|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  17 18 [19] 20 21   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: za tiste, ki imate otroke doma
6.6.2012 16:42:13   
josephine27

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Našla - mukoma!
http://www.artistshelpingchildren.org/

Ok, eno vprašanje: tiste, ki se ukvarjate z otroki doma: kako jih po aktivnosti prepričate, da nehajo viset vam za ritjo, ampak da se grejo kaj svojega igrat oz. tudi če ne, samo da dajo vam mir? pri nas, čim enkrat nekaj začnem, se ne odlepita več od mene. V vrtec nočeta, ker pravita, da je dolgčas, ker se ne dogaja tako kot domauser posted image (a ni da bi moralo bit glih obratno?user posted image , vsaj tak so meni govorili...) Saj se jima rada posvečam, samo kdaj ne bi pa to glih ves čas, če me štekateuser posted image

kako jih prepričaš, da grejo po svoje nebi vedla. te čudežne formule tudi meni še ni uspelo odkriti. vem pa kaj lahko narediš, da jih bo spet zamikal vrtec. jaz sem mojega pustila popolnoma brez aktivnosti par dni, da se je začel fajn dolgočasit. potem mi je pa kar sam predlagal, da bi šel malo v vrtec pogledat. o tem kaka norišnica je bila tiste par dni doma raje nebi. ampak par dni človek že zdrži. tudi sicer se mi zdi pametno, da vsake toliko pustiš otroka, da se malo dolgočasi.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 451
7.6.2012 8:38:25   
manna
Kako otroka naučit da se sam zamoti, nevem. Ampak mislim da je odvisno tudi od tega kakšen je otrok.
Naša ta prva že od nekdaj hoče vse delat z nekom. Ko je začela hodit v vrtec, mi je rekla vzgojiteljca da ona skoz hoče da nekdo zraven dela ob njej, da mu ona lahko nekaj razlaga in tko. Pa ni krivo samo to, da je bila pač prva in smo se vsi fuuuuul ukvarjali z njo, je bila tud res drugačna - recimo ko je imela kakšnih 6 mesecev, meni dostkrat dopoldne sploh ni ratalo naredit nič - skuhat, pospravit- ker je skoz rabila pozornost (in spala ni nič). In še zmeraj je taka. Tud če gremo recimo na igrala, ona ne bo sama tekala okoli, bo hotla da sem jaz zraven. Je pa tudi ful družabna, če si najde družbo recimo na obiskih ali sprehodih, se tko zamoti in zaigra da ni za verjet. (zato mi ful paše it še s kakšno mamico recimo na igrala, ker potem se res spočijem)
Naš ta drugi - pa nevem če samo zato ker je drugi - pa me sploh ne rabi (če je sit in naspan) oz. ko se nekaj zamoti, sploh ne opazi ali je kdo zraven ali ne. Pri svojih še ne 10 mesecih je sposoben se igrat po celo uro brez da bi me rabil, kar starejša ne zna še !
Jaz moje ne prepričujem naj se sama kaj igra oz. nekaj dela. Ker to sploh ne bi učinkovalo, oz. bi potem še bolj rinila za mano. Najbolj pali to, da nekaj začneva, potem pa ko ona pade noter, jaz pač začnem delat nekaj drugega. Recimo ona hoče da riševa, ji vse lepo naštimam na mizo-tempere, vodo, čopiče, časopis spodaj, malo rišem z njo, potem pa čez en čas začnem pospravljat posodo po kuhinji. Če bi ji rekla, da grem jaz pospravit posodo, ona pa naj riše, bi protestirala. Je pa zdaj že ful boljše kot je bilo, zdaj se včasih res tud sama nekaj spomni in začne tisto delat, jaz pa samo uživam ko jo opazujem. In tudi pospravljat za sabo je začela kar sama. V bistvu počasi se tisti čas, ko dela sama, daljša.
Zdaj je včasih že tko lepo, ko se ona nekaj zaigra, pa tamali tudi zraven, jaz pa dejansko lahko malo posedim na kavču...

