|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  22 23 [24] 25 26   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
13.9.2012 21:50:12   
khurde
e, ronja, prav vesela sem, da te poznam, sem za eno spoznanje bogatejša user posted image iščem ze ene 20 minut po netu kaj za vraga je una stvar, ki ji vsi ultra laiki v našem koncu rečemo kolibri in sem ugotovila, 2 minuti nazaj, da je to VELERILEC. evo, svoje mulce bom lah prav naučila user posted image sam sem se pa namučila z brskanjem po netu. evo ga http://sl.wikipedia.org/wiki/Velerilec pri nas se radi pasejo na salviji in sivki, pa kakšni visoki plamenki user posted image

If you're too open-minded, your brain will fall out.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 576
13.9.2012 22:09:00   
khurde
http://en.wikipedia.org/wiki/Macroglossum_stellatarum

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 577
13.9.2012 22:14:19   
mateyka
aha, sorry vsem, pol sem se pa zmotla.

kolibri je nek žužek? sheeesh, koje fore user posted image

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 578
13.9.2012 23:06:37   
khurde

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

kolibri je nek žužek? sheeesh, koje fore user posted image

čak mal, čak mal. zdej se tole bere skor mal zaničevalno user posted image k da si en zuzek ne more dovolit bit undercover. se vidi, da me ptice nikol niso zanimale, sem bolj slab ornitolog, haha, zdaj vsaj vem, kje je območje originalnih kolibrijev. v svoj zagovor lah povem, da me zuzelke precej bolj zanimajo. samo vseeno. prej sem lah rekla ''lej, kolibrija,'' ma, zdaj naj kaj... ''lej, VEE-LEEE-RILEC leti mimo'' user posted image bo še kater izmed otrok slona iskal po zraku, k ima revez tako nehvalezno ime

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 579
14.9.2012 0:25:41   
ronja
kolibri je nek žužek

Neeee, kolibri je ptiček, ki živi daleč, daleč proč, tam spodaj v tropih;). Značilno zanj je, da lahko lebdi v zraku in sicer tako,d a s krili kroži v obliki številke 8 in ima zelo dolg kljunček, s katerim srka nektar iz cvetov (s tem se hrani) in veliko rastlin je odvisnih od njihovega opraševanja. So pa to najmanjši ptiči na svetu (pač tamale vrste, seveda), večji niti ne bi mogli lebdet, ker je to fizikalno precej omejeno. Meni so ful simpatični, po njih je imenovan tudi moj računalnik.

khurde, ti ga lepo ujemi ali pa ga od blizu glejte kar na rožici in boste videli, da ima za svojo velikost res ogromen rilček. Otroci itak veliko boljše kapirajo te reči;).

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 580
14.9.2012 0:41:12   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
kolibri je nek žužek

Neeee, kolibri je ptiček, ki živi daleč, daleč proč, tam spodaj v tropih;).

you don`t say; well, I never.. user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 581
14.9.2012 8:17:38   
khurde

kolibri je nek žužek

Neeee, kolibri je ptiček, ki živi daleč, daleč proč, tam spodaj v tropih;).

jaz sem mateykin post brala mal boj sarkastično user posted image kot začudenje, da je moj ''kolibri'' v resnici zuzek user posted image

ronja, večina zivi v tropih, so pa razširjeni od juzne aljaske do karibov in tudi v andih, na višini 5000 metrov, zivijo

kako za vraga naj ga pa ujamem user posted image to je tok hitra stvarca, se mi zdi, da če se mu priblizaš za 3 cm preveč, da se v 0,001 sekundi odmakne za une 3 cm user posted image smo jih pa letos opazovali, smo imeli obiske na oknu, balkonu in vrtu user posted image rilček je reeeees ogromen, vele velikosti user posted image

no, pa da ne bomo čist offtopic... tam na drugem linku je njegov razvoj, tudi gosenica. k je bilo spomladi debate o gosenicah in kaj se iz njih razvije. ronja, k smo ravno na tvojem področju... kaj narediti z ličinkami harlekinskih pikapolonic user posted image so kao škodljivci, mi smo jih imeli polno na balkonu letos

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 582
14.9.2012 8:39:49   
chezAnA
IZVIRNO SPOROČILO: khurde

in se že dobro leto ukvarjamo z neke vrste domačim mini senzornim vrtom user posted image a je katera to kdaj delala, da delimo kakšne nasvete glede rastlin, materialov itd.?

Videla sem idejo (mislim, da na sew liberated, nisem pa prepričana),  ki mi je ful všeč, samo bi bila našim sosedom tolliko manj všeč, da se zanjo nisem odločila. Na ograjo so pritrdili pokrovke in železne cevi, lonce, otroci pa so potem po njih lahko tolkli s palicami. Oni so jih celo uredili tako, da so bili po vrsti, po tonaliteti. Tako so otroci lahko zaigrali nanjo preproste otroške pesmice.

