ronja
|
Ronja, sem že zgoraj napisala, če si si za božič želela ta star pisker, potem je bilo to super darilo. Nisem si zaželela tega piskra, so mi pa všeč litoželezni piskri in mami je to vedela, pa mi ga je dala pod smrekico. Vedela je, da se rada igram z njimi;). Ni pa bilo to tako kot pri avtorici, da bi mi dala umazanega, pa še otroku od božička, čeprav je darilo že videl. To čisto štekam, da ji ni bilo všeč - meni tudi ni bilo všeč, ko je mami dala tamali umazano igračo, pa niti ni bilo za praznik. Meni se zdi, da imamo včasih predsodke za brezveze (to leti samo na rabljeno reč, ne na to, da je bilo darilo umazano in dano tako mimogrede, da se vidi, da se nekdo ni nič potrudil - tu se čisto strinjam, kar sem tudi že v prvem postu napisala). Zato pa mislim, da ni fora v rabljenosti, ampak v temu, kako je bilo dano. Otrok ipak naj ne bi videl tega, kar božiček prinese, to se mi zdi nekak logično. Za tamalo me je recimo mami vprašala, če bo ok, da je to pač rabljen foto (še njune slike so bile gor;), pa je bilo to vsem vpletenim ok, samo nismo pa rekli, da je to božiček prinesel (če pa bi, bi pa rekla, da naj slike prej dol pobriše;). Skratka: odvisno od dogovora. če se prej zmenijo, po moje ni problem, če otrok ne vidi prej darila in če je seveda primerno očiščeno in vse. Lubiju sem recimo dala enkrat pod jelko skup z ostalimi stvarmi tudi svojo staro usnjeno puščico - mu je bila ful všeč, ker ma not lahko svedre, pa se ne razturi. Mi je bilo malo nerodno najprej, samo je je bil pa ful vesel... In potem sem videla, da včasih preveč kompliciramo;). Res je bila tam v sklopu celega darila (vse za pospravit orodje), ampak vseeno - odvisno od tega, a veš, da to ne pomeni, da nekomu ni zate ali ne. Recimo tašče ne bi nikoli dala nič rabljenega za darilo, dala bi nam vse tako, mimogrede, kot je napisala Stanči. Jo razumem, samo po svoje se mi zdi pa skoraj malo nefer vzet zelo vredno darilo, ki ga ne uporablja kar tako - in to še nerabljeno, recimo. Ali pa recimo mi je dala copate, ki jih je dobila nekje na nekem lotu ali nekaj takega, pa jih tudi ni hotela dat za darilo, čeprav bi bili čisto ok. Njej se to ne zdi dovolj dobro zame, pa jih ves čas nosim:). Saj jo štekam, tudi jaz ji ne bi dajala nekega klumpa, ampak včasih vseeno pretiravamo z vsem novim in naj;).