(odgovor članu josephine27)
Neposredna povezava do sporočila: 452
   [Brisano sporočilo]
7.6.2012 9:17:56   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Neposredna povezava do sporočila: 453
7.6.2012 9:26:38   
Kasija
ronja jaz tvoj blog spremljam skoraj čisto od začetka - od ene pete objave recimo. a nisem nikoli rekla? tako da poznam user posted image .

glede odlepljenja otrok, pa sem imela pogosto težave. kar hodita za mano povsod. pri mojih pomaga napovedovanje. kot prvo je lažje, če omejim čas na vsakodnevni ravni. recimo, ko vstanem želim popiti kavico in pobrskati ob tem po računalniku, da sploh pridem k sebi zjutraj. to je taka moja rutina in takrat nikoli ne delam nič z njima - tudi, če me zamika - zato da vesta, da je to moj čas zame. potem je čas za igrat. potem je čas, ko jaz kuham kosilo, on si izbere dejavnost... itd. v tem smislu dalje. drugo pa spontane dejavnosti v naprej omejim. recimo me vprašata, če bomo brali knjigico. pa bi brala, ampak ne v nedogled. potem rečem recimo: prav, vsak izbere eno, preberem, potem pa se gresta igrat ven. če me recimo prosita za še eno, rečem ok še eno, pa potem se gresta igrat ven. ko končamo rečem recimo a bosta mehurčke, da ju lažje spravim v gibanje k naslednji dejavnosti. kot tretje, bolj preventivno, nikoli se ne igram njujinih iger - recimo ne igram se z vodo, pa ne z avtomobili. v bistvu se ne igram tistega, kjer se sama zaigrata. obstajajo dejavnost z mano (ustvarjanje, družabne igre, branje) in njujine igre. ko si recimo zaželita igrat z vodo, kar si skoraj dnevno, že v naprej vesta, da se jaz tega ne igram.
pa lahko rečem, da zelo težko lovim ravnotežje med tem, da jima je kdaj dolgčas (pa da se zato spomnita kaj novega), da kaj delamo skupaj (ker če ne, se odvadita, to mi pa tudi ni všeč) in da so neki trenutki moje prostosti in časa zase.

(odgovor članu manna)
Neposredna povezava do sporočila: 454
7.6.2012 9:28:03   
Kasija
milena koliko stare pa imaš? katera ima šivalni stroj? a otroški?

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 455
   [Brisano sporočilo]
7.6.2012 9:54:11   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Kasija)
  Neposredna povezava do sporočila: 456
7.6.2012 11:13:39   
manna
Kasija, dobro si si to izborila jutranjo kavico user posted image Meni ne rata nikoli. Naša hoče takoj zjutraj vse..crkljanje, kakav, pravljico, risanko. Šele ko ona pride k sebi, lahko jaz začnem prihajat k sebiuser posted image Sam vmes moram še tamalega spedenat. Potem si lahko grem dat vodo za kavo... Mogoče ne delam prav ker najprej njej ustrežem vse...nevem.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 457
7.6.2012 18:04:02   
ronja
kako jih prepričaš, da grejo po svoje nebi vedla. te čudežne formule tudi meni še ni uspelo odkriti.

Če ti rata, se priporočamuser posted image .

vem pa kaj lahko narediš, da jih bo spet zamikal vrtec. jaz sem mojega pustila popolnoma brez aktivnosti par dni, da se je začel fajn dolgočasit. potem mi je pa kar sam predlagal, da bi šel malo v vrtec pogledat. o tem kaka norišnica je bila tiste par dni doma raje nebi. ampak par dni človek že zdrži. tudi sicer se mi zdi pametno, da vsake toliko pustiš otroka, da se malo dolgočasi.

hehe, misliš, da ne probam? Itak - se zmenimo: to delamo skup, potem ma pa mami čas zase. In to naredimo, malidve mata še 5 drugih idej, kjer rabita mojo pomoč, ok, naredimo, potem pa rečem, ok, zdaj se lahko gresta pa po svoje igrat - in v najboljšem primeru Lejla gre, Ronja pa ostane. Ta otrok ne gre stran. In potem mi visi za vratom in sprašuje za vsak drek, kaj počnem, pa zakaj itd...user posted image Je nič ne moti, če ji je dolgčas, ker ji potem ni, ko gleda, kaj jaz delam. Ne morem pa v zrak gledat, da bo njej dolgčas ratalo... Če se učim svoj programček, bo gledala zraven in me spraševala. Če grem nekaj skuhat, bo itak zraven, pa še Lejla mi bo uletela. itd...

Ampak mislim da je odvisno tudi od tega kakšen je otrok.

