|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  34 35 [36] 37 38   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
30.10.2012 13:55:11   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Tretja razlika je pa po moje ta, da sama nimam pedagoške izobrazbe in nisem navajena učit tamalih. Če kaj vprašata, odgovorim, seveda, ampak redko je to neko predavanje v smislu da jaz govorim, onidve poslušata. Ne vem, ampak a niso vsi 5 letniki taki, da te itak ne pustijo povedat 2 stavkov skupaj? No, moji vsekakor sta taki (kar ob živce spravlja lubija:D). Če zdaj razmišljam nazaj, večinoma je vsak odgovor, ki ni bil ravno ja, dobiš kakav ali pa ne, ne lučke pred kosilom, no, vse, kar je bilo kaj za razložit, je vsebovalo druge načine - saj ne moreš malemu otroku razlagat samo z besedami! Itak da pogledaš slike v knjigah (moji še ne berejo), itak da najdeš filmček na netu, če je stvar bolj komplicirana... Ne pričakujem pa, da bosta to našli sami. Da vidita, kako se to naredi, je čisto dovolj. Ko pa bosta znali pisat, bosta gotovo vse to tudi sami znali, ker ni glih neka znanost;).

kot pedagog ti iz izkušenj povem, da se projektno delo izvaja v kasnejših letih - ko je otrok že sposoben določene segmente čisto samostojno izvest. gre pač postopoma; s sposobnostjo (ki je vezana na leta in sposobnosti določenih dekad) se večajo tudi možnosti raziskovanja in samostojno delo.

mislim, da jaz tudi ne vidim omembe vrednih razlik v vajinih opisih. če slediš otroku, kar v bistvu obedve počneta (no, skoraj vse tako delamo s predšolskimi imho), potem ni dost razlike, ne? in zdaj ko so še mali, je to tako - ni še veliko samostojnosti, torej tudi veliko razlik ni user posted image

in ja ronja, res je - niso sposobni dolge koncentracije in dolgega poslušanja. predšolski otroci so z razlogom predšolski. ni naključje da je določena meja za obiskovanje šole. ne zato ker bi jim radi "dali otroštvo", ampak zato, ker enostavno niso še sposobni učenja na ravni da bi ga lahko sistematizirali v uk. pri 6-7 se počasi začne, bi se pa prej, če bi se lahko - pa se ne more, vsaj ne preveč učinkovito user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 876
30.10.2012 14:01:03   
ronja
kot pedagog ti iz izkušenj povem, da se projektno delo izvaja v kasnejših letih - ko je otrok že sposoben določene segmente čisto samostojno izvest. gre pač postopoma; s sposobnostjo (ki je vezana na leta in sposobnosti določenih dekad) se večajo tudi možnosti raziskovanja in samostojno delo.

Ja, to mi je logično. Ko znajo pisat, lahko tudi sami vtipkajo v googla;).

hehe, mateyka, and there were three...user posted image Se strinjam z vsem.

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 877
31.10.2012 7:42:25   
Kasija
Upam, da ne morim vseh, ki berejo to temo, z nekimi pedagoskimi blablarijami. Preskocite tole, ce vas ne zanima. Chezana je dala link do solanja doma na projektni osnovi. Mislim prevod v slovenscino je zavajajoc. Mogoce bi moral biti recimo projicirnjo ali kaj takega. Da se loci od tega, cemur mi recemo projektno delo v soli - torej ko ucenci dobijo neko temo in potem raziskujejo. Na tistem linku je predstavljen antischooling princip (tukaj http://en.m.wikipedia.org/wiki/Anti-schooling_activism). Na kratko to je pristop, ki je proti in ne zeli imeti nicesar s tradicionalnimi solskimi nacini, ki jih poznamo mi. Prisega na opazovanje in poslusanje ucenca in na skupine ucecih se in ne ucitelja in ucenca. Tradicionalna sola predvideva, da otroci ne znajo nicesar in potem jim bolj ali manj prijazno znanje ponudis. Radikalni ali antisolajoc pristop pa meni, da ima otrok ze vse v sebi in da ga bo njegova naravna radovednost peljala na poti k znanju, ki ga ta otrok potrebuje, zeli. Skratka moras spremenit nacin razmisljanja, da ga sprejmes. To je res en radikalen pristop. Pa ga ne zagovarjam, da se ne bi narobe razumeli.
Se glede pedagogov in nasih otrok. Jaz mislim, da je uporabljati neko smer doma brez veze. To je smiselno v institucionalnem okolju. Doma pa takokot je rekla chezana poberes ideje malo tu in malo tam, pa veliko zdrave kmecke pameti kot recejo user posted image . Ker to je bistvo doma, ani - spontano, druzinsko ucenje sproti, kjer aktivnosti delas zato, da imas malo miru ali da kaj lustnega skupaj ustvaris. Ce pa out ok ni v vrtcu, mu pa pokazes kaksno aktivnost vec, ker si itak vec casa z njim.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 878
31.10.2012 10:30:55   
Izabelina
o dans pa celo dela... učeri sm že hotla napisat pa semi no odpru oknček... torej plizz ne se kregat, ta tema mi je všeč tut zarad tega, ker vsaka pove kaj se dela in nobena ne odgovori nazaj v stulu "to je neumnost" bla, bla, bla... skratka lepo se sprejema različne ideje... ne se zdej zapet zarad parih "tehničnih" izrazov...

