sasek79
|
IZVIRNO SPOROČILO: lean Super, pa saj se kar hitro privadil glede na to da je bil začetek kar naporen. Nič nisi omenila spanje, kako pa je kaj s tem, mene najbolj to skrbi. Namreč v naši skupini so skoraj vsi starši povedali, da imajo probleme z uspavanjem, eni niti nočejo spati po kosilu. Me prav zanima kako bo to zgledalo, vseh deset ne bodo mogli nosit , drugače pa so rekli, da če ne bodo spali, bodo pač gledali knjigice, v glavnem nobenega otroka ne bodo silili spati. A vi že uvajate. To je pa fajn, da lahko začnete pred 1.9. Ali imate narejen program? Pri nas se vsak starš sam odloči ali bo uvajal in kako. Vzgojiteljice to spoštujejo in upoštevajo. Največkrat starši postopno podaljšujejo bivanje malčka v vrtcu, niso pa zraven. Eni jih pa tudi kar takoj pustijo na polno. V nekaterih vrtcih imajo pa menda kar skupinsko uvajanje in tam povejo staršem kako in kdaj naj pripeljejo in odpeljejo otroka. Spanje: Pri nas ni problemov. Kljub temu, da naš doma zaspi samo na zizi oz. z nošenjem (čez dan), tam zaspi sam v postelji. Mislim, da brez kakšnega joka. Nobenega ne nosijo. Jih dajo v posteljice in jih malo božajo. Tam se otroci zelo utrudijo in navadno kar popadajo dol. Nekateri tudi kar že v krožnik padejo. Otroci tam spijo tudi, če je hrupno in se kdo joka. Verjem mi, da bo tudi tvoja pupa spala, če bo dovolj utrujena. Otroci zelo hitro osvojijo nov režim in se privadijo. Fino je, če ima otrok kakšno stvar, ki mu pomaga zaspati (npr. dudo, ninico, igračko,...). Naš ima pleničko, ki jo stisne k sebi in se pokriva z njo. Doma zaenkrat na tak način še ne zaspi. Pri našem je bilo najmanj problemov tam kjer sem jih pričakovala največ - torej pri spanju. Tudi zjutraj zaenkrat ni težav. Ga oddam brez joka. Jokat začne navadno, ko gredo na sprehod, ker ne mara vozička in kadar ni kaj po njegovo. Včasih je čisto odsoten in miren, kakršnega ga nisem vajena, ko ga pridem iskat. Doma se potem razživi. Drugače pa je bil tudi čisto navdušen, ko sva bila dvakrat že prej tam. Si je takoj našel delo. Me sploh ni registriral. Težave se začnejo, ko enkrat staršev ni več zraven. Meni so rekle , da z našim ne bo težav, ker je tako radoveden in družaben, pa je bilo vseeno potem kar nekaj joka, že prvi dan, ko je bil tam samo eno uro. Aja, pa v vrtcu se do sedaj še ni pokakal. Verjetno je tudi to znak, da še ni povsem "klimatiziran". Sicer pa je vsak otroček zgodba zase. Znajo zelo presenetiti - tudi v pozitivnem smislu. Mi mame vidimo same težave in mislimo, da otročki ne bodo mogli brez nas. Mislim, daj jih bomo mi bolj pogrešale kot oni nas, ker se jim tam ful dogaja. Zato kar pogumno.
|