Ja, to sigurno - Lejla se zamoti sama, ona celo rabi vsak dan malo časa, da se igra sama, da je ne diram. Hvalabogu:). Ronja pa ne - ona bi lahko bila z menoj 24/7. Mi ni nič jasno. Sploh zadnje čase je mela eno fazo, ko je bila ko en klop - ni šla stran zabogane in nikamor ni hotla brez meneuser posted image . Saj je boljše, ampak mi je čudno. Vseeno ji je, kaj jaz počnem, ona hoče bit zraven, v isit sobi... pa komentirat... pa se pogovarjat... grrrruser posted image user posted image
Naša ta prva že od nekdaj hoče vse delat z nekom. Ko je začela hodit v vrtec, mi je rekla vzgojiteljca da ona skoz hoče da nekdo zraven dela ob njej, da mu ona lahko nekaj razlaga in tko.Pa ni krivo samo to, da je bila pač prva in smo se vsi fuuuuul ukvarjali z njo, je bila tud res drugačna - recimo ko je imela kakšnih 6 mesecev, meni dostkrat dopoldne sploh ni ratalo naredit nič - skuhat, pospravit- ker je skoz rabila pozornost (in spala ni nič). In še zmeraj je taka. Tud če gremo recimo na igrala, ona ne bo sama tekala okoli, bo hotla da sem jaz zraven. Je pa tudi ful družabna, če si najde družbo recimo na obiskih ali sprehodih, se tko zamoti in zaigra da ni za verjet.

Ko bi Ronjo opisovala! Pa je dobila sestrico pri 17ih mesecih...

Nam je bilo doma vedno OK in zelo znosno, kar pa ne morem trditi, če se se odpravimo kam na potep.

Pri nas je kar se punc tiče obratno: zunaj sta zlati, not pa če jima dolgčas rata, težita. Svit bi bil pa skoz doma, zunaj se noče ne dojit, ne spat... Perfect pairinguser posted image

kar hodita za mano povsod.

jup. Dobesedno.

Aja, pa NI tako, da se nikoli ne bi zaigrali, dostikrat se. Samo KADAR ŽE začnemo nekaj skup delat, POTEM nikakor nočeta več stran od mene, oz. vsaj Ronja ne, pa zadnjič je bila Lejla še hujša... Če recimo se lepo pritihotapim potem, ko uspavam Svita, imam lahko čisto mir - ampak če pa si rečem: ok, bomo nekaj delale, predno se zbudi, potem bom mela pa še mal miru, pa jok brate - čim ju 1x povabim, me ne spustita več - sej veš: ponudiš prst, vzame vse po vrst... tko nekak.

da kaj delamo skupaj (ker če ne, se odvadita, to mi pa tudi ni všeč)

no, to se pri nas ni za bat - se še ni zgodilo, da bi se odvadili...

Je pa to ravnotežje res j*...user posted image Sploh ker naše dete ne spi kaj dosti in je rado na rokah... In potem časa, ko imam proste roke ni ravno na pretek...

Kasija, dobro si si to izborila jutranjo kavico user posted image Meni ne rata nikoli.

podpisuser posted image . Na srečo ju dostikrat zjutraj najprej lubi poštima (vstajata zelo zgodaj za moje pojme - okoli 6h...), vseeno pa še en ostane meniuser posted image

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

Neposredna povezava do sporočila: 458
7.6.2012 21:55:00   
Kasija
IZVIRNO SPOROČILO: MILLEENA

Starejša je 8. Ima pa moj stari šivalni stroj, s tem da smo dali gor pri šivanki eno varovalo, da ne more prstka spodaj vtaknit. Ji kar lepo teče...

bravo za ustvarjalko user posted image

pa glede juter, seveda ob svoji kavi skuham še kakav za malega in podojim dojenčico. bi bilo pa le prekruto, da bi jaz pila kavo, oni pa žejni/lačni. da ne bo nesporazuma. samo igram se pa ne, pa ne izpolnjujem nekih želja vsevprek.

