Arwenko
|
IZVIRNO SPOROČILO: pikamonca Halo, punce! Vidim, da imate pomisleke glede pravilnosti dojenja. No, en hiter nasvet "strokovnjakinje" za dojenje. (Sina sem uspešno dojila do drugega roj. dne, potem pa sva se lepo dogovorila, da je že dovolj velik, da se bova od takrat naprej le še crkljala za lahko noč in tako z enim samim pogovorom zaključila prijetno obdobje.) 1. Dojenje je zakon! Edina prava hranilna formula se skriva le v materinem mleku. Le mleko matere je prava hrana za njenega otroka. 2. Več ko boste dojile, več mleka boste imele. Število podojev stimulira dojko, da tvori večjo količino mleka. 3. Dolžina dojenja in št. podojev se od otroka do otroka razlikuje. Po knjigah pravilno dojenje je intenzivno dojenje, ki traja največ do 15min. Potem pa je otrok miren, vesel, ali pa zaspi za določene obdobje, nekje do 3h ur lahko zadostuje tak obrok. Lahko se pa vaš otrok doji tudi dlje. Razlika je le v intenzivnosti dojenja. Otroci, ki se ne najejo v do 15min, se na dojki crkljajo, malo vlečejo, malo spijo, malo gledajo mamico in samo držijo bradavičko. Kam spadajo vaši otročki že gotovo veste. 4. Ali se je moj otrok dovolj najedel? Imam dovolj mleka? Prave kvalitete? Odgovor za to je: živahen, zadovoljen, mirno speč otrok, lepa barva kože, redno izločanje blata in vode (polna plenička)... Ko otrok spi in se vam obrne iz boka na hrbet, ponavadi položi rokice v višino glave. To je znak res zadovoljnega otroka. Če so vsi ti dejavniki izpolnjeni, potem je tudi 5min dojenja bilo dovolj za vašega otroka. 5. Čez dan pazite, da se otrok doji vsaj na 3ure. Če spi dlje kot tri ure, ga kar mirno zbudite in podojite. Vaše noči bodo ob takem urniku postale daljše. Po noči, pa nikar gledati na uro. Če spi 5, 6, 8, 10, 12 ur v enem kosu, potem mu to le pustite (seveda, če je otrok lepo pridobiva na teži, če nimate kakšnega pediatrovega navodila, da ga je potrebno tudi ponoči dojiti). 6. Vedno začnite dojiti na tisti dojki, ker se je prejšnji obrok zaključil, ko otrok postane rahlo nemiren ga prestavite na drugo dojko. Pri vsakem obroku, je dobro, da dojite na obeh dojkah. 7. Ne primerjajte svojega otroka s sosedovim. Otroci so različni, kar je za vašega normalno, je za sosedovega narobe. Edino merilo, da je vse v najlepšem redu z vašim otrokom je glej. št. 4. 8. Vsak prvi četrtek v mesecu je v Celju na Slomškovem trgu 4, ob 16h svetovanje o dojenju. Ga. Cvetka Skale je odlična na tem področju. Dobro zna svetovati in vedno je na dosegu http://www2.arnes.si/~atekau/svetovalci.htm Če imate dvome, jo lahko kadarkoli pokličete ali ji pišete mail. Lepo vam bo svetovala in vas pomirila. Gospa res veliko ve. Če bi jo povprašale po meni, bi vam povedala, da sem bila pri prvorojencu vzorčen primer iz knjige o dojenju. S sinom sva se dojila čez dan na 3 ure, po noči pa je od prvega meseca naprej spal do 12 ur v enem kosu. Lepo je pridobival na teži, nikoli ni bil debel, vedno zadovoljen in miren, predvsem pa zdrav otrok. Polno sva se dojila več kot 6 mesecev, potem pa postopoma prešla na gosto hrano. Sama sem velik alergik in meni dojenje pomeni res veliko. Naš otrok pa je povsem zdrav, brez alergij. Do danes (3 leta in mesec in pol) še ni zaužil antibiotika, edina resna bolezen je bil skriti rota virus in tri dni bolnice zaradi dehidracije (starost leto in 9 mesecev). ok, dovolj pametovanja. uspešno dojenje! Ne morem si pomagat, ampak taka pametovanja pa se meni zdi eno samo posiljevanje folka no, groza
|