ursah
|
Naša mala je kar pridna, čez dan še kar spi, ponoči je sicer malo odvisno. Zbudi se 2x med 24h in 6h zjutraj, potem pa kdaj ful hitro zaspi nazaj, kdaj pa traja in traja. Se nam pa na žalost v zadnjih dneh pojavljajo vse večje težave z dojenjem . Sem prav slabe volje...se trudim, pa ne gre. Prve dni po prihodu domov (sedaj je stara 10 dni, doma smo ravno 1 teden) je bilo kar OK, sicer sva se non-stop dojile, ampak ji je večinoma dojenje zadostovalo, redko da sva ji morala dati malo dodatka. Od nedelje dalje se je pa začelo: nedelja zvečer, po dojenju dretje, zvijanje nazaj, mahanje z rokami, nogami, zavračanje dojke (sploh se ni hotela priklopit, samo jok). Midva vsa panična, kaj je sedaj to, kakšni vetrovi jo mučijo, jo masirava, dajeva kamilice, pa nič bolje, kvečjemu še huje. Potem se pa moj spomni, dajva ji še malo dodatka. Sva probala, sicer skeptična, ampak je takoj rešilo vse probleme: mala je bila lačna. Spila in zaspala kot top. Enako v ponedeljek in torek popoldne, včeraj že zjutraj, danes isto. Enostavno se očitno ne naje pri meni, pa ne vem zakaj. Mleka se mi zdi, da imam dovolj, dojiva se pogosto, ampak enostavno nikoli nima dovolj. Sedaj pa se očitno pojavlja še sesalna zmeda oz. se ji verjetno že svita, da je s flaško lažje. Za piko na i se mi je na levi dojki naredila še velika razpoka (ragada), ki tako peklensko boli, ko se mala prisesa, da sem se danes zjutraj zjokala od bolečin in obupala nad dojenjem na tej dojki, dokler se to ne zaceli. Tako da si bom samo pumpala, kar pa tudi ne gre najbolje. Sem si uredila recept za oksitocin, upam da bo šlo potem stiskanje bolje, sicer se bojim da bom dobila še mastitis na ranjeni dojki v času celjenja. Danes imam sicer ogromno dojko in sem si že kar precej nastiskala, vendar še vedno ni prazna. Pristavljam pravilno, vsaj tako mi je rekla patronažna, ko sem ji pokazala, isto so rekli v porodnišnici. Sem klicala svetovalko za dojenje, spraševala patronažno itd., pa nihče nima nobenega pametnega nasveta oz. odgovora, zakaj se to dogaja, razen kako naj jo pogosto dojim itd., pazim ali otrok požira, pravilno pristavljam itd. In pa patronažna je rekla, da je nekoliko manj napredovala na teži in da naj ji dam 3x dnevno dodatek. Kot trenutno kaže, bo 3x še premalo, ker bomo očitno kmalu prišli na dodatek po vsakem dojenju. Ne vem v čem je problem, pazim na hrano, pijem itd. Tudi se toliko spet ne sekiram zaradi tega, da bi bil kriv stres. Kako gre dojenje vam? Bojim se, da bo to dodajanje dodatka malo odvrnilo od dojenja, meni pa bo zmanjkalo mleka. Odločila sem se, da vztrajam še nekaj tednov, cca 2, potem pa bo kar bo. Če ne, bomo pač v skrajenm primeru opustili dojenje, pa če mi bo še tako žal. Sicer sva tudi midva zrasla ob flaški, pa se mi zdi da nama nič ne manjka. Še to: kako vidite, da so se vaši malčki najedli med dojenjem? Ali zavrnejo dojko ali po tem, da zaspijo na dojki? Ker naša nikoli ne spusti dojke, da bi pokazala, da je sita, razen če zaspi (glede na navedeno zgoraj, očitno ni nikoli sita). Koliko so vaši kaj budni podnevi? Kaj takrat "počnete" z njimi - jih nosite po rokah, ali jih imate v posteljici, ležalniku...? Tiste, ki ne dojite oz. dajete dodatek: kako logistično izpeljete sprehode in odsotnosti od doma? Ker rabiš prevreto vodo, na 50 stopinj, nato zmešati, nato ohladiti...? Kako pridete do primerne temperature, sploh sedaj, ko bo mrzlo?
|