< Sporočilo je popravil Kasija -- 7.6.2012 21:59:25 >

Neposredna povezava do sporočila: 459
   [Brisano sporočilo]
8.6.2012 0:02:43   
Brisani uporabnik

(odgovor članu Kasija)
  Neposredna povezava do sporočila: 460
8.6.2012 8:10:08   
josephine27
Gromska jaz ravno končujem porodniški ( no ja avgusta). Je imel pa ta velik že 3 leta, ko smo dobili novega člana in je bil že ven iz plenic tako, da mi je bilo s tega stališča lažje. Je pa take vrste otrok, ki skoz visi na tebi in se je šele v tem letu ko sem doma naučil tudi malo igrati sam. Pomoči sem imela in še imam zelo malo. Po porodu, ko je šel mož delat sem ostala sama. Mož poleg dela dela še magisterij in hodi domov šele ob 18h, če ima kakšne vaje pa lahko tudi ob 20, 21 tako, da od njega med tednom nimam kaj dosti. Če pride domov mi pomaga skopat in dat spat in to je to. Mama je v službi in ga vzame ta velikega vsake 14 dni za eno popoldne. Tašča je pa zelo stara in več kot eno uro ne more čuvat nobenega in jo uporabim samo v skrajnih primerih napr. če moram koga nujno peljat k zdravniku, da mi ta čas čuva drugega.

Mislim, da je veliko odvisno tudi od dojenčka, kako spi ponoči, kako teče dojenje itd...Moj drugi je bistveno manj zahteven od prvega in se to precej pozna. Na začetku smo imeli kar malo težav in ljubosumnih izpadov. Zdaj ko je malo večji pa je sploh najbolj zanimivo opazovat kaj počne bratec. Jaz sem svojega vzela iz vrtec kar je bil res non stop bolan. Drugače ga verjetno nebi. Me je kar groza kaj bo jeseni. Sicer grem delat za 4 ure tako da bosta v vrtcu samo do kosila ampak vseeno ne bi bila rada spet skoz na bolniški. No pa sem se razpisala. Kakšna velika pomoč pa nisemuser posted image

Neposredna povezava do sporočila: 461
8.6.2012 8:12:19   
josephine27
aja jutranja kava je pa obvezna drugače je mami ful tečnauser posted image . pa tudi tista po kosilu mi pripada. jaz temu rečem moj 5 minut.

Neposredna povezava do sporočila: 462
8.6.2012 8:22:17   
skuštrana
Gromska, ma, sedaj ti je to znanstvena fantazija ampak v bistvu je čisto ok. Malo se loviš prvi mesec, potem pa ko ugotoviš kako in kaj je pa čisto cool :-) In vsaj meni je bilo lažje imeti vse tri doma kot pa se zjutraj spravljat v vrtec, itd,itd..Nisem jutranji tip in mi je to muka. user posted image Vse gre, že res da si nenaspan - vsaj jaz sem bila kot zombi, pa utrujen, pa...(jaz tudi nimam pomoči, moji so zelo daleč, moževa mama pa je 100 % invalid) ampak gre. Je pa res da je full odvisno od otroka kako bo, naš O je ultra naspidiran otrok že od rojstva, tako da je malo težjeo kot pa da je en miren otrok, ki se sam zaigra (hvalabogu, srednji je takšen).

Jutra - joj, jaz sem tak nejutranji tip in sem cel dan čisto zanič če imam jutro na speedu. Ampak imam pa problem ker je O zjutraj kot mala driskica, vsako jutro se zbudi slabe volje. V treh letih lahko preštejem na prste ene roke njegova lepa jutra. user posted image Prej bi lepo v miru spila kavo, odkar pa je oton tu pa je ta kava zelo zelo leteča in jo včasih spijem šele zvečer user posted image Ampak kaj naj, se tolažim da bo zrastel. Enkrat.

Mi smo pa včeraj bili v Dino parku v Funtani, je bilo kar ok, edino žal mi je bilo ker smo zamudili predstavo. Je samo ena, ob 12 uri. Je pa res da smo dobili vstopnice zastonj, ker mož pozna lastnika, ne vem če bi dala toliko za njih.

< Sporočilo je popravil skuštrana -- 8.6.2012 8:27:54 >

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

Neposredna povezava do sporočila: 463
8.6.2012 9:18:21   
ronja
Dajte mi povedat, ve ustvarjalke, ki imate podmladek doma, kako vam je sfolgalo oz. vam sfolga imeti oba oz. več njih doma po porodu oz. ko se konča partnerjev dopust.

Meni kar ok. Največji problem je v bistvu uletavanje v sobo zjutraj, ko bi mali še spal, če ga veliki ne bi zbudili, pa seveda urnik - tamali nima ravno nekega ful urnika in je težko vkomponirat sprehode - ker on zunaj ne more spat (enostavno se zbudi) in se noče dojit (posesa ravno tok, da ne umre od žeje, se pa nikoli ne naje oz. zadnjič se je prvič - je celo ratalo! Spal pav seeno niuser posted image ). Tak da to je malo taktak, sicer pa smo kar ok. Pride kak dan, ko bi jih vse tri nekam poslala, ampak na splošno pa kar gre:)
PS: pomaga če greš ti bolj zgodaj spat, če se da (torej če dete spi) - če delaš do 3h, pa te zbudijo ob 6h, pač nisi glih židane volje:D.