zdej pa vprašanje: halovin sva že na polovico obeležili (namest rezljanja buč sva pobarvali steklene lončke zdej se sušijo potem pa gor nalepiva s črnega papira izrezane očke in usta in notr svečko in bo)... kako pa boste obeležile dan reformacije? user posted image

< Sporočilo je popravil Izabelina -- 31.10.2012 10:32:46 >

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 879
31.10.2012 10:31:32   
Izabelina
eh sm sama sebe citirala... user posted image

< Sporočilo je popravil Izabelina -- 31.10.2012 10:32:12 >

kot mu je usojeno!

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 880
31.10.2012 10:31:46   
mateyka
anti-schooling (Summerhill, Sudbury school.. itd.); me zanima koliko jih potem nadaljuje z univerzitetno (specializirano) izobrazbo.. procentualno seveda.

se pa spomnim omembe eksperimenta (po tem principu) iz začetka 20 stoletja v angliji (Summerhill) - v C.S. Lewis satirizira tako šolo v Chronicles of Narnia kot "Experiment House";
Experiment House: It is the unorthodox school attended by Jill Pole and Eustace Scrubb in The Silver Chair. Created by the author to express his disdain with modern educational methods, it is co-educational where children are allowed to do as they please and can feel free to bully other children. It is run by a female Head who devotes her attention more to bullies, whom she sees as interesting psychological cases who she does not punish, than well-behaved children. Students at Experiment House do not receive a religious education, and Lewis briefly and disdainfully notes the school''''s absence of corporal punishment during The Voyage of the Dawn Treader. In Narnia, Jill and Eustace do not know what Aslan means by Son of Adam or Daughter of Eve because they have never heard of Adam or Eve. At the end of The Silver Chair, Eustace, Jill, Caspian and Aslan himself team up together to defeat the bullies and set__ things right. Thanks to their actions, the bullies'''' rule is overthrown as well as that of the incompetent Head and the school becomes a much better place.
(SC) Experiment House satirizes progressive educational institutions such as Summerhill School.

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina
... torej plizz ne se kregat, ta tema mi je všeč tut zarad tega, ker vsaka pove kaj se dela in nobena ne odgovori nazaj v stulu "to je neumnost" bla, bla, bla... skratka lepo se sprejema različne ideje... ne se zdej zapet zarad parih "tehničnih" izrazov...

a res? men se je pa skoz zdelo, da malo bolj na široko debatiramo in izmenjujemo infromacije.. a je komu to moteče ali neprijetno, al kako? user posted image
upam da nisem preveč neobčutljiva in se mi zato ne zdi kako resno trenje tukaj - to glih ni "flatering to my character", če je res temu tako user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 31.10.2012 10:38:40 >

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 881
31.10.2012 10:42:43   
Izabelina
ja no sej nism misnla, da se boste na smrt skregale... sam tko, "tehnični izrazi" se mi zdijo ful nepotrebni... lahko razlagaš, da s svojim otrokom razvijaš fino in grobo motoriko in ne vem kaj še vse lahko pa rečeš, da sta se lovila in barvala...

a veš kaj mislm... izrazi so lahko takšni al drugačni važn, da je cilj srečna mama in srečen otrok user posted image pa se lahko grejo anti schooling al pa pro schooling al pa teme al pa projekte...

je pa res, da je kul še mal pedagoške podlage vedt, sam pač ne se obest na besede in zapet za neki k ni tok pomembno...

kot mu je usojeno!

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 882
31.10.2012 12:16:18   
mateyka
itak. važn je da na koncu vsi znajo dobr googlat, kako do tega pridejo pa ni važn user posted image user posted image user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 883
31.10.2012 15:09:45   
ronja
Mateyka, taka šola da je res obstajala! Jaz ne bi nikoli otroka dala nekam, kjer je prav dovoljeno ustrahovanje drugih otrok.