Pred vrtnarsko šolo v Celju imajo urejen park za slepe. Med različnimi (dišečimi) rastlinami so postavljene razne reči, ki so zanimive za otipati ali za poslušati. Lahko grem preveriti, kaj je kaj tam, če bi ti bilo to všeč. Lahko pa tudi vi pridete tja in si pogledate sami. (Pa greste potem še okoli Šmartinskega jezera, pa na grad)

Za poletje so super vodne stene. Da na steno/ograjo pritrdiš cevi, plastenke, lijake in otroci lahko prelivajo vodo sem in tja.

V Ikeeini knjigi o vrtovih za otroke imajo tudi nekaj luštnih idej: Da travo pokosiš tako, da so narejene steze in lahko otroci "zares" tekmujejo v npr. skakanju z vrečami, nošenju jajc v žlici (...), Potem imajo nekaj načtrov za izgradnjo " vigvamov" in srobota ali fižola ali trte. Luštna je ideja za večje dogodke, da v podobno posodo kot je za kopel za ptičke (btw, to je tudi super) naliješ milnico in otroci zamo noter namakajo slamice. Tako se manjšim otrokom milnica ne poliva. Luštna ideja je, da se po tleh spelje žleb, da lahko po njem spuščajo ladnjice (nekaj podobnega, samo da je bilo iz alu folije, sem prejšnje poletje tukaj objavila. Torej je link nekje na začetku te teme)

Fino je otrokom dati močno desko. Z njo počnejo čuda stvari. Če je tu še hlod, je lahko narejena majhna "gugalnica", po kateri lahko hodijo, lahko je to katapult, lahko jo tudi preprosto dvignejo za nekej cm in hodijo po njej, skačejo z nje.
Za bolj tehnične tipe je zanimiv tudi škripec, verv in vedro.

Tako, grem prepričat otroke, da se je TREBA preoblečt. A nismo mi srečni? Ko so sosedi nehali graditi in ni več delavcev in bagerjev tam, so se pa spravili most direkt pod našim oknom podreti, tako da imamo spet "okensko televizijo."user posted image

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 583
14.9.2012 9:08:05   
chezAnA
Tudi tole je zanimivo:
http://pinterest.com/pin/52495151876800973/
http://pinterest.com/pin/52495151877462167/

PA trenutno ima zadnjo objavo o opazovanju polžev, ta spada sem, drugače pa je tudi zanimiva stran:
http://aneverydaystory.wordpress.com/

Aja, Gromska, čestitke in lepo te je spet brati. Sem te že pogrešalauser posted image

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 584
14.9.2012 10:38:16   
ronja
you don`t say; well, I never..

Ti se kar hecaj, ampak če sem se pa kaj naučila tu gor, je to, da če pustiš neumnost stat, ji začnejo ljudje verjet - ti mogoče vse veš o kolibrijih (bi se spodobilo, ker so res ful lepi in navihnili ogromno "vector art";), se pa najde gotovo kaka dušica, ki še ni slišala zanje in bi potem mislila, da je žuža - kar bi bilo res škoda, ker je kolibri res en simpatičen ptiček:) (so žuže tudi, seveda, asmo niso pa isto;).

ronja, večina zivi v tropih, so pa razširjeni od juzne aljaske do karibov in tudi v andih, na višini 5000 metrov, zivijo

As I said: dol spodaj, večinoma v tropih, tam je daleč največja pestrost. Vseeno se areala s čmrlji ne prekrivata kaj dosti, izvoli si sama pogledat;).

Ti sprašuješ za zatiranje teh ličink ali kaj? Kot biologinja ti bom sicer rekla, da jih pusti mirno živetiuser posted image . Če sprašuješ za zatiranje, pa je to bolj področje agronomov, oni zatirajo življenje, mi ga samo občudujemouser posted image

čežana, a daš link od ikeine strani, mogoče pa pridemo nekoč do svojega vrtička, ki ga bova lahko uredila čisto po naši meri, v prvi vrsti otrokom prijazno, seveda;). Zaenkrat se nam je en prav nemarno izmaknil, ampak iščemo dalje... Pa hvala za ostale linke. Sicer se začnejo stvari precej ponavljat, ampak je včasih fajn videt tudi kaj narejeno na več načinov:)

Gromska, dobrodošla nazaj.