Sicer pa sem imela doma 17 mesečnico in dojenčico in zdaj imam 4,5 letnico in 3 letnico in dojenčka, pa se mi zdi zdaj celo lažje, ker s 17 mesečnico se res ni dalo še bogvekaj zmenit. Čim je otrok 2 leti star je čisto druga pesem, vsaj meni se zdi... NI ga treba met čisto non stop na očeh, lahko se umakneš nekam dojit in mogoče včasih celo ne bo prilezel za tabo, itd...

Je pa res odvisno od dojenčka: pri Ronji jaz nisem mogla nič naredit zraven! Se spomnim, da ko sem zlagala perilo, sem jo morala z VSAKIM kosom pobožat, da je zdržala nekak da sem recimo zložila potem ta kos. Pa še to ni zdržala cele runde naenkrat. Svita lahko dam na posteljo, pa zlagam zraven, se mal pogovarjam, pa bo čist happy (no, vsaj včasih, ma kak dan, ko seveda hoče bit skoz na rokah, kot njegova sestra:D). Lejla je bila nekaj vmes, samo je mela eno grdo navado, da se je zbujala ob 4h. Ko zdaj gledam nazaj, se mi zdi, da je bilo to zato, ker sem bila takrat samo njena, ker je Ronja spala... AMpak po svoje se pa še vedno zgodaj zbuja (1. leto ob 4h, 2. ob 5h, 3. ob 6h... - do šole jo bo glih budit zaćčet

Ste imele kakšno pomoč (razen partnerjevo takrat, ko je bila mogoča)?

Noup, samo lubi. Ostale pomoči so predrage - kupljene preveč stanejo v denarju, nekupljene so pa še dražje:D. Mi je glih 10000x lažje sami z malimi kot da imam še babice zravenuser posted image . Resno. Samo tu smo različni, mi in babice;).

Sicer je pa precej odvisno od tega, koliko dete spi. Jaz sem blažena, če kdaj katero dete spi celo uro v kosu. POtem lahko svašta naredim: zdaj se učim ene programe, stvar, o kateri nimam sicer pojma, pa sem se lahko že kar precej naučila in to vse po porodu, prej nisem mogla nič. Pa malima pripravljam razne aktivnosti, pa tamali je brez plenic, pa seveda malo za službo kdaj kaj preberem, ker tudi mene čaka dr. za napisat, pa lubi dela mag. (ok ne ful aktivno, samo je glih zadnjič skončal en izpit, recimo)... Pa se mi zdi, da kar gre. Ok, pride dan, ko bi se kar sesula. Ampak to ni vsak dan. po večih otrocih je fajn tisto zaupanje in zavedanje, da bo tega dne konec in da bo prišel boljši (pri prvem namreč nisi tako ziher v to:D).

Včeraj smo imeli na obisku še Ronjino prijateljico, tako da sem imela 4 otroke in ker je bil lubi na terenu (spomladi in poleti so res veliko po terenih, ko zjutraj gre, predno se zbudim in se vrne šele zvečer), sem bila sama z njimi, pa je lepo šlo, se mi je zdelo še lažje kot če sta malidve sami, ker ju je nekdo drug animiraluser posted image . Danes spet pride ena prijateljica in če me ne bi matrale alergije, sem jih mislila prej pobasat še v zoo.

Meni pomaga backup: lahko si rečem: če bo prehudo, ju še vedno lahko dam v vrtec, itak ga plačujemo. Če bo pretežko na določen dan, ko ne bom mogla ju peljat v vrtec, ker je treba pač prit zjutraj, pa prej povedat, potem pa lahko tamalemu počim plenico gor, pa si tudi precej dela prihranim. Če bom mela probleme z zdravjem, pač ne bomo šli ven. Umrli od tega ne bojo, jaz pa včasih res skor crknem zunaj... Če bo kaotičen dan, bom za 1. kosilce naredila juhico iz vrečke z zmrznjeno zelenjavo (kar imata zelo radi, pa ker je domača zelenjava, potem niti nimam slabe vesti;). Včeraj je bil bolj nabit, pa sem skuhala to juhico, pa mlečni riž in zvečer ocvrte bezgove cvetove, vmes pa sem mela že narezan ananas (hvala, lubi!), pa je bilo tudi čisto ok. itd...