V OŠ je bil kake pol leta pri nas en dečko, ki je prišel iz take šole, kot jo čežana opisuje (prej so živeli v tujini). Imeli so projekte, ki so jih otroci sami delali, raziskovali, vem, da so meli pol leta samo čebele. O čebelah je res vedel veliko, ni pa znal zračunat kakih ne ravno kompliciranih reči, slovnice itd...
Ker je bil brihten in prijazen sicer ni imel nekih hudih težav pri nas v šoli, ampak večinoma bolj zato, ker so učitelji vedeli, da ne morejo od njega pričakovat tega znanja kot od nas in da se itak ne bo ves čas tu šolal in mu ni nihče težil s preverjanjem znanja. Iste probleme sem ugotovila pri otrocih iz raznih drugih programov.

a res? men se je pa skoz zdelo, da malo bolj na široko debatiramo in izmenjujemo infromacije.. a je komu to moteče ali neprijetno, al kako?

Podpis, tudi jaz nisem mela tega za kreganje - resno me zanima, ker to, kar piše v tisti knjigi, se mi zdi smiselno, vendar to ni isto kot to, kar sta pisali čežana in kasija. Ona namreč prav direkt napiše, da je vseeno, kako čemu rečeš in da je srečala "projetno delo" v šolah z navadnim kurikulumom, samo je bil pač fajn učitelj (ona mu reče čarovnik), prav tako pa je videla projektne šole, ki dejansko niso delale tako. In po tistem branju sem dobila ravno obraten vtisk kot na tej temi: da namreč ona ne zagovarja "antischoolinga", ampak samo promovira to, da so otroci lahko čimbolj samostojni v svojem raziskovanju in da jim ne daš vsega na pladnju - kar je ok, ni treba namesto njih nekaj naredit. NI pa realno od 5 letnika pričakovat, da se bo začel iz nule spraševat o pljučih in škrgah dvoživk in pisal pisma zooju... To se mama spomni, ker se mami zdi to fino. Prav tako kot se druga mama spomni, da bi naredili peč za pečt krompir na prostem:D. Oboji otroci pa lahko pri tem uživajo, noben ni pa sam do tja prišel.

ja no sej nism misnla, da se boste na smrt skregale... sam tko, "tehnični izrazi" se mi zdijo ful nepotrebni... lahko razlagaš, da s svojim otrokom razvijaš fino in grobo motoriko in ne vem kaj še vse lahko pa rečeš, da sta se lovila in barvala...

Jap, seveda, ampak če nekdo reče, da sta delala grobo in fino motoriko, pa jaz rada zvem, kaj je za vraga mislil s tem;). Saj je v vrtcu podobno: ko ti vzg. reče, kako imajo gibanje na prostem in v naravi (temu se reče, da so šli v park:D), pa da je tam en kup stimulusov (temu se reče, da je prišel mimo pes:D)
Izabelina, mogoče so mene preveč projektno vzgajali, ker še zdaj vedno hočem stvar razumet do dna in sem, kot ste lahko ugotovile, ubitačno zoprno vztrajna pri tem:D. Ampak dokler ne štekam, me neki žene naprej. Pa to sem dobila v navadni šoli in pri eni dokaj normalni vzgoji, brez kakšrengakoli antischoolinga:D, očitno sem "born with it". Ko gledam tamalo, je ista:D.

itak. važn je da na koncu vsi znajo dobr googlat, kako do tega pridejo pa ni važn

Haha, pa še res je! Enkrat sem rekla, da je google moj prijatelj, pa so me čudno gledali, ampak je res: vedno je tam, ko ga rabiš (torej zanesljiv), te nauči, kar rabiš vedet (torej daje dobre nasvete), nima reklam na os. strani (torej ne teži) in vedno odgovori na vprašanje - kaj češ boljšega?user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 884
31.10.2012 17:40:29   
chezAnA
Oj. Mene zdaj kakšne 14 dni ne bo sem gor. Sporočam v bistvu samo zato, da ne bo katera mislila, da me ni zaradi debate, ki je bila prej na sporedu. Nima veze z vami, sem se tako odločila iz solidarnosti z družino, ki je pravkar izgubila očeta zaradi zasvojenosti. Torej, se beremo kasneje.

P.s.: Tudi meni se ni zdelo, da se kregamouser posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 885
31.10.2012 19:08:39   
mateyka

Mateyka, taka šola da je res obstajala!

pravzaprav še obstajajo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sudbury_model
http://en.wikipedia.org/wiki/Summerhill_School

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 886
1.11.2012 14:08:59   
janaž
Hej,
meni se zdi prav zanimiva debata, še kaj novega zvem,,,,

Kje počnete v teh dneh, jaz imam en tak ustvarjalen black out....sploh ne vem kaj bi počela s tamalim.... (do sedaj sva v bistvu večalimanj pekla, šla po obiskih in danes pomagala očku pleskati našo novo telovadnico) ?

