ronja
|
...Še tako dvomim, da s tem denarjem normalno skozi pridete. Mi imamo za 5-člansko družino samo golih trajnikov prek 800 eur (brez ogrevanja, ki pride še cca 180 na mesec zraven) - samo otroške položnice so 300. Kako češ potem z 900 euri 4 ljudi živet no, ne ga srat. Ja, gina, saj sem napisala, da to gre, dokler so otroci mali - ampak od avtorice otroci so ravno toliko stari kot moji - 28 in 14 mesecev, mojidve sta pa 31 in 13. Zato sem tudi napisala, da bom takrat delala polni delovni čas in če to ne bo dovolj v službi, ki jo imam rada, bom pač delala kaj, česar ne maram ali pa službo plus honorarno delo. Kuhamo si sami, ne hodimo prav dostikrat k drugim na kosilo - in kolikorkrat gremo, tolikokrat tudi povabimo, tako da s tem kaj dosti ne prišparamo . res je, da imamo blagovno izmenjavo, to dostikrat z vsemi: od brata dobiva kivije, dava torto, recimo, od očeta olivno olje in marmelado, dava kosilo (ali za sabo, ali pa je pri naju, kadar je tu) ali kako sladkarijo in pa zeleni čaj, od njegovih kdaj kaka domača jajca ali solato, pa tudi sadje, pa jima damo domač kruh ali kakšno pecivo, domače testenine ali mlince. Ne rečem, da se nam ne splača, ker je sadje dražje od moke, vendar bi tudi brez tega komot preživeli. Voziček in opremo za male sva sama kupila, je pa res, da so nama starši dali namesto daril za otroka večinoma denar in sva si lahko sama izbrala, kaj bi imela in tako dala skup in kupila praktične stvari. Verjetno večina tako naredi. Če pa ne bi, bi pač sama kupila vse od a do ž, pa bi pač kupila več rabljenih stvari, kar se opreme tiče. Sva pa pogledala, da sva kupila na raznih akcijah in sva kar prišparala. Voziček sva kupila samo en, ne pa 2, kot večina, tudi ko sva kmalu dobila še eno, nisva šla kupit še enega vozička za dva otroka, kot to naredi večina, itd... In že tu ful nanese. Ogrevanje je na plin, imamo števec in vsako stanovanje plača, kolikor porabi, to plačujeva seveda popolnoma sama. Hehe, kar se stroškov tiče, ti lahko pošljem tabelo v excelu (lubi ima eno posebno nakljonjenost temu programu , tako da imava vse stroške not vpisane - kar ni tak problem, ker plačuje vse prek klika, trgovino pa imava na piko in se tudi vse vidi - preglednost na nivoju, hehe, bi lahko kak iso standard uvedla ). Verjamem, da več porabite - verjetno pa živite v nekajkrat večji hiši - mi pa smo v zelo malem stanovanju in ogret 38 kvadratov v bloku ni tak strošek kot pa recimo 120 kvadratov veliko hišo... Tako da čisto verjamem, da v hiši to ne gre, ampak v bloku so stroški pač nižji. Največ je vzdrževanje, ta Želva res nanese precej, ker je po osebi, ne po kvadratih, samo tudi hišo je treba vzdrževat... Res je pa, da paziva, da prižigava stroje ponoči in čez vikend (perem čez vikend, pomivalni prižgeva po 22ti...), da ugašava luči, zapirava vodo, kadar je ne rabiva, itd... Ampak to verjetno tudi ti (vprašanje pa, če vsi v vašem gospodinjstvu - pri nas sta mali še tako mali, da to ni problem) in s tem se nam nič ne niža standard - saj nimaš večjega standarda, če ti gori luč v sosednji sobi - mogoče edino večjo rit, če se ti je ne da dvignit in je it ugasnit. Mal heca, nisem mislila tebe osebno, da ne boš mislila, ampak dostikrat se ljudem ne da it ugasnit luči, se mi zdi. Za rd dostikrat dobim od očeta denar, to je res, je pa tudi res, da ga tudi dostikrat porabim za svoje prčkarije, ki niso potrebne - torej brez tega bi komot preživeli, ker razne štance, Fimo, kartoni, blago, tačke za