Fajn je met backup in fajn je bit prilagodljiv, potem je vse lažje. Ta teden je bil ubitač, skoz nekaj in non stop se je nekaj spreminjalo: v sredo je mela tavelika zaključek v vrtcu in je lubiju počila guma, ko je šel domovuser posted image , smo bili potem pozni, ker sta se še tamalidve devali, ker sta meli siten dan. Potem smo bili s sestro zmenjeni za četrtek, pa je prišla v sredo (zamenjala dneva), pa smo bili na srečo že doma in je bilo super. No, v četrtek bi se morali dobit s sestro, pa je prišla Ronjina prijateljica, ki je tudi zamenjala, ker naj bi se dobili v petekuser posted image . In je super prišlo, ker sestre itak ni bilo, ker je prišla en dan prej. No, danes pride druga Ronjina prijateljica in lubi je spet na terenu. Jutri gremo na Lunin festival, ves čas se nekaj dogaja:) Drug teden bo še bolj divji, ampak trenutno sem kar ok:).

Kako zgleda backup pri tebi, ne vem, ker smo različni:
- kar se starejših otrok tiče: eni dajo tavelikim risanke, jaz jima včasih naštimam vodo v korito, tam se lahko vsaj tamala ful dolgo zabava. - kar se dojenčkov tiče je pri meni backup plenica (pa je navadno ne rabim).
- kar se hrane tiče: zmrzni si kaj vnaprej, da imaš kosilo, ki ga lahko prejšnij dan samo v hladilnik počiš in potem samo pogreješ - kadar veš, da bo naporen dan.
- kar se tiče pucanja: zamiži vsaj na 1 okouser posted image povsod, kjer dojenček ne more zraven. Je pa na začetku naporno, ker enostavno MORAŠ pazit na čistočo, če češ, da je dete zdravo. Moraš težit starejšemu, da si non stop roke umiva, vsakič pred in po jedi, pa ko pride od zunaj not itd... Se pa to splača, ker potem dojenčki res niso bolani, pa še tastarejši otrok ti pošlje obiske, da si umijejo roke in te ne gledajo čudno:D.

uro ne more čuvat nobenega in jo uporabim samo v skrajnih primerih napr. če moram koga nujno peljat k zdravniku, da mi ta čas čuva drugega.

No, saj to je tudi nekaj: ne praši, kako zgleda tovorjenje vseh 3 k zdravnikuuser posted image . Ampak je vseeno lažje kot tadruga opcijauser posted image

Neposredna povezava do sporočila: 464
8.6.2012 9:25:09   
Kasija
gromska moja starejša sta 18 mesecev razlike, je bil pa starejši v vrtcu - razen v času bolezni seveda, kar je tudi kar nekaj. zdaj imam mlajša dva doma, je pa razlika 2,5 let. mož dela in še ima poslovnih poti kar nekaj. sicer pride domov tudi ob 17h-18h. moji starši so še v službi, mi pa pomagata. moževi so pa dlje stran, torej se tja splača peljat samo za vsaj par ur. torej sem bila nekako v podobni situaciji kot ti.