Hej Mateyka, hvala za tiste linke, res zanimive igrače. A bi katero lahko sama naredila ne da jo dam možu?

pa pa

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 887
1.11.2012 16:45:01   
mateyka
lok in fračo lahko po moje sama naredita.
fračo sva sami odrezali (z unimi velikimi škarjami za les, potem sem jo olupila in zdaj jo bova pošmirglali s šmirgel papijem in zaščitili s premazom, potem pa bova navezali gor debelo ploščato elastiko.
za lok pa bova tudi sami odrezali, olupili, pošmirglali, zaščitili; potem pa ukriviva in naveževa debelo elastiko. puščice lahko tud sami narediva (isti postopek)..

pa zdele mi je padlo na pamet - če urežeta šibe, si lahko spleteta enostavno košaro za gobe, jabolka in kostanj. lahko kombinirata šibe in vrv..
http://www.bushcraft.ridgeonnet.com/basicbasket.htm

recimo da nardiš bazo iz šibja, potem pa pleteta vrv:
user posted image

(odgovor članu janaž)
Neposredna povezava do sporočila: 888
1.11.2012 16:49:31   
mateyka
jooj, kva je luškan cepelin user posted image
user posted image

pa če bi ga naredil na škripec, da se lahko spusti, v košaro zloži zaklad in spet da pod strop - ful dobr user posted image

< Sporočilo je popravil mateyka -- 1.11.2012 16:50:40 >

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 889
1.11.2012 18:56:56   
tix
Imam eno vzgojno vprašanje: kako reagirat ker starejši user posted image  ne dovoli igrač, oz. jih jemlje iz rok? Jaz mu razložim, da so igrače od vseh, da se tudi ona lahko igra. Je tudi res, da ona "nagaja" in mu kaj podere, povem tudi njej da ni lepo, na koncu najbolj zaleže če se igram z obema ali pa sta vsak na svojem koncu.

Danes smo bolj praznični in nismo počeli kaj posebnega. Smo včeraj nabrali zelenje da bi naredili ikebano pa nam ni še uspelo, mogoče jutri.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 890
1.11.2012 19:01:34   
dskubin
Čau punce! A vzamete zraven še eno novo - no ja, staro, ampak novo na tejle debati ;)
Da se malce predstavim: doma imamo 3 razgrajače user posted image (glihkar 7), user posted image (5,5) in user posted image (2,5). Tavečja sta sicer že v šoli (3. in 2. razred - ja, tule se začne preceeeeeej zgodaj, smo namreč v GB), tamlajši pa je tak srček (baje, da so tatretji taki, hi hi), z njim pa res nikakršnih problemov... Jaz nisem ne vem kako organiziran tip, se pa nekaj trudim s tamalimi ustvarjat in ukvarjat, še posebej tavečji je ena umetniška duša, tasrednja je prava tekmovalka in borka, vse mora vedet, izvohat, zgruntat,... junior pa je en pacifist :D Od rojstva ga vlačim s sabo povsod, po letalih, vlakih, na sestanke, tečaje,.. tako, da je božec vajen vsega hudega...
Sem našla en fajn katalog, mogoče fajn za kakšne nove ideje, precej stvari se lahko doma napravi. Trenutno sem doma in čeprav skoz nekaj delam in se udejstvujem v javnem življenju, se včasih še vedno počutim nekoristno, ni glih, da mi je to pisano na kožo :O Dost za prvič!
https://www.facebook.com/pages/CTF-Igra%C4%8De-doo/429292460433666?sk=app_244351652242202
mateyka - samo tako, mimo grede, sem vedla, da ste na Švedskem, pa a si ves čas prav tam na severu severu (moj je bil namreč na magisteriju v Luleå). Mamicu, dobri ste v tej temi :)

< Sporočilo je popravil dskubin -- 1.11.2012 19:14:24 >

I don't know who you are -
But you probably deserve a hug.

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 891
1.11.2012 20:00:59   
ronja
chezana, lepo od tebe, da si solidarna, upam, da bo družina splavala v lepše vode, si ne morem predstavljat...
Sem pa vesela, da nobeni udeležni to ni bil kreg, ni bilo tako mišljeno:).

Danes smo delale cofke in potem piščančka iz cofkov.

