knjig in sem jih tudi že kar nekajkrat prebrala, uporabila ideje in znanje. Žal mi je le, da so njena spoznanja tako težko dosegljiva, nepoznana. Ne vem, še na faxu smo obdelali montessori in waldorf pedagogiko v času enih vaj, torej v 45 minutah. Pa bi nam marsikatero spoznanje prišlo prav tudi pri čisto radnem opravljanju poklica. Ženska je predelala in obdelala spoznanja vseh takratnih psihologov, pedagogov (ipd) ter temu dodala še izsledke svojih opazovanj. Marsikaj, kar je MM nekoliko intuitivno postavila in zapisala, zdaj znanstveniki dokazujejo, da je res tako. (npr. občutljiva obdobja za očenje določenih reči. Zdaj je znanstveno dokazan, da je res tako. Pa da je fino, če so novorojenčki ob mami -rooming in, pa da je super, če imajo otroci pohištvo, ki jim po velikosti ustreza. To so vse njene ideje. ) Na youtubu sem gledala tudi eno predavanje Rajka Rančevića. Direktor MENSE, nevrolog. In je bilo prav zanimivo poslušati. (btw, ste vedele, da je za otroke fino, če jim pustite, da se smejo vrteti v krogu okoli lastne osi, dokler ne padejo, pa da skačejo? Pomaga pri vzpostavljanju sinaps) Pa se je res marsikaj pokrivalo. Ronja, ja, res je, zmotila sem se za kakšnih 1000 let. Več pa ne. Kaj pa je to, 1000 let, kajne? Sem šla danes prav gledat in sem bila čisto šokirana. Judje imajo zabeležene svoje začetke od kamene in bakrene dobe naprej. Saj sem vedela, da imajo res dolgo zgodovino, ampak da imajo praktično rodovnik do kamene dobe, (če malo karikiram, do neandertalcev) narejen, mi je bil pa čisti šok. Uau. Kasija, mi zadnje čase vedno, ko gremo v knjižnico, vzamemo tudi en ali dva cdja klasične glasbe. Trenutno imamo Beetownovo Deveto sinfonijo in en CD različnih oper (Čarobna piščal, Figaro, Seviljski brivec, Traviata ...) In fantoma je glasba ful všeč, si melodijo velikokrat kar sama prepevata, v avtu vedno želita glasbo, da lahko dirigirata. Ni zdaj to ravno nasvet, ki si ga iskala, je bila bolj asociacija na tvoje pripovedovanje in vprašanje. Tudi jaz ugotavljam, da področje umetnosti preveč zanemarjam in se trudim poboljšati. josephine, na tvoje vprašanje pa odgovarjam nekoliko s težavo. Vidiš, ravno to je tisto, kar je v mojih očeh edini pravi kontra razlog (proti temu, da sta doma). Velikokrat razmišljam o tem in včasih me vest malo pogrize. Pri nas je stvar taka. Tastarejši je že toliko star, da išče družbo. Tudi zato ga vozimo na plesne vaje, da ima eno stalno družbo vsak teden (drugače se mi zdijo popoldanske dejavnosti za toliko stare otroke, ki hodijo v vrtec, odveč). Imamo tri sosede v hišah, ki mejijo na našo, k nam velikokrat prideta dva fantka, ki ju čuva njuna babica. Za drugo leto imam tako skrivno željo začeti predšolskim veroukom tudi zaradi tega, da fantoma zagotovim eno dodatno družbo. Trudim torej se, da primanjkljaj, ki ga ima, ker ne hodi v vrtec, nekako nadoknadi. Še vedno pa vidim toliko več plusov v tem, da imam otroke doma, da tisto pretehtajo. Tasrednji pa družbe otrok (še) ne išče toliko. Je malo bolj miren in filozofski tip človeka, ni toliko komunikativen ali družaben. Podoben je meni, tudi jaz sem taka (introvertiran), starejši pa je čisto možev (ekstravertiran). Bomo videli, kako se bo razvijal naprej in mu bomo poskušali pomagati, da bo dobil tisto, kar bo potreboval. Tamala pa je itak še vedno najbolj srečna, če me ima na dosegu roke. Se čisto lepo in dolgo sama zaigra, vendar je srečna, če me vidi, ko se spomni, da bi me rada videla, da jo pocrkljam, ko to potrebuje, da mi sledi povsod, ko se ji tako zazdi. Opažam pa pri svojih otrocih (vseh treh), da pa nimajo težav z navezovanjem stika s starejšimi od sebe, tudi z odraslimi. Tu je kar precejšnja razlika v primerjavi s tistimi, ki hodijo v vrtec. In potem razmišljam, da saj jim bo v življenju še veliko bolj prav prišlo, če bodo znali komunicirati z vsemi, ne samo s svojim letnikom ali generacijo, če ne karikiram tako zelo. Te izkušnje pa jaz nisem imela in se mi še zdaj pozna. Ronja, ja, zastave so ful fajn. Pa niti drage niso. Pa o lahko so izhodiščna točka za toliko različnih reči ... Sem razmišljala, ali bi, ali ne bi, pa sem se odločila, da bom. Tule je moj profil na Pinterestu. Milijon idej, če vam je katera všeč, kopirajte Nove pine dejm gor kar pogosto, tako da lahko večkrat pogledate http://pinterest.com/chezana/
|
|
|