Midva sva ju včeraj peljala na dve vadbi, da vidiva, kaj jima je kaj všeč (majo zdaj v sept. povsod neke brezplačne predstavitve oz. probe) - ena je bila zelo dobra, ena pa zanič. Se mi zdi fajn, da vidim, kaj jima dogaja in kaj ne in lahko potem to še doma probamo:). Ples jima je bil zelo všeč - no, to itak že vem, samo mi je bilo to, ko sem videla, kako sta uživali, res spodbuda:). Sva prav razmišljala, da bi ju kam vpisala, samo vprašanje, če bi jima bilo ves čas všeč (sicer sva imela namen vpisat Ronjo, da se navadi na šolo - ala da je nekaj ob določenem času in da moraš vzet s sabo to pa to, itd...) Ronja tudi sicer veliko bolj uživa v plesu, Lejli je fajn, ampak Ronja pa je nora na to!
Potem sem zadnjič sama nekaj gledala na youtubu o modeliranju in pride tamala in ko začarana gleda tisti video! Tavelika je prišla, gledala minutko, dve in šla po svoje, mala je pa pogledala z mano do konca, pa potem še sama ene 5x čez - čisto jo je očaralo. Seveda je bilo potem najboljše, ko sem predlagala, če bi delala s plastelinom:) Tudi sicer plastelin VEDNO in ZELO POGOSTO predlaga plastelin, Ronja nikoli, čeprav ji je tudi všeč to delat. Ronja bi rezala s škarjami. A ni to hecno, kako so že tako mali, pa imajo že tako izrazita zanimanja, čeprav jih nihče ne usmerja (če bi jih, bi verjetno obe enako, če smo skoz skup:D)... Mi je prav fascinantno, se mi zdi nemogoče, da bi bilo to genetsko, ampak nekaj očitno mora bit. Tudi naju ni nihče v biologijo teral, nama je bila pa od malega fuuuul zanimiva - najinim sorojencem pa ne, čeprav so vsi starši imeli radi naravo. Meni je to čista uganka in me strašansko zanima princip, kako to dela!

(odgovor članu mateyka)
Neposredna povezava do sporočila: 585
14.9.2012 10:39:05   
ronja
Tako sem ravno včeraj delala plan, kaj bomo delale oz. delali (ponekod bo mali vključen, povsod pa ne;) - pismu, zdaj je pa že prav težko govorit, ker je toliko različnih variant - nekaj delava z eno punco, nekaj smo delale me punce, potem nekaj delamo mi vsi skup, kako stvar samo midva delava, itd... NO, če ne drugega, se bojo tamali meli priložnost se zelo dobro naučit vse spole in sklone v vseh možnih številih, hehe:D.

No, plan je hudo preveč "ambiciozen", ampak upam, da nam bo čim več ratalo:) Če bo katero zanimalo kaj več, naj se pa javi;).

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 586
14.9.2012 16:16:13   
Izabelina

No, plan je hudo preveč "ambiciozen", ampak upam, da nam bo čim več ratalo:) Če bo katero zanimalo kaj več, naj se pa javi;).

mene zanima... kam se morm javt? user posted image

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 587
14.9.2012 23:01:35   
khurde

Ti sprašuješ za zatiranje teh ličink ali kaj? Kot biologinja ti bom sicer rekla, da jih pusti mirno živetiuser posted image . Če sprašuješ za zatiranje, pa je to bolj področje agronomov, oni zatirajo življenje, mi ga samo občudujemouser posted image

hm, ne vem, kaj naj z njimi. ker sem brala, da so precej zoprna zadeva, ki se hrani tudi z našimi pikapolonicami in da priporočajo zatiranje. samo jaz jih malo tezko ''zatiram'' user posted image

chezzana, super linki, super ideje, res hvala. RESNIČNO si moram čas vzet in za nazaj prebrat user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 588
15.9.2012 8:39:56   
josephine27
Da napišem še naše načrte za letos. Enkrat nazaj sem že napisala, da sta šla moja dva v vrtec/varstvo jaz pa delat po 4 ure in to nam je popolnoma spremenilo ritem. V glavnem ob petkih grem delat šele pozno popoldne ( ko je mož že doma) tako, da sem se odločila, da bosta ob petkih kar doma. In jima takrat pripravim kaj zanimivega. Med tednom bomo pa bolj sproti. Rada bi vpeljala nek tedenski ritem podobno, kot imajo v Waldorfskem vrtcu. Drugače pa ne mislim preveč "Komplicirat" ker mi odkar sem začela delat zmankuje časa.

Trenutno se pripravljamo na rojstni dan, ker praznuje najmlajši v sredo 1 leto. Na splošno je pri nas tako, da ko izbiram dejavnosti vedno mislim na 4 letika, potem pa ta malega nekako vključim zdraven. Itak še ni toliko zahteven in je z vsem zadovoljen samo, da smo skupaj in da mu dam v roke kaj novega pa da opazuje brata kaj počne.

Imam pa za naslednji teden namen začeti temo o denarju. Večji že kar dobro pozna številke tako, da bomo malo razvrščali kovance na kupučke po en cent, dva centa,...od najmanjšega do največjega, prešteli koliko jih je, skupaj bomo nesli šparovčka na banko ( smo ga sicer že ampak zdaj že kar nekaj časa nismo pa je malo pozabil), pa odtise bomo delali ( daš kovanec pod paipr pa čez pobarvaš s svinčnikom). Igrali se bomo trgovino. Za najmlajšega bom pa dala kovance za en cent med dva lončka in naredila ropotuljico. Sem odprta še za kašen predloguser posted image

(odgovor članu khurde)
Neposredna povezava do sporočila: 589
15.9.2012 12:00:27   
ronja
mene zanima... kam se morm javt?

haha, tu bo čisto ok:D.

