bubal
|
Čao punce, malo pozno odgovarjam - beljenje je pač prioriteta , še malo pa bo tipi topi . Zdaj smo dal pralno barvo, tako da naslednjič, če se slučajno kaj takega zgodi samo prebrišem ! Vidim, da se že veselo recepti limajo...evo še nekaj zbranih iz mojega webblodenja po netu : PRVE DOJENČKOVE JEDI ŽIVILA, KI SE JIM IZOGIBAMO Iz dojenčkove prehrane izključimo naslednje sestavine: - Sol bi dojenčku lahko preobremenila ledvice. Prevelike količine sladkorja lahko povzročijo zobno gnilobo. Sicer pa sladkor takoj preide v kri in povzroči hiter, nenaraven porast energije. - Pšenica in rž vsebujeta gluten, ki lahko pri zelo majhnem številu dojenčkov sproti celiakijo, če ga uvajajmo pred 6. mesecem. - Mehko kuhana jajca utegnejo vsebovati salmonele, bakterije, ki povzročajo salmoneloze. - Sveži siri lahko vsebujejo bakterije, ki povzročajo listeriozo. - Med utegne vsebovati spore bakterije Clostridium botulinum, ki lahko povzročijo resno bolezen. OSNOVE NAVAJANJA NA ČVRSTO HRANO Med četrtim in sedmim mesecem začne dojenček kazati, da je nared za čvrstejšo hrano. Številni lahko sedijo, če jih podpremo, držijo hrano v ustih in jo mešajo s slino. Nekateri se ob pogledu na hrano začnejo sliniti ali jokati in so po mlečnem obroku še vedno videti lačni. Ko se odločimo, da bomo dojenčku začeli dodajati čvrstejšo hrano, lahko določimo čas, ko ga redno hranimo in mu namenimo vso pozornost. Nekateri so najbolj lačni zjutraj, drugi zvečer. Sprva ponudimo dojenčku malo jedi na koncu žlice. Večina del jedi pogoltne, drugo pa jim steče po bradici. Vsak dan ponudimo dojenčku žličko več, če je videti lačen. Približno dva tedna po prvi jedi ponudimo drugo. Če gre vse dobro, spet čez dva tedna ponudimo tretjo jed. PRIPRAVA KAŠIC Za prvo jed lahko kuhan riž zmešamo z vodo ali materinim mlekom in pretlačimo kašo, gosto kot kremna juha. Ali pa poskusimo z riževimi kosmiči za dojenčke. Če otročku tekne, čez dva tedna poskusimo s kuhanim in v kašo pretlačenim jabolkom ali hruško. Za tretjo jed pa pretlačenim krompirjem ali korenčkom. Za dojenčke je mogoče dobiti vse več vrst kašic iz ekološko pridelanega sadja in zelenjave. Vendar kašice prav lahko pripravimo tudi sami. Nekatere vrste živil, na primer banano, lahko preprosto zmečkamo z vilicami. Druge lahko pretlačimo skozi sito, splača pa se kupiti ročni ali električni mešalnik, ki prihranita čas. Vlakna in peške moramo odstraniti, sadje in zelenjavo pa pred kuhanjem olupiti. V tem obdobju dojenček težko prebavi vlaknine. DOJENČKOVA PRVA ZELENJAVA Prvi tedni navajanja na čvrsto hrano so čas, ko otroka spodbujamo, naj poskusi nove OKUSE. V tem receptu sem naredila hranilno ŽIVO RUMENO KAŠO. sestavine: 1 žlička olivnega olja 1 olupljen in drobno narezan velik korenček 2 žlici nesoljenih zrn sladke koruze, zamrznjenih ali iz pločevinke 1 olupljen in drobno narezan krompir 4 žlice vode 1 žlice svežega ali zamrznjenega graha priprava: V majhni kozici na srednje močni vročini segrejemo olje. Dodamo korenček in pražimo približno 5 minut, da se zmehča. Dodamo krompir, grah, koruzo in vodo ter zmešamo. Zavremo, vročino znižamo, kozico pokrijemo in vsebino dušimo približno 15 minut. Občasno premešamo, da se ne prime. Zelenjavo pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. Če je zaželena redkejša kaša, dodamo malo več vode. količina: 2-3 obroki za 4-mesečnega dojenčka; 1 obrok za 6-mesečnega primerno za: vegetarijance; tiste, ki ne prenašajo glutena, mleka in laktoze shranjevanje: 24 ur v hladilniku; 4 tedne v zamrzovalniku čas priprave: 15 minut + 20 minut kuhanja hranilna vrednost: dober vir kompleksnih ogljikovih hidratov, vitamina E Ker dojenčki tako hitro rastejo, potrebujejo hrano, ki daje veliko energije. Ta recept vsebuje okusno ekološko olivno olje, ki zviša energijsko vsebnost jedi. JABOLČNO-MARELIČNA KAŠA EKOLOŠKO