buškolinka
|
vidim, da ste/smo včeraj toliko čvekale, da je danes kar zmanjkalo tem ... in pa začuda nismo priklicale dežja ampak ga celo odgnale jaz sem pa polna današnjih vtisov, ki jih kar moram deliti z vami (in vašimi ), zato sem spet gor. V glavnem ravnokar sem bila na predavanju "zgodnji razvoj" (telovadba pri Andreji Semolič) in dobila nekaj uporabnih informacij o tem kako utrditi naše , da bo njihov imunski sistem močnejši in bo prehladnih in drugih obolenj minimalno, pa še ta bodo lahko hitro preboleli. Torej: - 70% možganov se razvije do 1 leta, potem je pomembno obdobje do tretjega leta, dokončno pa se razvijejo možgani do 7. leta, zato je fajn, če jih že zdaj motorično treniramo (in seveda tudi vse njihove čute) - načelo, ki se ga predavateljica drži, je, da naj bo otrok čim manj oblečen, doma pri npr. približno 21 stopinjah naj bo otrok oblečen samo v bodi (ali pa celo brez, se pravi samo v plenici), brez nogavičk, in če ga zebe v nogice, ga samo malo zmasiraš ali pregneteš ali pa malo potelovadita - če otrok leži na tleh bo refleksno začel bolj gibati in se bo tako ogrel, če ga pa imamo v naročju se pa itak greje na naših "radiatorjih" - tako "nag" se lažje giba in večkrat sam od sebe potelovadi, koža občuti več različnih materialov, hkrati pa otrok ne drsi po tleh - glede na to, da so naši že navajeni na "ekstremno toplino" doma, jih je zdaj (po njihovem priporočilu) potrebno postopoma prilagajati novim razmeram in jih tako utrjevati: 1) najprej nehamo oblačit nogavičke 2) potem nehamo oblačit hlače 3) in na koncu prenehamo oblačit tudi bodi. najbolje je, da je dojenček doma samo v plenici. tudi ko gremo ven, naj ne bodo preveč oblečeni, ampak jih rajši več pokrivajmo z dekicami. - KOPANJE: ne vem sicer na koliko stopinjah ve kopate svoje bisere, ampak meni je patronažna rekla cca 38 stopinj. No, tu so nam rekli, da se na taki temperaturi pore zelo odprejo in telo odvaja veliko toplote, zato moramo imeti tudi sobo zelo segreto in moramo otroka bolj obleči in mu nadeti kapico - večja pa je tudi verjetnost, da bo imel tak pogostejša obolenja srednjega ušesa. Predavateljica priporoča kopanje pri 35 stopinjah - baje otrokom to ni premrzlo - ampak naj do te temperature pridemo postopoma (vsak dan ena stopinja manj). pri tej temperaturi se pore ne odprejo toliko in otroka zunaj ne zebe (aja, pa ne smemo zapirati vrata kopalnice, ker se potem že prostor sam od sebe preveč segreje in vlažnost je precej višja kot v drugih prostorih). malčke naj bi kopali kar v veliki banji (če jo imamo) in sicer tako, da banjo kar konkretno napolnimo z vodo, da dejansko "plava" (oz. lebdi) v vodi, mi pa ga primemo pod glavico (in ne vrat) in pod rito. nekateri pa znajo plavati tudi brez da bi jim podpiral ritko in jih lahko držiš samo pod glavo. Če pa želimo otroka utrjevati dodatno, mu vsak teden znižamo temperaturo vode za eno stopinjo, dokler ne pridemo na 30 stopinj (oz. še bolje 28 stopinj). seveda če vidimo, da otroka zebe (tresenje bradico, pobledel obrazek, ipd.) ga hitreje vzamemo ven ali pa počasneje znižujemo temperaturo (suhci so baje bolj občutljivi na mraz, zato pri njih ni potrebno pretiravati). Lahko pa otroka kopamo do 30 minut...če jim paše, pa lahko še dalj. aha, še to sem hotla "sporočiti", baje je bolje da ima hladne rokice in nogice (ob tem pa seveda toplo telo, in predvsem zatilje in prsni koš), ker ima tako zmanjšane kapilarce in preprečuje odvajanje toplote iz telesa, tisti, ki pa imajo kljub bosim nogicam le-te še vedno tople, na ta način hladijo celotno telo, kar pa ni tak kul no, tiste, ki ste mogoče to predavanje že poslušale ali pa slišale od drugih, sem vam mogoče naredila odvečno branje , tiste, ki pa niste, pa upam, da vam kaj pride prav...seveda, če bi se teh nasvetov rade držale...mene je kar prepričala - BOMO POSKUSILI! me zanima, če se bo odprla debata tam smo kar malo na široko gledale, vsaka pri sebi se je spraševala, ali bo to res zmogla? ali bo to njen zmogel? res ne bo zbolel? njena hči, ki je seveda utrjena, je bil v lanskem letu tako z vrtca odsotna zaradi bolezni vsega skupaj 8 dni - če to ni lep "rezultat", naj me koklja ... seveda tudi "ti" otroci zbolevajo, ampak hitreje prebolijo. prehlad mine v dnevu ali dveh, pri neutrjenih pa seveda traja kar nekoliko dlje. no, očitno sem res pod vtisi k sreči moj angelček spi (od jutranje telovadbe je danes že ob 18.30 je padla v globoki nočni spanec - upam, da ne bo jutri že ob 6ih sirena za auf) zato sem se lahko toliko razpisala, sicer pa (kot ste lahko oapzile) nimam ravno časa pisat...berem pa vedno in redno
|