predlogi:
- privošči si vse pripomočke, ki bi ti lahko olajšali delo. recimo kupi tiste stvari, ki jih najpogosteje uporabljate dvojne. pri meni so to recimo flaške za pit za starejša. če jih nimam vsaj tri, potem divje iščem po stanovanju pred vsakim odhodom. če slabo hodi, kupi buggya, ampak rabljenega. za sprehode je krasno, če že vozi poganjalca samostojno. v prostoru, kjer se zadržujete največ, potrebuješ varen prostor za dojenčka, kjer ga sorojenec ne doseže. recimo prenosno posteljico. če greš na wc ali kuhaš.
- jaz si spakiram torbe za različne prilike. eno škatlo/torbo za v avto, kjer so rezervna oblačila, kakšna igrača ali knjigica (neka aktivnost primerna za v avto ali recimo čakalnico pri zdravniku - torej tiha igrača, ki ga zaposli za dlje časa), bi bilo dobro imet rezervne flaške, ki ne polivajo, plenice. drugo torbo imam previjalno, v kateri sem prej nosila še mini previjalno vrečo za večjega (zdaj nima več plenic). za to mini zadevo vzameš recimo neko od teh reklamnih toaletnih torbic in daš noter podlogo za previjat, plenice in pač vse za večjega. meni je to pomagalo, da sem z enim pogledom lahko ugotovila, če imam plenice za oba. ker po velikosti ugotavljat je muka. v tej torbi je spet za preoblečt za oba - vsaka garnitura v svoji platneni vreči (če vem, da sem enega preoblačila, rabim pregledat samo eno vrečo, če je vse notri), flaške, neka aktivnost. v tej torbi za aktivnost nosim majhne barvice, liste ali blokec, pa pogosto dodajam nalepke. v glavnem majhne, čim bolj lahke zadeve, ker to torbo pogosto nosim.
na netu najdeš veliko idej za aktivnosti na poti pod busy bags. če bi rabiš kaj več kot barvice in papir.
- starejšemu pripravi aktivnosti za čas, ko bosta sama doma. po rojstvu boš težko šla v trgovine. kaj - je odvisno, kaj imate radi oziroma kakšen otrok je. jaz sem nabavila spet nalepke, post it lističe, barve+čopiče, večlinoma ustvarjalne, ne drage reči. sem pripravila vse to v neki škatli in ko je bilo treba, sem lahko nekaj zagrabila in mu dala. recimo kar dolgo je bilo aktualno prelivanje (voda, lončki iz otroške kuhinje in večji pladenj), pa magneti (kovinska škatla, večji magneti - pisarniški, črke magneti in sponke za papir). za čas dojenja so meni prav prišle knjigice. pa nove risanke za premostit krize.
- če imate prostor, mu v stanovanju ali zunaj uredi igralni kotiček - mizica, stol, poličke ali omarica. tam naj bo toliko igrač/materiala kolikor si ga lahko na hitro pospraviš. ostale igrače pospravi in jih lahko menjavaš, ko se teh naveliča. mi imamo sicer prav igralnico, kar je še lažje, ker tja znosim vse igrače in potem ju vsake toliko spomnim, da naj gresta gor. v dnevni pa imam obvladljivo število igrač.
- starejšemu pripravi eno garderobo v naprej. torej mora imeti v svoji omari vse za poletje, tudi čevlje. pa mogoče par jopic za jesen. da ne bo prerasel zadev v tem času in se ti ne bo treba ukvarjat s kupovanjem. razen, če imaš koga, ki bo šel kupovat.
- glede pomoči mi je bilo super, da je babi vzela oz. vzame fanta k sebi eno popoldne. ker vem, da sem takrat prosta za kaj naredit ali za sprehod samo z dojenčico.
- preveri, če se da pri vas hrano naročit po spletu. mercator ima to. izkoristiš čas, ko morda spita ali vsaj starejši, pa dragemu ni treba trošit časa na trgovino. jaz sem z novorojenčkom obakrat to koristila. pa zmrznila sem si kakšne juhe recimo za kosila. naredila sem si seznam lahkih, hitrih kosil na listu, da sem se jih spomnila, ko je bilo treba kuhat za starejšega otroka. nekatere (in jih občudujem, pa mi ne uspe) si pripravijo za cel mesec v naprej spisek kosil, spisek potrebnih sestavin in nabavijo enkrat na mesec stvari, ki stojijo, pa enkrat tedensko sveže. to gospodinjstvo se kar poveča z več kot enim otrokom. pa jaz ne bi komplicirala s prehrano, ti bo že z novim članom dovolj dodatnega dela. pa ne imet preveč pospravljeno, se ne splača - itak je v roku par minut isto. raje počivaj in delaj mleko user posted image . znižaj kriterije čistoče, če hočeš ohraniti zdrav razum. kupi čistila na zalogo. pa wc papir.

saj ne vem, če ti bo tole v pomoč. meni za ohranjanje ravnovesja pomaga, da sem pripravljena. potem sem veliko bolj mirna.

