incabinca -> RE: Montignac in GI "dieta" s 1.1.2010 (2.1.2010 9:22:38)
|
pa še tole MONTIGNAC I. STOPNJA Pred zajtrkom spijemo svee stisnjen sok pomaranče, limone ali grenivke, ali pojemo en sade: jabolko, kivi. ZAJTRK: 20 minut kasneje. Izbira lahko med dvema. ZAJTRK Z VELIKO OGLJIKOVIMI HIDRATI + BELJAKOVINE 5 x tedensko Ta vrsta zajtrka naj ima v dieti glavno vlogo in naj bo na jedilniku vsaj 5 x tedensko. Le pri tem obroku je dovoljen kruh: polnozrnati, reni
Poje ga lahko koliko hoče, če v preostalem delu zajtrka ni nobenih mačob. - polnozrnat graham, kruh z otrobi, polnozrnat prepečenec - polnozrnati kosmiči brez sladkorja - sadna marmelada brez sladkorja - posneto mleko z manj mačob - pusta skuta z manj mačob - jogurt navadni z manj mačob - kava brez kofeina, brez sladkorja - blagi čaj brez sladkorja - kompot brez sladkorja Vse brez sladkorjev, brez mačob (maslo, margarina) in polnom. mlečnih izdelkov. ZAJTRK IZ BELJAKOVIN IN MAČOB 2 x tedensko Ta obrok naj sestavljajo beljakovinska ivila in nasičene mačobe, v njem pa ni oglj.hidr., pri katerih je GI viji od 35. Lahko uporabi malo olja ali masla. - umeana jajca - trdo kuhana jajca - jajca na oko - omleta - slanina, ribe, klobasice - hrenovke, domača kuhana unka - siri (grojer
) - posneto mleko - kava brez kofeina, čaj brez sladkorja Če izbere ta zajtrk, mora izbrati kosilo z veliko ogljik.hidrati z nizkim GI - do 35 in malo nasičenih mačob. BREZ KRUHA, brez sladkorjev, vrednost GI pod 35. KOSILO: lahko izbira med dvema. KOSILO IZ BELJAKOVIN IN MAČOB Ta obrok naj v vaem jedilniku prevladuje. Sestavljajo ga z beljakovinami bogata ivila in ivila z ogljik.hidrati, katerih GI ne sme presegati 35. Pri pripravi lahko uporabite tudi malo olja ali masla. - zelenjava (paradinik, kumare, ampinjoni, stročji fiol, por, zelje, cvetača, brokoli, kisle kumare, redkvice, bučke, olive...) - vse vrste zelene solate (s prelivom sol, kis, olivno olje) - ribe - meso, mesnine - jajca - sojini izdelki, sojin tofu Vse brez drobtin ali moke. Obrok lahko zaključite z majhnim kozarcem (1dl) vina ali piva. Za poobedek si lahko privočite sir. KOSILO IZ OGLJIKOVIH HIDRATOV Z VLAKNINAMI 3-4x na teden Glavno jed naj sestavljajo oglj.hidrati z veliko vsebnostjo vlaknin in nijim GI od 50. Čim manj mačob ali raje nič. Nič masla, nič olja. Solato lahko malo pokaplja z olivnim oljem in malo lim. soka. - rjavi ri, neprečičen basmati - polnozrnate testenine al dente, bolj hladne - stročnice: leča, čičerika, beli in rjavi fiol - leča + čebula + nav.jogurt z malo mačobami - zelenjava: pinača, brokoli, paprika
.. Poobedek: čokolada temna z vsaj 70% kakava. Montinjakova čokoladna torta. Ne sme jesti kruha - niti polnozrnatega. Če izbere to kosilo, naj bo večerja iz beljakovin in mačob. VEČERJA: mora biti najlaji obrok dneva in popolnoma brez mačobe. Zelenjavna juha, leča, grah, fiol, testenine z zelenjavo, sadje ali itaricez jogurtom.
|
|
|
|