|
RE: za tiste, ki imate otroke doma 4.11.2012 10:38:37
|
|
|
|
ronja
|
Hvala za lepe želje, punce, sem veliko boljše, skoraj ža zdrava . kasija, se mi zdi, da mame z več otroki počakamo na praznike, da se sesujemo, ker vemo, da se drugače ne smemo Tradicionalna sola predvideva, da otroci ne znajo nicesar in potem jim bolj ali manj prijazno znanje ponudis. Radikalni ali antisolajoc pristop pa meni, da ima otrok ze vse v sebi in da ga bo njegova naravna radovednost peljala na poti k znanju, ki ga ta otrok potrebuje, zeli. Mogoče sem res čudna, ampak meni se ta dva principa ne zdita ravno nasprotna, niti noben radikalen: otrok ima radovednost v sebi, ja - neradovedni so se manj razmnoževali, zato so njihovi geni izumrli, zato smo vsi po naravi radovedni, eni bolj, drugi manj, vsi otroci pa so radovedni. Ta želja bo otroka gotovo pripeljala do znanja, ČE mu ga omogočimo. NIč mu ne pomaga njegovo zanimanje za oboo, če je nikoli v življenju ni videl in ne ve, kaj je to. Sploh ne ve, da ga zanima. To ti lahko dokaže kup znanstvenih poizkusov, kjer se otrok ne more več naučit govorit, če se ni naučil v zgodnjih letih, če takrat ni imel govorečih ljudi okoli sebe... Ne, ker z glasilkami tega ne bi zmogel, ampak ker so se možgani začeli drugače razvijat. NIkoli ne nadoknadi tiste luknje. Tu pa je potem učenje: vse živali, ki skrbijo za svoje mladiče, jih učijo in varujejo, to je osnova starševstva. Učijo jih tako, da jim pokažejo, kako je treba nekaj naredit in da jih spodbujajo (včasih dobesedno porinejo čez rob gnezda). Živali imajo veliko večje zaupanje v svoje mladiče: ptiči enostavno vejo, da lahko mladiči že letijo in zato ga pahnejo čez rob. Pri nas to naredimo šele, če otrok reeeees zabrede . Šimpanzka pokaže svojemu mladiču, kako iz luknjice s slamico zbezaš mravlje. To torej ni projektno učenje, šimpanzi torej nimajo vsega znanja v sebi? Meni se zdi naravno, da otroku pokažemo, kar znamo in tisto, kar ga bolj zanima, itak več teži, da delaš. In ko mu ne moreš več sledit ali če ga zanima nekaj, o čemer nimaš pojma, ga pač daš nekam, kjer to znajo. Jasno pa, da šimpanzka ne jemlje otroku slamice iz rok, da bi sama naredila namesto njega, ampak saj tega tudi me ne delamo:), kje se ti pa to da pri več otrocih:D. Doma pa takokot je rekla chezana poberes ideje malo tu in malo tam, pa veliko zdrave kmecke pameti kot recejo S tem se pa popolnoma strinjam:) dskubin, skušrana in kasija: 3je so logistika, ja! Predvsem pa jih vseh 3 budnih ne morem glih komu poturit. Mogoče kdaj pa kdaj moji mami, pa še to ne za prav dolgo, ostali pa jih ne hendlajo vseh 3 ali pa majo svoje... Da bi jih kdo drug dal spat - malo morgen ! Meni bi bilo luksuz že parkrat na leto, potem ko že zaspijo (sva vedno tako delala: dala vse spat in potem šla), ampak na žalost grejo tako pozno spat, da so babice že čisto koma takrat (grejo spat kasneje kot babice)... in potem nekak nimaa srca jim rečt, da naj bojo tu do 12h-1h ponoči, da bi midva lahko vmes šla v kino... Tako mislim da že kaki 2 leti nisva bila v kinu... Včasih sva pa ful hodila... Ja, domači kino si tudi midva narediva - sicer si kar laptopa dava na jogi in to je to:D. Ampak se mava fino. Vseeno pa ni čisto isto kot veliko platno, pa da greš stran, da veš, da ne bo noben muksnil, pa da maš vse ful na tiho, da ne bi koga zbudil,... skuštrana, torej čez kaki 2 leti lahko računam, da greva spet v kino mi smo meli teden pred prazniki vsak dan obiske. Je fajn, samo ker se me je tole prijemalo, sem na koncu že komaj folgala, kdaj kdo pride, ko je kdo pozvonil, nisem več bila ziher, kdo bo gor prišel:D. No, ampak je bilo fajn:). skuštrana, poslikaj kuhnico, ko bo. Jaz mam zaenkrat še manjše projekte (dokler smo v manjšem), jima mislim za dedka mraza naredit hrano iz filca - piškote pa tako:). dskubin, ja potem pa uživaj z malimi, pač izkoristi kar je dobro:). Sicer če ti kaj pomaga: mi imamo sicer poceni vrtec, ker mava bolj ušivi plači, ampak vseeno sva računala, ko sem šla nazaj delat po porodniški z Ronjo, da je razlike dejansko 50€ Sicer rada delam in itak niti nisem mela druge izbire, ker mam tako pogodbo, ampak vseeno je pa hecen občutek, da delaš dejansko za 50 evričev:D - takrat so bile te olajšave za vzdrževanega člana, pa od bi bil večji itd... Zdaj je vse to precej skrčeno baje. Me pa v bistvu ni nič obremenjevalo. Zdaj pa bi bila zelo vesela, če bi sploh dobila za naprej, ampak je to mission impossible. taxi služba: svaka čast vsem, ki takole non stop furate male okoli. Ravno zato hočem jaz živet tu, v lj., da lahko grejo SAMI! Jaz jih ne mislim cele dneve samo razvažat tja do konca oš! Zato hočem, da lahko grejo z busom ali peš; tu je super, ker je še glasbena blizu, pa telovadba, ampak tu itak ne bomo ostali:(... Dokler so mali, itak nimajo nič in se mi zdi tako bolješ, ker kolikor vidim pri okolici, se otrokom kmalu to prav nič ne da več hodit. Ronja letos ima eno telovadbo na teden, da se nauči skrbet za svoje reči (kaj rabi s seboj, da ima eno obveznost pred šolo), pa tudi če ne bi imela, ne bi bila neka katastrofa, za mlajše se mi zdi pa sploh fajn, da se samo igrajo:). Nič nimam proti njihovim aktivnostim, samo bi tudi jaz mela kakšno - ne bi mela edine aktivnosti to, da jih razvažam cele dni... zato me je strah it v predmestje, recimo (če ni dobrih povezav)...
|