Ja, sem mela podobne probleme kot čežana - ful idej, kaj vse bi lahko, pa vem, da vse ne bo zneslo, ker jaz moram januarja naza v službo in bi rada malidve že prej navadila nazaj na vrtec, da ne bi bilo potem kakega upora hkrati z uvajanjem Svita (temu se itak ne morem izognit, to je vedno jok pri 11 mesečnikih, pa tudi si ne morem ne vem kaj zmišljevat - v službo je treba...). Tako da sem potem razmišljala, pri čem sta najbolj uživali in prišla do naslednjega spiska:
- joga - to lahko vpeljem v naše normalno življenje, tudi ko je vrtec, tako smo tudi že delale, dokler nisem bila noseča s Svitom (potem sem pa vsakič bruhala in sem nehala, punci sta me pa ful fehtali, da bi... od takrat pa še nisem nazaj vpeljala, me pa dostikrat spomnita) - torej zjutraj samo pozdrav soncu, da se pretegnemo, potem pa še parkrat na teden (kolikor bo pač zneslo) zvečer različne položaje, saj so večinoma fajn poimenovani po živalih - če niso, jih pa mi tako poimenujemo:D. To bom potem včasih združila s plesom (glej drugo točko spodaj). Na koncu gibanja bomo mele sproščanje - to je itak fajn, da se naučijo, ker dejansko pomaga, kadar si crknjen ali te kaj boli, pa umiriš se lahko, če ne moreš zaspat, recimo (nisem mela nikoli s tem problemov, zaspim takoj, lubi pa še prej, ampak pravijo, da pomaga). Pa še otroci se naučijo bit 3 minute pri miru, kar tudi ni slabo:D.
Včasih bom dodala še "ala meditacijo" - tako za otroke (drugačne tudi mama ne zdrži:D) - torej strmenje v plamen sveče, to je bilo tudi meni že kot otroku uvau in ne vem, a so geni, al so vsi otroci taki, ampak malidve sta tudi kar začarani ob svečah:). Če bomo šli na izlet, mogoče na vrhu, da se zazreš nekam v daljavo, ali pa na sprehodu, da se uležeš v travo in gledaš oblake... Meditacija je po moje ful zlorabljana beseda - to pomeni samo "možgane na pašo" - tako kot jo jaz razumem;). Ali pa bomo barvale kake mandale kdaj, če bo dež, te zadeve naj bi bile dobre za koncentracijo in to se mi zdi fajn, da otroke naučimo, ker kar rabijo... Vem, da sem sama porabila neprimerno manj časa za učenje od vrstnikov, ker ko sem not padla, sem mela res hudo koncentracijo in takrat mi je vse kar skakalo v glavo. Če bi jim to lahko dala, bi bilo super in če to kaj pomaga, krasno, škodti pa gledanje v svečo ali oblake ne more (če si to želiš, seveda, ne da te silijo, to jih pa ne mislim;). Pridejo pa te stvari navadno itak spontano.
- ples - to sta tudi vedno uživali na veliko. Tudi sama zelo rada plešem, tudi tamali seveda uživa, če je v naročju in plešem z njim, tako da to bi bilo idealno za vse in ne bi bil noben problem, če bi imeli KJE plesat... Imamo namreč res vse zabasano in čeprav se trudiva naredit vsaj malo prostora na tleh, ga je zelo malo in sem precej omejena pri sestavi "koreografij"user posted image . Ampak tamali itak ne vejo, kako bi lahko bilo in so zadovoljni s tem, kar imamo:D, tako da plesale bomo - v tem primeru bo verjetno joga ogrevanje ali pa bo vse skup povezano v kako gibanje po glasbi... Bo pa to vse precej boljše, ko bomo na večjem...
*Sicer smo zadnijč bile na eni taki predstavitvi plesa za tamale, pa je bil nekam hudo podoben naši jogiuser posted image
- oblikovanje mase - torej modeliranje, skulpture, kiparjenje, kakor hočete rečt: ker zadnjič me je prav presunilo, kako zelo to Lejlo zanima. In bi rada spodbujala:) Saj ne rečem - res je packarija, pa še slano testo in podobno je treba sam naredit... Ampak itak bomo malo kombinirale - enkrat slano testo, drugič Das masa, tretjič prava glina, četrtič kako dišeče testo iz cimeta, petič peščeni plastelin, pa navadni plastelin,... Pa bo šlo - če ne bo treba vsakič vsega kuhat:). Moram pa to določit prav en dan, da bomo to mele, da ne bom pozabljala, se mi zdi (jasno, da delata s plastelinom večkrat tudi kar tako, ampak mislim 1x na teden tako da se ukvarjam z nijma zraven)... To se mi zdi namreč edina prednost teh tečajev za predšolske - da potem res to delajo vsak teden - sicer sem pa bolj proti vsem tem rečem. Mogoče izjema telovadba, ker jim doma dejansko ne morem nudit ne toliko prostora, ne takih pripomočkov, pa tudi nisem glih nek športni pedagog:D - čeprav po drugi strani sta pa bolj spretni kot tisti, ki hodijo že 3 leta tja, tak da tudi ne veš več, če ni posteljica glih tako dober poligon kot tiste njihove lestvice:D. Kakorkoliže, tudi doma se lahko discipliniram, da vsaj 1x na teden kiparimo in lahko delamo to še dlje, če bi glih not padli:). Pa kadar bom imela fajn idejo, bom poizkušala to združit s temami.
- pravljice bomo obdržali tako kot do zdaj: ena (ali več;) zvečer, pa "po potrebi" oz. želji še čez dan, malo več čez vikend, pač spontano, tako kot zdaj, mogoče bom pa malo bolj izbirala še nove v knjižnici. Sicer imamo doma ogromno knjig in tiste so vedno najbolj željenee (zadnje čase je strašansko popularna LUkec dobi sestrico - le zakajuser posted image )
- petje med umivanjem zobkov - to je tudi že navada in jo bomo obdržali.
- skrivnostne škatle bomo seveda tudi obdržali:) Samo moram si zmislit tako, da mi ne bo treba vedno vsega naredit za not - counting coconuts večino stvari kupi, jaz si glih tega ne morem privoščit, pa potem delam te prčkarije... samo to pa potem vzame precej časa... No, to bo seveda povezano s temami.