stroj, robni trakovi in podobno... niso ravno življenjsko pomembni. Pa ker precej našparava, lahko komot rečem, da bi pač sicer manj našparala - ne porabiva tega za preživetje, torej. Res je pa, da oblek skoraj ne kupujeva - zase se ne spomnim, kdaj je bilo zadnjič kaj - mami mi je za novo leto kupila zimske čevlje, evo to. Sem jih hotela sama, vendar mi je pač hotela to dat za dedka mraza. Boljše nekaj, kar sama izberem, ker imava zelo različen okus. Lubi si kdaj kupi superge za na basket, kabovjke pa, ko imajo preveč lukenj za v službo. Mava srečo, da ni treba bit zrihtan . Res je tudi, da ne jemo zunaj praktično nikoli in da rada kuham "iz nule". Recimo danes bojo tortille z guacamole omako, paradižnikovo omako in ribami (te so zastonj, ujete pač). Za tortille bom porabila cca 350 g moke in malo vode - to ni niti 30 centov. Avokado je stal 60 centov, limona za tistih nekaj kapljic par centov, paradižnik v koščkih 50 centov, čebula par centov, pa začimbe vse skup par centov (nekaj jih itak sami naberemo in so zastonj)... Evo, pa maš kosilo za 2 evra za 4 osebe . Pa še dobro je . Za zajtrk smo danes jedli jabolčne ajdove žličnike (slaba kila najcenejših jabolk - ker za to res ni treba, da so lepa, kupiva lepa/dobra za jest in grda jabolka, ki niso tako dobra za jest (ker so bolj kisla, navadno), za kuhat - to je cca 70centov, pa 1 jajce - kupujeva talno rejo, torej so dražja, če bi bili na kantu, bi pač kupovala baterijsko rejo, čeprav z zelo težkim srcem... - to je verjetno nekje 15-20 centov, recimo, pa spet moka - ajdova je iz mlina in ni tako draga kot v trgovini, bela je itak poceni) - vse skup ni 25 centov, pa cca 50 g masla - to je spet cca 20 centov in cca 100 g rjavega sladkrja (spet - če bi bili na kantu, bi pač uporabila belega - to je spet cca 15 centov) in malo cimeta, ne pride 2 centa, po moje. Vse skup torej 1¸,52 E, pa smo bili vsi 4 je lepo siti in se nikomur ni zdelo, da škrtarimo ali da jemo neko poceni sranje. Zvečer bom naredila torto za brata, ki pride čuvat tamalidve, da greva lahko midva v kino - evo, vidiš, ni nam hudega (no, res je, da sva bila lani samo 1x v kinu, ampak zato ni kriv denar, ampak dojenček, ki se je imel navado zbujat ponoči ). Torta bo prišla - sem šla računat, (lih vsi spijo, pa mam obe sobi zaseden, miksat pa ne smem, ker se bojo zbudili, hehe), pa pride vse skup cca 5 evrov za celo torto (pa je čisto ok torta - mascarponejeva z limeto in čokoladni biskvit, še ogromno jajc ima)... Evo, to se meni zdi luksuz - lahko si naredimo torto, kadar se nam zahoče, lahko imamo stanovanje na 21 stopinj ogreto, tudi če je zunaj minus, lahko imava vsak svoj šport, vsak svoj hobi, imamo svoj avto, malidve imata igrače, peljeva ju v zoo, pa gledat lutke... Ma, meni se zdi, da se res nimamo kaj za pritoževat, pa imava nižje dohodke kot povprečje... Res se pa ne zadolžujeva: ko je crknil prejšnji avto in nisva mela za drugega, sva pač počakala, da sva nabrala skup za "novega - starega" - in gledala v rangu tega, kar si lahko privoščiva. Nekaj sva že prej našparala s tem namenom, ker sva vedela, da bo prej ali slej šel, ampak je pač šel prej in smo bili pač 2 meseca bolj ali manj brez avta. PS: se opravičujem za smetenje teme, ampak glede na to, da se tu vsi pritožujete/jo nad cenami in stroški, bodo mogoče komu prišle te ideje prav . včasih se je pač treba malo znajt, pa imaš standard in varčevalni račun namesto kredita .
< Sporočilo je popravil ronja -- 20.2.2010 15:13:20 >
|