|
RE: za tiste, ki imate otroke doma 15.9.2012 12:00:27
|
|
|
|
ronja
|
mene zanima... kam se morm javt? haha, tu bo čisto ok:D. Ja, sem mela podobne probleme kot čežana - ful idej, kaj vse bi lahko, pa vem, da vse ne bo zneslo, ker jaz moram januarja naza v službo in bi rada malidve že prej navadila nazaj na vrtec, da ne bi bilo potem kakega upora hkrati z uvajanjem Svita (temu se itak ne morem izognit, to je vedno jok pri 11 mesečnikih, pa tudi si ne morem ne vem kaj zmišljevat - v službo je treba...). Tako da sem potem razmišljala, pri čem sta najbolj uživali in prišla do naslednjega spiska: - joga - to lahko vpeljem v naše normalno življenje, tudi ko je vrtec, tako smo tudi že delale, dokler nisem bila noseča s Svitom (potem sem pa vsakič bruhala in sem nehala, punci sta me pa ful fehtali, da bi... od takrat pa še nisem nazaj vpeljala, me pa dostikrat spomnita) - torej zjutraj samo pozdrav soncu, da se pretegnemo, potem pa še parkrat na teden (kolikor bo pač zneslo) zvečer različne položaje, saj so večinoma fajn poimenovani po živalih - če niso, jih pa mi tako poimenujemo:D. To bom potem včasih združila s plesom (glej drugo točko spodaj). Na koncu gibanja bomo mele sproščanje - to je itak fajn, da se naučijo, ker dejansko pomaga, kadar si crknjen ali te kaj boli, pa umiriš se lahko, če ne moreš zaspat, recimo (nisem mela nikoli s tem problemov, zaspim takoj, lubi pa še prej, ampak pravijo, da pomaga). Pa še otroci se naučijo bit 3 minute pri miru, kar tudi ni slabo:D. Včasih bom dodala še "ala meditacijo" - tako za otroke (drugačne tudi mama ne zdrži:D) - torej strmenje v plamen sveče, to je bilo tudi meni že kot otroku uvau in ne vem, a so geni, al so vsi otroci taki, ampak malidve sta tudi kar začarani ob svečah:). Če bomo šli na izlet, mogoče na vrhu, da se zazreš nekam v daljavo, ali pa na sprehodu, da se uležeš v travo in gledaš oblake... Meditacija je po moje ful zlorabljana beseda - to pomeni samo "možgane na pašo" - tako kot jo jaz razumem;). Ali pa bomo barvale kake mandale kdaj, če bo dež, te zadeve naj bi bile dobre za koncentracijo in to se mi zdi fajn, da otroke naučimo, ker kar rabijo... Vem, da sem sama porabila neprimerno manj časa za učenje od vrstnikov, ker ko sem not padla, sem mela res hudo koncentracijo in takrat mi je vse kar skakalo v glavo. Če bi jim to lahko dala, bi bilo super in če to kaj pomaga, krasno, škodti pa gledanje v svečo ali oblake ne more (če si to želiš, seveda, ne da te silijo, to jih pa ne mislim;). Pridejo pa te stvari navadno itak spontano. - ples - to sta tudi vedno uživali na veliko. Tudi sama zelo rada plešem, tudi tamali seveda uživa, če je v naročju in plešem z njim, tako da to bi bilo idealno za vse in ne bi bil noben problem, če bi imeli KJE plesat... Imamo namreč res vse zabasano in čeprav se trudiva naredit vsaj malo prostora na tleh, ga je zelo malo in sem precej omejena pri sestavi "koreografij" . Ampak tamali itak ne vejo, kako bi lahko bilo in so zadovoljni s tem, kar imamo:D, tako da plesale bomo - v tem primeru bo verjetno joga ogrevanje ali pa bo vse skup povezano v kako gibanje po glasbi... Bo pa to vse precej boljše, ko bomo na večjem... *Sicer smo zadnijč bile na eni taki predstavitvi plesa za tamale, pa je bil nekam hudo podoben naši jogi - oblikovanje mase - torej modeliranje, skulpture, kiparjenje, kakor