Ok, vem, kaj boste rekle: to smo vse že vidli, to ni nič novega, brezveze, itd...user posted image No, saj bo tudi nekaj novosti (ampak kar je dobrega starega, je treba obdržat, a ne?;) Torej - na morju sem ugotovila, da je puncama neskončno veliko pomenilo to, da smo šle dopoldne, ko je mali zaspal, SAME plavat - in sta meli mami samo zase in smo bile spet "me, punce":D, fanta smo pa doma pustile (oči ni mel nič proti ostat s spečim dojenčkom, hehe:). In smo se res fajn mele takrat. Sem ugotovila, da sta to prav rabili in da bi bilo dobro to obdržat. Ker tu oči hodi v službo, to seveda ni izvedljivo dop., pa tudi mali ne spi več kaj dosti, ampak vseeno bomo šle
- 1x na teden same plavat v bazen. In ju bom poizkusila malo naučit, če ne drugega pa dobro prilagodit na vodo. Ronji tako ne manjka dosti do tega, da čisto splava, za bronastega morskega konjička že zna, pa bi bilo škoda čakat do naslednjega leta, če jima je to tako všeč (meni pa tudi, vse 3 smo nore na vodo;). Torej tole ima več razlogov: prvič, da smo same skup, drugič za gibanje, tretjič za učenje plavanja. Navsezadnje bi bilo blesavo, da plačujem nekoga za to, kar sem se tudi sama učila;)
- lani sva malo probavala z angleščino - da vidiva, kako sprejmeta. In smo se parkrat pogovarjali malo v angleščini. PUnci sta kar zagrabili in jima je bilo zanimivo in potem ko se mi je zadnjič zgodilo, da je v trgovini ena gospa rekla svojemu otroku nekaj v angleščini, pa me lejla pogleda in reče: "gospa je rekla, da je fantek žalosten. Zakaj je žalosten?", sem bila tako paf, da mi ni bilo nič jasno - razumem, če bi si zapomnila, kako se reče jabolko ali kaj takega - ampak ona je razumela precej bolj nekonkreten stavek! No, potem sem se posvetovala še z lubijem in sva sklenila, da se bomo parkrat na teden po kako urco pogovarjali po angleško, pa da vidimo. Dokler bo to igrivo in zanimivo:) Če ne, pa tudi noben problem. Mami je učila mojo sestro in njeno prijateljico angleščino, ko sem bila mala. Jaz sem lahko bila zraven in sodelovala, če sem hotela, ni mi bilo pa treba in včasih sem, včasih nisem. Ne vem, če je to razlog, ampak meni izgovorjava res nikoli ni povzročala težav. Ne mislim, da bi se s tem naučili tujega jezika, mogoče pa bi jima bil bolj domač, ko bi se ga kasneje res učili.
- "države in kontinenti" - ker sta punci tako dobro sprejeli tisti globus in vse, kar smo delali za dan Zemlje, pa ker ju vedno zanima, kako drugje živijo, pa ker teta živi na drugem koncu sveta in ju zanima, kako je tam itd... sem se odločila, da vpeljem malo zemljepisa. Tako na izi: da jima naredim kako punčko Azijko ali črnko, se pogovarjamo o tem, perberemo kako knjigo, pravljico od tam, plešemo tiste plese, kuhamo tisto hrano, itd... Ne gre tu za to, da bi poznali imena držav ali glavnih mest:D, bolj za to, da vidita, da obstaja na svetu veliko različnih načinov in da ni samo ene poti. To se mi zdi fajn, ker v šoli se bosta verjetno učili bolj v smeri enega prav, pa moramo bit starši za protiutež.
- glasba - tega se kar nekak nisem lotila, pa je ful škoda in letos bo to drugače. punci sta se enkrat pritožili, ad odkar nista v vrtcu, se nista pa nobene nove pesmice naučili - sva se kar zamislila! No, letos bom tudi sama šla nazaj na kitaro in bom potem mela z nijmi ogrevanje - torej preigravanje akordov ob njihovih izi pesmicah:). POtem pa samo upam, da bom našla čas še da bom vadila svoje...
- teme: to je bla res popolna sreča... vem, da si jih ful želita, ker mi to velikokrat povesta... Samo ne vem, če si upam natiplat 1 temo na teden... Mogoče jih bom uvedla, pa da jih imamo dalj časa in da niso tako intenzivne, ker bom morala ipak še kaj za službo naredit... Tako da - teme bojo, ne bom pa več delala non stop nekaj zanju, ker to zdaj en bo zneslo.