Hej Mateyka, hvala za tiste linke, res zanimive igrače. A bi katero lahko sama naredila ne da jo dam možu?

janaž, vse lahko sama naredišuser posted image . Me smo same naredile lok, fračo, zdaj "one of this days" pa nameravam naredit še tisto punčko, ki pleza po vrvi (tudi lesena igračka). Tudi žagat ni tako težko, kot se ti mogoče zdi, pride pa prav, če maš kaj, kar dela na elektriko, ne na mišice:D.

mateyka, bushcraft je pa meni ful fajn site!

tix, tako kot delaš, se meni zdi čisto ok: vsi se lahko z vsem igramo, ne smemo pa kar spulit drugemu iz rok in ni prav podirat nekaj, kar se je nekdo trudil naredit (to velja tudi za mamine reči:D). Se zmenimo, če si zraven, je vse ok, sicer pa je to pač del vzgoje, tisti tabolj glasni deluser posted image .

dskubin, dobrodošla! Imaš pa tako razliko med malimi kot midve s kasijo, samo da so tvoji že majčkeno starejši. Eno vprašanje zate: ko se bo dalo: kdaj bova lahko spet šla v kino?user posted image Upam, da najdeš kako fajn službico, če ti ni za bit doma, do takrat pa te bomo tu kratkočasile:D.

PS: punce, meni je pa danes takooooooooo slabo (ne, don''t even think about it - NI TO, 100%! Je že lubi trznil, ko sem rekla, da mi je slabouser posted image , samo nekaj sem bolna). Upam, da bo kmalu boljše, ker sem mela precej večje plane za moje ukvarjanje z malimi, zdaj bi se pa samo zavlekla v en tih brlog, pa da me noben ne cuza non stop in da se ne sliši nobenega cviljenja... Ja, to bo tudi nekoč, hehe:D.

< Sporočilo je popravil ronja -- 1.11.2012 20:02:11 >

(odgovor članu janaž)
Neposredna povezava do sporočila: 892
1.11.2012 20:16:33   
Izabelina

zdaj bi se pa samo zavlekla v en tih brlog, pa da me noben ne cuza non stop in da se ne sliši nobenega cviljenja... Ja, to bo tudi nekoč, hehe:D.

oooh js si dans tut samo tega želim... no HB je tamala v postelji in danes celo brez dretja in histeričnega izpada...

tole odebeljeno je pa trenutno moja misija, ker kr pikce dobim od celodnevnega cviljenja in sitnarjenja... res da je ful prehlajena (iz nosa ji teče kot iz pipce, kašla pa k 90 letni dedki) ampak enough is enough... to cvilenje mi je dans dvakrat pobralo živce, da sm se kr neki zadrla nazaj nanjo... pa načeloma tega ne delam, ker bolj deluje, če jakost glasu znižam kot pa dvignem, ampak se nism mogla zaustavt dans user posted image user posted image user posted image

drugač pa, najine "steklene buče" so uspele, tri sva nardili in prou super zgledajo... evo bom probala slikco prlimat:

user posted image
IMG_1244 by Evizabelina, on Flickr

kot mu je usojeno!

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 893
2.11.2012 10:30:23   
skuštrana
Ronja, sočustvujem user posted image Drži se! Kdaj bosta šla pa v kino je pa odvisno od varstva, he he...Mi2 sva šla letos za novo leto, ko so bili vsi trije pri moji mami dve noči ( stari so pa bili Liza točno sedem - rojena je 2.1user posted image ; 4,3 ter 2 in pol leti ;-)..Še malo pa bo user posted image Aja, sva pa pred tem bila v Sarajevu 2 noči, SAMA!!! Meni je varstvo cela logistika - ravno zato ne bi imela še nega otroka, ker moram povsod z vsemi...

Mi imamo te dni dneve obiskov, non stop je kdo tukaj ali pa smo mi nekje...dež pa to...Če pa smo dma pa kopljejo po blatu ;-)

Se pa spravljam naredit otroško kuhinjico, elemente že imam, manjka mi še kakšna stara pipa in pa prosti čas user posted image Do Božiča bouser posted image

Dskubin, dobrodošla user posted image

< Sporočilo je popravil skuštrana -- 2.11.2012 10:33:00 >

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

Neposredna povezava do sporočila: 894
2.11.2012 12:20:12   
Kasija
Skustrana samo a potem je res tezje dat 3 cuvat. No, dokler so majhni. Nama je zdaj tudi cele logistika. Pa trenutno je res tezko naji cas za vsakega posebaj. Skupaj smo veliko, malo pa ena na ena.

Dskubin dobrodosla.

