mamuška
|
Špelka, krojene plenice in vložki - oboje se pere. Čez krojeno plenice in vložek pa pridejo prekrivne hlačke, ki preprečijo iztekanje tekočine. Imaš 2 vrsti plenic, ene so flanelne, primerne za manjše dojenčke do cca 12. mes, potem so frotiraste, ki so bolj vpojne in tudi bolj "glumazne", zdaj paprihajajo nove, bambusove, o katerih ti ne vem še nič povedat, jih še nisem prejela. Za lažje previjanje je dobro imet še plenične predloge, ki so prav tako iz celuloze, naravi prijazne, ti pa prihranijo veliko dela pri sprianju kakcev s plenic. Novorojenčku niti ne rabiš dajat vložka v krojeno plenico, je sama plenica dovolj. Za eno previjanje si torej zložiš: najprej prekrivne hlačke, not krojeno plenico, vanjo (po potrebi) vložek in čez previjalno predlogo. Če je paketek pokakan, dvigneš previjalno predlogo in jo s "pridelkom" vred odplakneš v WC-ju, je razgradljiva. Če je predloga samo polulana, jo lahko 1 x opereš v stroju. Pokakane plenice sem jaz vedno splaknila pod mrzlo vodo, nato pa sem plenice hranila v vedru od jupola, ki se dobro zapre. Prala sem na cca 2-3 dni. Za ta sistem povijanja rabiš nujno vsaj 12 plenic+2 prekrivne hlačke, če hočeš bit bolj komot in manjkrat prat, je bolje 15-20 plenic+dodtane prekrivne hlačke, ki jih uporablja ponoči. Priporočam volnene "na štumf". Plenice zelo trpežne, moje so po enoletni uporabi (prej sem imela tetra) kot nove. Prala sem 2-3 x na 60, nato 1 x na 90 stopinj, pa spet na 60, sušila sem zunaj ali na radiatorju - sušilec sem zelo redko uporabljala. Prala sem z navadnim pralnim praškom s prbl 1/3 predpisane doze praška (je čez in čez dovolj), namesto mehčalca sem dodajala kis in sivkino olje. Kasneje, ko je bil sin večji, sem za ponoči dajala po 2 vložka. Toliko za začetek, te še kaj zanima, pa vprašaj
|