Aja, še Svit, a ne? Ja, no, on bo seveda zraven - razen na plavanju, bo pa zato on šel na plavanje dojenčkov;), sta bili že malidve, pa tudi sicer so otroci vedno srečni tam, tako da gre tudi on:). Sicer pa sem zdaj malo gledala razne vaje za gibanje, ker je pač tak, da se strašno rad giba in bom delala to z njim, ker mu je strašansko všeč, pa seveda košarice s predmeti bom nadaljevala, pa mobili, pa ogledala ma na steni, pa knjigice bomo gledali skup, pa crkljali se bomo:).Ziher sem še marsikaj pozabila, ap boste sproti videli...

Evo, kako se vam kaj zdi? Problem pri teh idejah je samo urnik - sovražim urnikeuser posted image Ampak če je vse čisto spontano, pa se ti zgodi, da kaka stvar kar izpade, ker enostavno pozabiš... Tako da še ne vem, kako bi tole izvedla... Tudi ne vem, kako bi bilo malima boljše. Ronja obožuej rutino in pravila, Lejla je ap svobodni duh... Kaj naj zdaj?user posted image

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 590
15.9.2012 13:56:54   
Kasija
ronja kaksen seznam user posted image

moja fanta sta tudi v vrtcu od septembra. tako da zmanjsujemo intenzivnost, ker bomo skupaj popoldan. od tega hodimo na ure pravljic in sposojat si knjige enkrat tedensko. to je redni program vsaj tiste dni, ko je bolj turobno vreme.
z jesenjo vedno zacnemo tudi veckrat hodit v gozd za hiso. razskovalni pohod. jeseni jima je najbolj vsec, ko so listi na tleh in divjamo po njih. s sabo vzameta nahrbtnike z malico, vodo in daljnogledi. potem notri zatlacita vse sorte zelodov in listov, kar jih najdeta za domov. jih nakupckata v atrij ali pa iz njih kaj naredimo. lani smo lepili liste na papir. slika iz listov. v sklopu tega ju zelo zanima, pa bomo to podpirali, kateri so letni casi in koliko je ura in kateri dan je. mislim, da je skrajni cas, da naredim koledar za njih.
sem obljubila, da bomo vec glasbe vpeljali. tako da smo letos na festivalu poslusali bobne. upam, da bi ujeli se kaksno prireditev glasbene vrste tudi jeseni.
pa zacno se predstave v lutkovnem. juhu! od pomladi imamo doma tako mini gledalisce doma. letos bomo uredili lutke in pripomocke in jih seveda uporabili. ce bi slo, bomo mogoce kaksno predstavo napisali, oz. onadva bi jo povedala, jaz zapisala. upam, da bi mi uspelo pripravit vse tudi za sencne lutke.
v pisalnem koticku, kjer imamo pisalno mizo, bi iz lepljenja, rezanja in ceckanja, ki seveda ostajajo aktualni, presli na delo v zveski/knjigicah. p.s. a katera ve, kje lahko dobis tisti trak, s katerim skupaj zalepis liste knjig?
mi smo se tudi dogovorili, da ju bom kar sama ucila anglesko doma. zaenkrat smo tako sproti kaj poceli, pa jima je bilo vsec. moram sebe disciplinirat in se lotit priprav.
v domacih logih bosta letos dobila zadolzitve poleg pospravlanja svojih igrac. se ne vem kaj, najbrz pospravljat postelje, postavit mizo...
ko bodo prisli se bolj mrzli meseci, se bosta udelezevala neke telesna dejavnosti, najbrz plavanja. gresta na tecaj.

