ronja
|
Doll, po moje se tuji otroci pri nas drugače obnašajo kot doma - drugo okolje, drugo vse. Na rojstnodnevni zabavi je tudi pri nas šel kakat fantek, ki ga mama na noben način ni mogla v to prepričat, tu je pa sam rekel, sploh nisva vedela, da sicer ne gre oz. ima plenico in sva ga pač peljala in je bilo vse super - njegova mama pa vsa srečna:). Se sicer strinjam s teboj, da vsekakor verjetno večina otrok ne rabi fizične kazni, da skapira, da nečesa ne sme. Lukka, provokacija gor al pa dol, tako nekateri res razmišljajo: - prvo zaščiti vtičnice, ne smejo bit kar tako nezavarovane. - drugo - če jo že udariš, ne naredi tega tako hinavsko, da se ji smeješ, jo odpelješ stran od problema in jo potem v drugem prostoru namahaš - pa res misliš, da je kaj razumela? po moji ji ni bilo nič jasno! Saj ni bilo nič povezano! - tretje - daj kdaj malo poslušaj moža - zgleda da mu z malo kar laufa, mogoče se lahko kaj naučiš od njega. Imaš kup pravil in niso rangirana - otrok pa se potem ne znajde. Naredi si hierarhijo, kaj je res NEEEEE, kaj je NE, kaj ne in kaj "mogoče, če sem dobre volje". Če maš preveč stvari prepovedanih, ne bo nič več razumela... - mislim, da na Norveškem že obstaja prepoved fizične kazni tako da boš moral najt nov način vzgoje. Podpis pod josephine. kajalin, ne pravim, ad se to pri vseh otrocih da, vendar vseeno - vsi otroci ne rabijo fizične kazni. Malih še nisem udarila, pa imam 3 in je tavelika stara 5 let (kmalu bo 6), tako da mislim, da se z nekaterimi pač da zmenit drugače. Sem jih pa odvlekla čez cesto, jim proti njihovi volji umivala zobe, iztrgala kabel iz rok, itd... Vse to jim je bilo tudi neprijetno, mogoče celo bolj kot ena čez rit, tako da se ne delam lepe, samo pravim, da delujejo različno in sem vsak dan vesela, da sem zadela loto z malimi:D. PS. otroci nekak čutijo, kdaj si nekaj naredil za njihovo dobro, ker je bilo nekaj nevarno (sploh če jim potem razložiš) in si jih grobo potegnil stran, recimo, kdaj pa si popenil, ker ti je žilica počila. Prvo manj zamerijo.