r1ta
|
Dobro jutro! Krst. Jaz sem dete komunizma in tako nisem bila krščena in seveda tudi ne pri obhajilu in birmi. Vedela sem zakaj se praznuje Božič in Velika noč, pa še to šele kasneje, ko so se spone komunizma malo razrahljale, ker kot komunistična družina nismo smeli teh praznikov praznovati. Moj oče je bil tisti čas res zaverovan v vero komunizma. Saj ne, da bi nas filal z nekimi prepričanji, ampak se je držal pravil kot pijanec plota. Mami je bila resna do te mere, da ni počela kar se res ne sme kar pa pomeni, da sem za Božič vseeno dobila skromno darilce. Moja stara mama je bila krščanske vere ampak je nismo smeli pokopati cerkveno prav zaradi statusa očeta in mame. Pač imela sta takšno službo in bi lahko oba letela, če bi se preveč igrala. Krščen je bil samo moj brat, pa še to na skrivaj. No, potem se je sistem porušil in moji mami je odleglo ker je končno lahko svobodno odšla v cerkev ob zapovedanih praznikih. Ko sem sama bila stara 23 let, je brat izrazil željo, da bi bila krstna botra njegovi hčerki, kar je zame pomenilo da moram dati skoz vse zakramente in sprejeti vero. Dvakrat na teden po dve uri sem dva meseca hodila na pogovorne ure k patru. To so res bili pogovori. Predstavil mi je vero na tako lep način in mi ni vsiljeval nekih togih prepričanj. Spomnim se, da me je vprašal kaj je zame bog in sem mu iskreno povedala kaj mislim in mi ni oporekal. Rekel je, da je zame lahko Bog tudi roža ali kamen, glavna je vera. Res sma se imela lepo ob teh pogovorih, notranje me je nekako izpopolnil in še danes sem vesela, da sem se tako odločila. Tako smo najprej krstili in birmali mene, nato pa sem prijela nečakinjo in smo krstili še njo. Prav lep dogodek! Glede Ane sem se odločila, da jo krstimo, čeprav je J. bil najprej odločno proti. Pa sva se pogovorila in je pristal pod pogojem, da ji kasneje ne vsiljujem vere in jo silim v cerkev. Vedela bo kaj je Božič in kaj Velika noč in ostale osnove krščanstva, za kasnejše zakramente pa se bo sama odločila ko bo dovolj velika. Tako imamo krst 7.7.2007, krstil pa jo bo isti pater kot je mene. Ana se je danes zbudila že ob petih, vsa razkrita. Sem bila nekaj pametna o tlačenju odejice, pa pri nas ne pomaga več, ker tako dolgo brca z nogicami, da se razkrije. Sumim, da jo potem zebe in se zato zbudi. Je pa pri nas tako pokakano vreme, že cel teden dežuje in dnevna temperatura je okoli 15 stopinj, tako da sem začela nazaj odpirati radiatorje. Groza! No takole, Ana spušča krike samote izpod igralnega mostu tako da bežiiiiiim!
< Sporočilo je popravil r1ta -- 11.5.2007 10:47:56 >