zaenkrat se podaljsujemo poletje v september in raje pohajkujemo, dokler se da. user posted image

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 591
15.9.2012 14:12:55   
Izabelina
ste me prou spodbudile, da mal pomislim in naredim malce bolj konkreten načrt, kot samo "nekej bova delali"...

morm se prou usest in pogledat kakšne opcije mava in predvsem kaj zanima in veseli Evo pa kaj js znam, da ji lahko ponudim... tko, da tekom vikenda enkrat pridem povedat kaj bom naumila...

hvala Čežana za tole temo, se počutim ful bolj "usposobljena" bit starš kot predn sm dejansko začela razmišljat o tem kaj se sploh počne s tamalimi... se mi zdi, da zdej večinoma premal časa starši preživijo s svojim podmladkom potem se pa čudijo zakaj jih ne ubogajo/spoštujejo itd. ok, sm mal zabluzla samo sm vam res HVALEŽNA!!! Vsem, da tule sodelujete in dajete ideje (predvidevam, da ste vseeno malce starejše od mene, k bom še kr neki časa mela dvojko spredi v mojih letih in sm se ful bala, da mi starševstvo ne bo šlo) pa mi dajte pogum!

eh, čis sm zabluzla user posted image

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 592
15.9.2012 17:55:04   
ronja
ronja kaksen seznam

hehe, saj pravim, da je mal preveč ambiciozenuser posted image , mi boš pol ploskala, če mi uspe pol tega res folgat ves časuser posted image , seznam zna vsak naredit;).
Sicer sta bili pa mojidve do zdaj 1x v vrtcuuser posted image . Se mi niti ne mudi, ker ju že poznam, da je boljše mal bolj na izi uvajat (vsaj Lejlo zdaj, ko je mela glih krizo in smo ravnokar zmagali:), sicer se kar sesujeta...

kasija, spomni me, da objavim naš koledar - puncama totaaaalno dogaja - in naredim potem vsak mesec nove listke za oznakce, čisto sta nori na to, vsak dan prestavljata, sprašujeta ves čas za lunino meno (se takoooo poredko menja, samo 1x na tedenuser posted image )... Tako sta nori na ta koledar, da sem morala naredit eno izi verzijo celo na morju!!! Ludo!

Senčne lutke toplo priporočam, so zanimive, ker so čisto drugačne in zimski čas je idealen za to, ker je hitro tema in mraz.

Tak trak lahko kupiš v trgovinah z ustvarjalnim materialom ali večih hipermarketih (če misliš dvostranski lepilni trak).

kasija, plavalni tečaji so super, po mojih izkušnjah imajo tam res fajn ljudi zaposlene (sem delala nekaj časa tam, pa so res taki, da jim je veselje delat z otroki - no, vsaj pri tistem klubu, kjer sem bila). Moji bosta tudi na tečaju, samo na individualnem, hehe. Ampak bomo lepo delale po programu, samo da bo vse skup njima prilagojeno in da bo več iger v paru, ker sta pač samo dve...

moram sebe disciplinirat

POdpis. Pripravljala se na angleščino ne bom, ker mi sicer ne bi vse skup zneslo, bom rajši samo uvedla, da pač vsak dan (oz. pač čim večkrat, če kakega pozabimo nič hudega) govorimo po angleško to, kar bi se sicer pogovarjali: Danes smo se že in je bilo prav luštno, puncama je bilo zelo všeč:). Za normalen pogovor se mi pa ni treba pripravljat, saj mam vseeno kar nekaj angleščine narejene, mislim, da je za predšolske otroke advanced certificat dovoljuser posted image

se mi zdi, da zdej večinoma premal časa starši preživijo s svojim podmladkom

Joj, veš, da že par dni točno o tem razmišljam... Mi je bilo zadnjič tako hudo na roditeljskem... Ma, zdaj šibamo, spomni me, da napišem, ker me res zanima, a je to resnično normalno tako... Mene je kar butnilo...

Mi gremo padanes na sprehod, jutri pa po gobe in na sejem. Smo hoteli danes na Bodies revealed, pa je tamala zaspala in ker je razstava samo do 19h, bomo šli jutri.

PS: tavelika mi zdaj pride z zobno ščetko v ustih:"Oči je rekel p*izda, kako bi pa moral rečt?" (tamala ga je cukala za dlake, pa je mel ta komentar;). Sem morala prav pomislit: "Ojoj, ali pa ne me cukat, to boli..." in mu je šla odpridigatuser posted image

PPS: jutri je srednjeveški sejem v LJ. Pride katera? Mi gremo 100%, ker sva to obljubila Ronji že junija ali julija, ko je odpadel zaradi dežja. In obljubo držim, čeprav je to ful nepraktično včasih:D.