Tix ne bom pametna. Pri nas je tudi ena super igra igrace iz rok cufat haji. Vcasih spregledam, drugic pa opozorim, pokazam kako naj se igra. Ker ce ga stalno opozarjam, mu je se vecji zur to pocet. Potem se v bistvu igra z mano. Ce nisem zraven pa sploh ne nagajata haji.

Mateyka kasne dobre igrace iz naravnih materialov. A ti znas to izdelovat? Mislim plest iz sibja.

Izabelina lepe #buce#user posted image . Pri nas jetuljenje aktualno ze celo leto. Se mi zdi, da se koncno malo umirja, pa ne upam se veselit prekmalu. Ce mi gre kaj na zivce, mi gre pa to!

Ronja jaz sem tudi zbolela med prazniki. Pa tako sem se veselila kaj vse bomo delali. Danes sem malo bolje in upam, da tako ostane.

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 895
2.11.2012 13:38:26   
skuštrana
Kasija, nama je čuvanje PROJEKT! Njegovi jih ne morejo čuvat - mama 100% invalid, oče skrbi za njo. Ok tu in tam pol urce kakšnega od njih. Drugih sorodnikov tukaj nimamo. Moji so olala km daleč, pa če hočeva kam it jih morama peljat v Slo, pa potem od tam naprej...Itd..cela logistika. Edina pomoč so nam vrtci, šole itd...Pa eni super sosedi in moje prijateljice, ki pa imajo spet vsak svoje obveznosti...Tako, da...čuvanje je projekt! Ko peljem Lizo v glasbeno šolo gremo vsi..In jo tam čakamo. Ko gremo na plavanje gremo vsi in spet čakamo, itd...Malo je lažje kadar je mož doma, ampak to je bolj redko - ta del je bolj na meni. Me je že strah ko bodo večji pa vozi enega sem, drugega tja, jao...Ampak bo ležje ker bo lahko vsaj kdo od njih počakal doma. Liza že počaka kakšne pol urce sama. Pa shit je, ker do sedaj nismo mogli nikamor skupaj - kino, gledališčče, predstave ker naš O enostavno tam ne zdrži dlje kot 5 minut. Ok, sedaj je boljše pa smo bili zadnjič vsi skupaj v kinu!! Počasi prihajamo na svoje, ampak za enega otroka se pa ne bi več zavestno odločila - me je preveč strah da dobim še nega Otona user posted image user posted image

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 896
2.11.2012 14:14:09   
dskubin
]dskubin, dobrodošla! Imaš pa tako razliko med malimi kot midve s kasijo, samo da so tvoji že majčkeno starejši. Eno vprašanje zate: ko se bo dalo: kdaj bova lahko spet šla v kino?user posted image Upam, da najdeš kako fajn službico, če ti ni za bit doma, do takrat pa te bomo tu kratkočasile:D.

Kino - kaj je že to? Midva imava zadnjih 7 let pozne movie nights doma, ko vsi 3je pospijo (al si laptopa prveževa na vrvice na strešno okno in gledava v postelji, imamo pa tudi platno in projektor in par zvočnikov, samo še ene vrste pred in za kavčem ni, hi hi). Ko smo bili še v Slo, sva imela vsako leto gledališki abonma, 3x na leto so čuvali moji, 3x pa njegovi... Je pa tako, da sem jaz smotana in nočem izkoriščat te pomoči, če ni res nujno, tko, da je res samo parx na leto, ampakje pa takrat slajše. Jih pa takrat komplet nahranimo, zrihtamo za spat in šele potem greva iz hiše, torej ni prav več veliko dela z njimi - no ja, mogoče 2 uri letanja gor in dol, mulci itak izkoristijo, da naju ni in si izborijo bonus urco ;) Tudi tule greva vsake tolk v gledališče, je še en Slo študent tu in jih takrat počuva, zlat je!!!
Službica - jaz vsake tolko sanjam, ampak zaenkrat no go. Tule je namreč varstvo tako zelo DRAGOOOO, da se mi niti pod točko razno ne izplača, ker bi vse, kar bi dobila, dala, da bi nekdo drug čuval moje otroke - NO WAY!

skuštrana - tale mami taxi služba mi je precej znana, tudi mi hodimo povsod vsi, tamalga vlačim zraven pa tudi na moje tečaje ;) Med čakanjem beremo, se igramo, rišemo, delamo nalogo,.. Je pa letos tega čakanja en drugega precej manj, ker sem uspela izborit, da imata tavečjadva plavanje in gimnastiko skupaj (lani sta imela ob različnih dnevih ali pa na isti dan ob različnih urah :O), pol pa tasrednja hodi še pol urce na balet. Vrh glave, čeprav ona bi še najmanj 5 dejavnosti.