hočete rečt: ker zadnjič me je prav presunilo, kako zelo to Lejlo zanima. In bi rada spodbujala:) Saj ne rečem - res je packarija, pa še slano testo in podobno je treba sam naredit... Ampak itak bomo malo kombinirale - enkrat slano testo, drugič Das masa, tretjič prava glina, četrtič kako dišeče testo iz cimeta, petič peščeni plastelin, pa navadni plastelin,... Pa bo šlo - če ne bo treba vsakič vsega kuhat:). Moram pa to določit prav en dan, da bomo to mele, da ne bom pozabljala, se mi zdi (jasno, da delata s plastelinom večkrat tudi kar tako, ampak mislim 1x na teden tako da se ukvarjam z nijma zraven)... To se mi zdi namreč edina prednost teh tečajev za predšolske - da potem res to delajo vsak teden - sicer sem pa bolj proti vsem tem rečem. Mogoče izjema telovadba, ker jim doma dejansko ne morem nudit ne toliko prostora, ne takih pripomočkov, pa tudi nisem glih nek športni pedagog:D - čeprav po drugi strani sta pa bolj spretni kot tisti, ki hodijo že 3 leta tja, tak da tudi ne veš več, če ni posteljica glih tako dober poligon kot tiste njihove lestvice:D. Kakorkoliže, tudi doma se lahko discipliniram, da vsaj 1x na teden kiparimo in lahko delamo to še dlje, če bi glih not padli:). Pa kadar bom imela fajn idejo, bom poizkušala to združit s temami. - pravljice bomo obdržali tako kot do zdaj: ena (ali več;) zvečer, pa "po potrebi" oz. želji še čez dan, malo več čez vikend, pač spontano, tako kot zdaj, mogoče bom pa malo bolj izbirala še nove v knjižnici. Sicer imamo doma ogromno knjig in tiste so vedno najbolj željenee (zadnje čase je strašansko popularna LUkec dobi sestrico - le zakaj ) - petje med umivanjem zobkov - to je tudi že navada in jo bomo obdržali. - skrivnostne škatle bomo seveda tudi obdržali:) Samo moram si zmislit tako, da mi ne bo treba vedno vsega naredit za not - counting coconuts večino stvari kupi, jaz si glih tega ne morem privoščit, pa potem delam te prčkarije... samo to pa potem vzame precej časa... No, to bo seveda povezano s temami. Ok, vem, kaj boste rekle: to smo vse že vidli, to ni nič novega, brezveze, itd... No, saj bo tudi nekaj novosti (ampak kar je dobrega starega, je treba obdržat, a ne?;) Torej - na morju sem ugotovila, da je puncama neskončno veliko pomenilo to, da smo šle dopoldne, ko je mali zaspal, SAME plavat - in sta meli mami samo zase in smo bile spet "me, punce":D, fanta smo pa doma pustile (oči ni mel nič proti ostat s spečim dojenčkom, hehe:). In smo se res fajn mele takrat. Sem ugotovila, da sta to prav rabili in da bi bilo dobro to obdržat. Ker tu oči hodi v službo, to seveda ni izvedljivo dop., pa tudi mali ne spi več kaj dosti, ampak vseeno bomo šle - 1x na teden same plavat v bazen. In ju bom poizkusila malo naučit, če ne drugega pa dobro prilagodit na vodo. Ronji tako ne manjka dosti do tega, da čisto splava, za bronastega morskega konjička že zna, pa bi bilo škoda čakat do naslednjega leta, če jima je to tako všeč (meni pa tudi, vse 3 smo nore na vodo;). Torej tole ima več razlogov: prvič, da smo same skup, drugič za gibanje, tretjič za učenje plavanja. Navsezadnje bi bilo blesavo, da plačujem nekoga za to, kar sem se tudi sama učila;) - lani sva malo probavala z angleščino - da vidiva, kako sprejmeta. In smo se parkrat pogovarjali malo v angleščini. PUnci sta kar zagrabili in jima