< Sporočilo je popravil ronja -- 15.9.2012 18:10:49 >

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 593
15.9.2012 18:08:37   
ronja
Vsem, da tule sodelujete in dajete ideje (predvidevam, da ste vseeno malce starejše od mene, k bom še kr neki časa mela dvojko spredi v mojih letih in sm se ful bala, da mi starševstvo ne bo šlo) pa mi dajte pogum!

Ah, dej, dej, to samo pomeni, da si bolj na nivoju s svojimi malimi, ker še nisi pozabila, kako je bit otrok, ker še ni tako dalečuser posted image . Jaz sem tudi še dete, čeprav mam že par let 3ko spredaj (ampak pri taprvi sem mela še 2ko). NIč se ne boj, super mami si:). Vse nikomur ne rata, je pa dosti že to, da se trudimo, saj otroci tudi to vidijo.

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 594
15.9.2012 21:23:07   
josephine27
Jaz tudi mislim, sa 2 al 3 spredaj ne igra kakšne posebne vloge. Mogoče pa se samo tolažim, ker sem ravno prstopila iz 2 na 3user posted image Bolj se pozna če je prvi otrok ali jih je že več. No vsaj jaz se zdaj z drugim veliko lažje znajdem. Pri prvem sem bila na začetku čisto zgubljena.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 595
15.9.2012 22:35:12   
ronja
Če bo katera kdaj gledala tole še danes, jutri lahko greste v arboretum malo ceneje na njihov rd:
http://www.carobnidan.si/index.php?page=program

Sicer pa je ena spraševala za ideje za denar, lahko naredite šparovček.

Neposredna povezava do sporočila: 596
15.9.2012 22:39:59   
Kasija
izabelina sem v 3ki, pa se povsem strinjam s tabo. meni tudi ta tema daje motivacijo in navdih, da se se cesa novega lotim. tako da leta niso merilo, kdaj si pripravljen. moja kolegica je rodila prvic z 1ko kot prvo stevilko, pa je preprosto genialna.

ronja res vas koledrcek je izredno licen, pa se punci sta bili videt resno navduseni. saj ker sem videla vasega sem se spomnila na moj zapraseni projekt koledarja.
mi imamo namen priti na srednjeveski dan.

na plavanje bi nadaljevala, sta ze hodila lani. meni je bilo vsec. onadva sta nekako se navelicala proti koncu tecaja. pred tem sta bila pa navdusena, pa po tecaju sta poleti splavala. je bil zelo igriv tecaj, polno nekih pripomockov za igro v vodi. nekje morata sprostit energijo. ko je enkrat slabo vreme, prav morata nekje sprostit odvecne zaloge.
glede anglescine je pa na teaju tako, da so to igralne urice. 25 igralnih uric od katerih otrok na 5-10ih manjka, ker je bolan ali kaj drugega. tako da po moje doma vec odnese. mi smo se zaenkrat tudi samo pogovarjali. ampak meni se zdi, da bi zdaj pac rabim nek nacrt zadaj. zase bolj kot za njiju.

tistega knjigoveznega traku pa nisem videla v art trgovinah. mislim na tisti trak strukture blaga, ki zelo trdno poveze oziroma zalepi liste skupaj. ali pa ce imate drugo idejo, kako bi lahko naredila knjigice?

Neposredna povezava do sporočila: 597
16.9.2012 10:48:08   
ronja
Aja, knjigovezni trak misliš! Sem mislila, da misliš, da zlepiš dve strani skup - z dvojnim selotejpom (na obeh straneh lepljiv) - silly me, sorry. Knjigoveznega traku pa tudi jaz še nisem videla. Jaz bi te poslala gledat online, ker pri nas ni bookbinding stores;): Sicer lahko strani tudi sešiješ skup, spneš s spenjačem, če je dovolj tanka ali s spiralo ali uno plastiko, če maš un strojček. Lahko pa si enostavno pomagaš z mekolom in kosom trdnega blaga:)

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 598
16.9.2012 10:50:09   
ronja
Za angleščino se strinjam s tabo, da doma več odnesejo, samo da se meni ne da še za to pripravljat, tkao da bo pač samo pogovor:D: Lenoba oz. prioritete, če se ven mažem (nekaj stvari namreč res moram naredit, pogovarjam se pa lahko tako mimogrede, hehe;). Kdaj boste na sejmu, mi se počasi spravljamo...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 599
16.9.2012 15:29:30   
Kasija
ronja hvala. jz in moj telefon se se loviva, tako da sem sms opazila sele, ko smo bili za proti domu. se dobimo ob drugi riliki. oziroma na naslednjem srednjeveskem spektaklu (naslednji upam, da bo dorasel tej besedni zvezi), ki je cez 14 dni, a ni? user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 600
Stran:   <<   < Prejšnja stran  22 23 [24] 25 26   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  22 23 [24] 25 26   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
Otroke prezgodaj ločimo od mam
Več časa porabimo za treninge, jezike, tečaje in lekcije kot za objeme in poljube.

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?