PRIDELANA JABOLKA so pogosto starih sort. Te so bolj odporne proti škodljivcem, zato se pridelovalci lahko IZOGNEJO uporabi PESTICIDOV in fungicidov. sestavine: 2 olupljeni, razpečkani in sesekljani majhni jabolki 2 olupljeni in sesekljani sveži ali 6 sesekljanih suhih marelic priprava: Jabolki in marelice damo v kozico in prilijemo toliko vode, da jih ravno pokrije. Zavremo, vročino znižamo, kozico pokrijemo in sadje dušimo približno 5 minut. Odcedimo in vodo prihranimo. Sadno mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. Če je zaželena redkejša kaša, dodamo malo prihranjene vode. količina: 2-3 obroki za 4-mesečnega dojenčka; 1 obrok za 6-mesečnega primerno za: vegetarijance; tiste, ki ne prenašajo glutena, mleka in laktoze shranjevanje: 24 ur v hladilniku; 4 tedne v zamrzovalniku čas priprave: 10 minut + 10 minut kuhanja hranilna vrednost: dober vir vitamina A Mehka kaša iz jabolk in marelic je zaradi svežega okusa idealen posladek po nesladkem obroku. BANANA Z JAGODIČEVJEM JAGODIČEVJE doda slajšim jedem prijetno kislino in je bogato z VITAMINOM C in MINERALI. Ta preprosti recept povezuje gladko konsistenco pretlačene BANANE in visoko ENERGIJSKO vsebnost RIŽA. sestavine: 4 žlice vode žlice riževih kosmičev ali zmletega riža 1 drobno narezana banana 10 svežih ali zamrznjenih plodov jagodičevja, kot so maline, jagode ali borovnice, v poljubni kombinaciji priprava: V majhni kozici zavremo vodo. Dodamo vse druge sestavine in na šibki vročini kuhljamo približno 5 minut. Občasno premešamo, da se ne prime. Sadno mešanico pretlačimo skozi sito ali v mešalniku obdelamo v kašo. Če je zaželena redkejša kaša, dodamo malo več vode. količina: 2-3 obroki za 4-mesečnega dojenčka; 1 obrok za 6-mesečnega primerno za: vegetarijance; tiste, ki ne prenašajo glutena, mleka in laktoze shranjevanje: 24 ur v hladilniku; 4 tedne v zamrzovalniku čas priprave: 5 minut + 10 minut kuhanja hranilna vrednost: dober vir vitamina C, železa Poskusimo uporabiti sezonsko jagodičevje, saj je v njem največ hranilnih snovi. Ko GH UVAJAMO, to ne pomeni, da celoten obrok že nadoemstimo. TOrej ponujamo še mleko, nekako v 1 mesecu ali 2 ga popolnoma nadomestimo Potek uvajanja goste hrane po mesecih Starost 4. – 6. mesecev (gosto tekoče in gladko zdrobljeno): Bel riž, pomešan z materinim mlekom, prilagojenim mlekom ali prekuhano vodo.Korenčkova kaša: korenje olupite, skuhajte, pretlačite in razredčite.Jabolčna ali hruškova kaša: sadje naj bo zrelo in sveže.Krompirjeva kaša: krompir olupite, skuhajte, pretlačite in razredčite.Zdrobljen ali pretlačen grah, bučke, cvetača. Starost 6 – 8 mesecev (gosto kot skuta z dodano tekočino ali jogurtom): Sesekljan piščanec: odstranite maščobo in kožo, pecite na žaru ali dušite, odstranite koščice in v mešalniku dobro zdrobite ali pretlačite.Trdo kuhan rumenjak: dva do trikrat tedensko.Koščki banane: koščke naj sam nosi v usta..Zakuhe pripravljene z vodo: ovseni ali riževi kosmiči, koruzni zdrob, močnik, puding.Suhe marelice, namočene v vodi, sladka koruza. Starost 8 – 9 mesecev (bolj grobe kaše; hrana naj bo sesekljana): Pusta zmleta govedina.Testenine s polivko iz pretlačenega paradižnika.Pretlačena leča.Dobro skuhan riž.Rdeče meso, neslana, doma pripravljena juha. Starost 10 – 12 mesecev ( živila narezana na manjše koščke in čim manj slano): Stebelna zelena, korenje, jabolko, breskev, marelica: grižljaje naj je sam z rokami.Brokoli, kuhan v sopari: sam naj je ohlajene z roko.Stročji fižol: samostojno naj je cele stroke.Sadje: čas je za nove okuse, npr. za malino.Dobro skuhana sveža svinjina.Zelenjava močnejših okusov: npr. paprika ali olupljen paradižnik. POZOR! Do prvega leta dojenčku ne dajemo jajčnega beljaka, svinjskega mesa, medu, orehov, lešnikov, arašidov. Se opravičujem za slab pregled, oblikovanje mi nagaja ...vse stile mi je zbrisal.
|