je bilo zanimivo in potem ko se mi je zadnjič zgodilo, da je v trgovini ena gospa rekla svojemu otroku nekaj v angleščini, pa me lejla pogleda in reče: "gospa je rekla, da je fantek žalosten. Zakaj je žalosten?", sem bila tako paf, da mi ni bilo nič jasno - razumem, če bi si zapomnila, kako se reče jabolko ali kaj takega - ampak ona je razumela precej bolj nekonkreten stavek! No, potem sem se posvetovala še z lubijem in sva sklenila, da se bomo parkrat na teden po kako urco pogovarjali po angleško, pa da vidimo. Dokler bo to igrivo in zanimivo:) Če ne, pa tudi noben problem. Mami je učila mojo sestro in njeno prijateljico angleščino, ko sem bila mala. Jaz sem lahko bila zraven in sodelovala, če sem hotela, ni mi bilo pa treba in včasih sem, včasih nisem. Ne vem, če je to razlog, ampak meni izgovorjava res nikoli ni povzročala težav. Ne mislim, da bi se s tem naučili tujega jezika, mogoče pa bi jima bil bolj domač, ko bi se ga kasneje res učili. - "države in kontinenti" - ker sta punci tako dobro sprejeli tisti globus in vse, kar smo delali za dan Zemlje, pa ker ju vedno zanima, kako drugje živijo, pa ker teta živi na drugem koncu sveta in ju zanima, kako je tam itd... sem se odločila, da vpeljem malo zemljepisa. Tako na izi: da jima naredim kako punčko Azijko ali črnko, se pogovarjamo o tem, perberemo kako knjigo, pravljico od tam, plešemo tiste plese, kuhamo tisto hrano, itd... Ne gre tu za to, da bi poznali imena držav ali glavnih mest:D, bolj za to, da vidita, da obstaja na svetu veliko različnih načinov in da ni samo ene poti. To se mi zdi fajn, ker v šoli se bosta verjetno učili bolj v smeri enega prav, pa moramo bit starši za protiutež. - glasba - tega se kar nekak nisem lotila, pa je ful škoda in letos bo to drugače. punci sta se enkrat pritožili, ad odkar nista v vrtcu, se nista pa nobene nove pesmice naučili - sva se kar zamislila! No, letos bom tudi sama šla nazaj na kitaro in bom potem mela z nijmi ogrevanje - torej preigravanje akordov ob njihovih izi pesmicah:). POtem pa samo upam, da bom našla čas še da bom vadila svoje... - teme: to je bla res popolna sreča... vem, da si jih ful želita, ker mi to velikokrat povesta... Samo ne vem, če si upam natiplat 1 temo na teden... Mogoče jih bom uvedla, pa da jih imamo dalj časa in da niso tako intenzivne, ker bom morala ipak še kaj za službo naredit... Tako da - teme bojo, ne bom pa več delala non stop nekaj zanju, ker to zdaj en bo zneslo. Aja, še Svit, a ne? Ja, no, on bo seveda zraven - razen na plavanju, bo pa zato on šel na plavanje dojenčkov;), sta bili že malidve, pa tudi sicer so otroci vedno srečni tam, tako da gre tudi on:). Sicer pa sem zdaj malo gledala razne vaje za gibanje, ker je pač tak, da se strašno rad giba in bom delala to z njim, ker mu je strašansko všeč, pa seveda košarice s predmeti bom nadaljevala, pa mobili, pa ogledala ma na steni, pa knjigice bomo gledali skup, pa crkljali se bomo:).Ziher sem še marsikaj pozabila, ap boste sproti videli... Evo, kako se vam kaj zdi? Problem pri teh idejah je samo urnik - sovražim urnike Ampak če je vse čisto spontano, pa se ti zgodi, da kaka stvar kar izpade, ker enostavno pozabiš... Tako da še ne vem, kako bi tole izvedla... Tudi ne vem, kako bi bilo malima boljše. Ronja obožuej rutino in pravila, Lejla je ap svobodni duh... Kaj naj zdaj?
|