< Sporočilo je popravil dskubin -- 2.11.2012 14:19:40 >

I don't know who you are -
But you probably deserve a hug.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 897
4.11.2012 10:38:37   
ronja
Hvala za lepe želje, punce, sem veliko boljše, skoraj ža zdravauser posted image . kasija, se mi zdi, da mame z več otroki počakamo na praznike, da se sesujemo, ker vemo, da se drugače ne smemouser posted image

Tradicionalna sola predvideva, da otroci ne znajo nicesar in potem jim bolj ali manj prijazno znanje ponudis. Radikalni ali antisolajoc pristop pa meni, da ima otrok ze vse v sebi in da ga bo njegova naravna radovednost peljala na poti k znanju, ki ga ta otrok potrebuje, zeli.

Mogoče sem res čudna, ampak meni se ta dva principa ne zdita ravno nasprotna, niti noben radikalen: otrok ima radovednost v sebi, ja - neradovedni so se manj razmnoževali, zato so njihovi geni izumrli, zato smo vsi po naravi radovedni, eni bolj, drugi manj, vsi otroci pa so radovedni. Ta želja bo otroka gotovo pripeljala do znanja, ČE mu ga omogočimo. NIč mu ne pomaga njegovo zanimanje za oboo, če je nikoli v življenju ni videl in ne ve, kaj je to. Sploh ne ve, da ga zanima. To ti lahko dokaže kup znanstvenih poizkusov, kjer se otrok ne more več naučit govorit, če se ni naučil v zgodnjih letih, če takrat ni imel govorečih ljudi okoli sebe... Ne, ker z glasilkami tega ne bi zmogel, ampak ker so se možgani začeli drugače razvijat. NIkoli ne nadoknadi tiste luknje.
Tu pa je potem učenje: vse živali, ki skrbijo za svoje mladiče, jih učijo in varujejo, to je osnova starševstva. Učijo jih tako, da jim pokažejo, kako je treba nekaj naredit in da jih spodbujajo (včasih dobesedno porinejo čez rob gnezda). Živali imajo veliko večje zaupanje v svoje mladiče: ptiči enostavno vejo, da lahko mladiči že letijo in zato ga pahnejo čez rob. Pri nas to naredimo šele, če otrok reeeees zabredeuser posted image . Šimpanzka pokaže svojemu mladiču, kako iz luknjice s slamico zbezaš mravlje. To torej ni projektno učenje, šimpanzi torej nimajo vsega znanja v sebi?user posted image Meni se zdi naravno, da otroku pokažemo, kar znamo in tisto, kar ga bolj zanima, itak več teži, da delaš. In ko mu ne moreš več sledit ali če ga zanima nekaj, o čemer nimaš pojma, ga pač daš nekam, kjer to znajo. Jasno pa, da šimpanzka ne jemlje otroku slamice iz rok, da bi sama naredila namesto njega, ampak saj tega tudi me ne delamo:), kje se ti pa to da pri več otrocih:D.

Doma pa takokot je rekla chezana poberes ideje malo tu in malo tam, pa veliko zdrave kmecke pameti kot recejo

S tem se pa popolnoma strinjam:)

dskubin, skušrana in kasija: 3je so logistika, ja! Predvsem pa jih vseh 3 budnih ne morem glih komu poturit. Mogoče kdaj pa kdaj moji mami, pa še to ne za prav dolgo, ostali pa jih ne hendlajo vseh 3 ali pa majo svoje... Da bi jih kdo drug dal spat - malo morgenuser posted image ! Meni bi bilo luksuz že parkrat na leto, potem ko že zaspijo (sva vedno tako delala: dala vse spat in potem šla), ampak na žalost grejo tako pozno spat, da so babice že čisto koma takrat (grejo spat kasneje kot babice)... in potem nekak nimaa srca jim rečt, da naj bojo tu do 12h-1h ponoči, da bi midva lahko vmes šla v kino... Tako mislim da že kaki 2 leti nisva bila v kinu... Včasih sva pa ful hodila...
Ja, domači kino si tudi midva narediva - sicer si kar laptopa dava na jogi in to je to:D. Ampak se mava fino. Vseeno pa ni čisto isto kot veliko platno, pa da greš stran, da veš, da ne bo noben muksnil, pa da maš vse ful na tiho, da ne bi koga zbudil,...
skuštrana, torej čez kaki 2 leti lahko računam, da greva spet v kinouser posted image
mi smo meli teden pred prazniki vsak dan obiske. Je fajn, samo ker se me je tole prijemalo, sem na koncu že komaj folgala, kdaj kdo pride, ko je kdo pozvonil, nisem več bila ziher, kdo bo gor prišel:D. No, ampak je bilo fajn:).

