|
RE: za tiste, ki imate otroke doma 22.10.2012 13:50:35
|
|
|
|
ronja
|
Izabelina, pri nas imamo sistem: če ti ni všeč to, kar ti je sestrica/mami/oči pripravil/a, si sama poišči to, kar bi rada in zamenjaj. Skoraj vse se da zmenit, če se lepo reče, če pa začne sitnarti, poveva, da se da zmenit, če lepo reče, pa večinoma to pomaga. Če pa tuli, pa ne popustiva, ker potem imaš čedalje večjo štalo. Se pa res splača prej pogledat, za kire bitke se ti da it in za katere ne. Jaz jima dovolim izbirat večino stvari, ki jih lahko (da pač ni za njiju nevarno ali da ni potem to meni preveč komplikacij, pa še to kdaj, če se mi lih da;). Ampak morata pa potem to večinoma sami organizirat. Da ponazorim: - pribor in krožnike si sami pripravita in si lahko izbereta tiste, ki jih hočeta (sem jima zato naštimala njune krožnike v omarico pri tleh, da jih dosežeta). - če hočeta it ven s poganjalčkom, skirojem ali kolesom, potem se morata sami spomnit in mi rečt, da jima dam čeladi predno gremo. Če se ne, pač gremo brez, ker ne bom malega nosla 3 štuke gor pa dol, zato ker se bo ena spomnila, da bi šla s skirojem, ko smo že dol. Prvih 2x je bilo tuljenje, zdaj pa sta ful ponosni, ko se sami spomnita, jima samo dam čeladi in jih sami natakneta, R. jo že sama zapne,... mam ful manj dela in ti ta sistem toplo pripoorčam, ker se ful dobro obnese, ko imaš več otrok...;) - igrata se lahko s čimer hočeta, vendar pa morata potem zvečer oz. predno gremo ven, vse lepo pospravit. Izbereta lahko, kam gremo ven, vendar morata potem lepo hodit nazaj, izbirata lahko dostikrat jedilnik, seveda potem tudi probata to, kar jemo (to itak ni problem), upoštevam želje tudi pri sladici, če si kakšna želi, da bi naredili spet kruhke, se bom potrudila to v bližnji prihodnosti naredit, itd... Skratka: nisem samo zaj*, nekaj tudi dam nazaj za to;). Pri nas se svobodo "kupi": dokler ne morem bit 100%, da ne bosta razrezali kar česarkoli, bojo škarje tako, da jih dam jaz. Vsake toliko bomo probali, če je že ok, da so ves ačs na razpolago (zdaj je itak mal težje zaradi malega, ker že ful doseže). Se potrudim, da jima naredim tako, da lahko čimveč sami: R. si lahko recimo sama pospravi obleke, ko jih zložim čiste, ker vse doseže, ima omarico dovolj nizko, L. je malo višje, pa tudi še nima take strašne želje po pospravljanju:D, si pa z veseljem sama vzame pižamo, ki je v predalu od pograda. Vedno jima razložim, da če se onidve držita dogovora, jima rade volje pustim več, če pa se ne, potem ne morem reskirat, da bi ves čas samo pucala, ker sem potem živčna in zmatrana in ker se malemu lahko kaj zgodi (recimo tako sem vzela plastelin, ker ga je L. non stop jemala in nadrobila in je nevarno, da mali kak košček poje. Ne, pa pika. Dokler ne bo ona lepo vsakči vsega pospravila. Ker jaz ne bom. Mam druge želje pri preživljanju prostega časa:D. Ne težim več (toliko), če polijeta, ker sami pobrišeta. Še vedno imam več dela kot če ne, ker mora nekdo tudi krpo sprat in obesit, ampak vseeno - to ful pomaga:). Dovolim pa jima vedno nalivat, čeprav še polivata, ker sta pač pripravljeni za sabo pobrisat. Se mi zdi vredno: da se naučita za sabo pospravit in tako imata veliko možnosti trenirat:D. izabelina, glede na tvojo situacijo bi ti svetovala, da rajši malo manj zdaj razvajaš, pa boš potem malo bolj, ko se bo dete rodilo, kot da bi zdaj zato, ker je bolj komot, malo več, pa ti to potem, ko se dete rodi, ne bo več zneslo. Z drugimi besedami: ne glej samo na to, kaj ti zdaj ni težko, glej, koliko boš sfolgala potem. IN toliko ji nudi že zdaj. Sicer ji bo ful šok, ko pa naenkrat ne samo, da bo novi član, pa mami ful časa zanj zapravila, še vse te male reči bojo drugače, noben več ne bo hotel žlice umit, itd... Premisli, koliko misliš, da ti bo zneslo in toliko ji komot ustrežeš. Meni se zdi tudi brezveze pričkat za vsako bedarijo, pa naj bo tudi po njihovo. Vendar pa razmisli, koliko boš lahko. Sicer vam delaš na dolgi rok medvedjo uslugo.
|