Bonni
|
Dober večer Julijke, Joj, vas je luštno brat čez dan . Vidim, da nas je več takih, ki čakamo na brcike in malo večji trebušček (Pupi, mene tudi vsi sprašujejo, če sem ziher noseča). No, je pa res, da se za bundami in puloverji veliko skrije, čeprav se noče. S skrbmi smo pa tudi vse na istem - non stop kakšna nora ideja, če je res vse ok. Jaz bi šla najraj vsak teden malo na pregled, da bi blo ziher Ja, ja, mene ste tudi prepričale s planicami. Tale varianta je res dobra. Previjalno bomo pa tudi šli verjetno iskat v Ikeo (zraven pa kupili še kaj drugega, seveda). Kar se pa vitaminov tiče - ah, jaz sem celo znanost odkrila na začetku nosečnosti. Ko sem šla kupit folno v lekarno, mi je lekarnarka podturila Elevit tablete. Vse ok. Jih jem c.10 dni, zraven pa malo preučujem nosečnost po internetu. In ugotovim, da je ful nevarno predoziranje z vitaminom A, posebno retinolom (ki je ena oblika tega vitamina). In glej, ugotovim, da je v teh tabletah retinol, ki pa naj bi bil tudi z vidika registra za zdravje prepovedan za nosečnice. Pišem mail doktorci (že prej tudi Pušenjaku), ki je odgovorna za register zdravil v Sloveniji, in jo vprašam, kako to, da je retinol po eni strani prepovedan, po drugi pa je v pripravku namenjenemu za nosečnice. Tole je njen odgovor: -- Kar se tiče vitamina A (in D) lahko pride do prevelikega doziranja inpri tem sodi v skupino X. To pomeni prepovedano v nosečnosti.V naslednji izdaji registra, ki smo jo pripravili, smo se zato odločiza oznako:retinol A, XR, kar pomeni, da sodi sicer v skupino A, vendar nadpriporočeno dnevno dozo sodi v skupino X.---- In potem se zamisliš - ok, jemlješ tablete in tam je doza primerna, kaj pa dodatna hrana, ki jo vnašaš v telo, ki ravno tako vsebuje vitamin A? No, in tako sem prenehala jesti Elevit in pristala samo na Tifolu (ziher je ziher) . Je pa res, da občasno zakompliciram stvari tudi takrat, ko ni treba ... Ah ... Aja, je pa doktorca dodala (v stavku, ki ga nisem prilepila), da je sama osebno proti kakršnim koli dodatkom med nosečnostjo. Tiste, ki se učite. Bravo za nas. Jaz imam namen čez 3 tedne diplomirat. Sem tudi delala izpite med največjo slabostjo. Joj, sem pa res dolga danes, zato samo še in neskončno uživejte!!!!
|