skuštrana, poslikaj kuhnico, ko bo. Jaz mam zaenkrat še manjše projekte (dokler smo v manjšem), jima mislim za dedka mraza naredit hrano iz filca - piškote pa tako:).

dskubin, ja potem pa uživaj z malimi, pač izkoristi kar je dobro:). Sicer če ti kaj pomaga: mi imamo sicer poceni vrtec, ker mava bolj ušivi plači, ampak vseeno sva računala, ko sem šla nazaj delat po porodniški z Ronjo, da je razlike dejansko 50€user posted image Sicer rada delam in itak niti nisem mela druge izbire, ker mam tako pogodbo, ampak vseeno je pa hecen občutek, da delaš dejansko za 50 evričev:D - takrat so bile te olajšave za vzdrževanega člana, pa od bi bil večji itd... Zdaj je vse to precej skrčeno baje. Me pa v bistvu ni nič obremenjevalo. Zdaj pa bi bila zelo vesela, če bi sploh dobila za naprej, ampak je to mission impossible.

taxi služba: svaka čast vsem, ki takole non stop furate male okoli. Ravno zato hočem jaz živet tu, v lj., da lahko grejo SAMI! Jaz jih ne mislim cele dneve samo razvažat tja do konca oš! Zato hočem, da lahko grejo z busom ali peš; tu je super, ker je še glasbena blizu, pa telovadba, ampak tu itak ne bomo ostali:(... Dokler so mali, itak nimajo nič in se mi zdi tako bolješ, ker kolikor vidim pri okolici, se otrokom kmalu to prav nič ne da več hodit. Ronja letos ima eno telovadbo na teden, da se nauči skrbet za svoje reči (kaj rabi s seboj, da ima eno obveznost pred šolo), pa tudi če ne bi imela, ne bi bila neka katastrofa, za mlajše se mi zdi pa sploh fajn, da se samo igrajo:). Nič nimam proti njihovim aktivnostim, samo bi tudi jaz mela kakšno - ne bi mela edine aktivnosti to, da jih razvažam cele dni... zato me je strah it v predmestje, recimo (če ni dobrih povezav)...

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 898
4.11.2012 21:31:37   
LEJLA
Lep pozdrav vsem mamam!

Danes me je Ronjino pisanje spodbudilo, da se javim, čeprav vas že nakaj časa berem.

Kratka predstavitev 3user posted image 8, 6 in 4in pol.
Se pravi 3. in 1. razred in ker sem že od maja brez službe in tudi nič ne kaže na novo sem tamalega izpisala iz vrtca.user posted image

Kar se prevozov tiče. Do 7. leta je itak obvezno spremstvo staršev.
Tako da sem skombinirala, da oba tavelika hodita na isti termin plezanja (vožnja iz Šmarja do grosuplja) vsak ponedeljek.
V OŠ pa imajao še šolo košarke enkrat na teden.
To je za nas zaenkrat dovolj.

Je pa v Grosuplju tudi glasbena šola in če bi želeli bi ga morali vozit še tja.

Hodimo pa še vsaj enkrat na mesec (vsak teden nam ne znese) na pravljice v knjižnico Gro.

Kaj hočem s tem povedatuser posted image , da tudi če nisi v Lj je kup dejavnosti. Tisti npr. v centru Grosuplja imajo vse ZELO blizu. In verjamem, da je v večini mest tako. Tako, da komot gledata za svojo hiško malo bolj okrog. Tudi do službe v Lj od nas ni daleč (no odvisno od dela Lj).

Pa še glede večernih izhodovuser posted image
Tu imava pa midva ful srečo.
Stanujemo v spodnji etaži hiše mojih staršev. Tko da ko dava otroke spat (vsaj do 9h) samo gor povem, da greva in to je to.
Zdaj so že tako veliki, da se niti ne zbujajo več.
Se je pa, ko so bili manjši zgodilo, da je kakšnega začel bolet ušes, dobil vročino in naju je mami klicalauser posted image hitro domov ,ker joka.user posted image

No toliko za danes, lp

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 899
5.11.2012 8:34:56   
Izabelina
LEJLJA - js sm pa bla Cikave dokler se nism v Škofjo Loko preselila user posted image

< Sporočilo je popravil Izabelina -- 5.11.2012 8:35:21 >

kot mu je usojeno!

(odgovor članu LEJLA)
Neposredna povezava do sporočila: 900
Stran:   <<   < Prejšnja stran  34 35 [36] 37 38   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  34 35 [36] 37 38   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?