Neposredna povezava do sporočila: 465
8.6.2012 9:26:21   
Kasija
objavilo 2x

< Sporočilo je popravil Kasija -- 8.6.2012 9:27:02 >

Neposredna povezava do sporočila: 466
8.6.2012 9:29:12   
Kasija
skuštrana in ronja smo ob istem času pisali user posted image

sem prebrala še vajino. gromska imaš tri pristope - skuštranino lako čemo in na easy, moj control freak pristop in ronjin ustvarjalni nekaj vmes. user posted image

< Sporočilo je popravil Kasija -- 8.6.2012 9:44:42 >

(odgovor članu Kasija)
Neposredna povezava do sporočila: 467
8.6.2012 9:29:38   
ronja
Jutra - joj, jaz sem tak nejutranji tip

Haha, kaj se moram res podpisat? Madona, sovražim zgodnje vstajanje! In pred 7mo je meni ful zgodaj. MOji otroci pa vstajajo prej... Ma, ponoči lahko dolgo bedim, zvečer se razživim, ampak zjutraj pa... nikoli nisem bila jutranji tip. Se mi je zdelo ok, da je šola dop., ko je itak tok blesav čas, da ga ni škodauser posted image .

aja, gromska, meni je 1000x lažje potem ko pridejo otroci ven, ker imam tako zagamano grozne nosečnosti... Tako da čim ne bruham več, pa da me ne boli vse ko user posted image , pa da se mi ni treba sekirat, kaj bojo ti popadki naredili, če še ni čas za porod... sem vsa srečna in mi ostane vsa ta energija, ki je šla za te bedarije... Kar je kar precej... No, lani sem mela še druge bedarije za skrbet, pa sem se potem še letos nekaj časa sekirala zanje (familija), potem sem jih sama pri sebi poslala nekam in zdaj sem ok. Neverjetno koliko energije ti lahko požrejo razne nerešene stvari, sploh če se jih trudiš rešit, pa druga stran ni za... Tako da - fizično je kdaj naporno, psihično tudi, ampak tako v globalu je pa fajn:). Z otroki se da vse zmenit, vse ti takoj pokažejo, če ni ok, pa niso zamerjlivi in se da popravit, če ga userješ, pa takoj so rezultati, če takoj odreagiraš (recimo malidve sta začeli z eno mami fazo po par mesecih novega člana - ni bilo to ljubosumje, ampak res mami faza. Sem takoj odreagirala in se začela res fuuuuul ukvarjat z njima (toliko, da mam na blogu še za 2 meseca objav iz tistega meseca:D), pa je bilo zelo hitro boljše.) S starejšimi to ne gre niti tako hitro, niti tako nalahko niti tako dolgotrajno. Zato pravim, da je lažje met 3 male otroke doma kot pa babice:). Ker z otroki se da zmenit, vsaj če maš neke argumente;).

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 468
8.6.2012 9:31:45   
ronja
Nisem jutranji tip in mi je to muka.
Jaz tudi ne, ampak moji otroci so... In ne glede na vrtec je bujenje (otroci mamo, ne obratno, seveda) nekje okoli 6:30, če mam srečo.

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 469
8.6.2012 9:49:11   
josephine27

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Nisem jutranji tip in mi je to muka.
Jaz tudi ne, ampak moji otroci so... In ne glede na vrtec je bujenje (otroci mamo, ne obratno, seveda) nekje okoli 6:30, če mam srečo.

6:30 je pri nas že cel luksuzuser posted image . parkrat nam je uspelo spat do 7h. večinoma smo pokonci 5.30 ( ta mali) in 6.00 ( ta velik). je pa res, da ju zvečer hitro pobere. ponavadi zaspita že ob 8h in meni ti prosti večeri zelo pasajo tako, da mi ni tako hudo zjutraj samo kak dan bi pa prav rada mal potegnila pa žal ne gre.

danes smo delali ... v bistvu niti ne vem kako se to reče. trganka iz blagauser posted image . v bistvu s škarjami režeš koščke blaga in potem lepiš na papir ( kot pri trganki).

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 470
8.6.2012 10:04:14   
ronja
nekje okoli 6:30, če mam srečo.

Beri, beri, tudi pri nas je to luksuzuser posted image . Evo, danes: do zdaj sem obeseila perilo, ki se je ŽE POSUŠILO in sem ga ŽE ZLOŽILA, pospravila posodo iz pomivalca, nahranila tamalidve, podojila ene 7x tamalega, ga dala 1x spat, je že davno spet buden (on to zaspi za kake 10-15 min- ko Robič - powernape tolčeuser posted image ), napisala sem gor svega i svašta, dala tamalega ene 10x lulat, 1x kakat, tamalima dala sestavljanke, ju prepričala, da sta jih pospravili potemuser posted image , sparala naramnice na hlačah, ki si jih ronja želi (ne praši, zvlekla iz kupa za stran, 80ta leta., če ti to kaj pove... ta otrok ma res svoj "stil"...), oprala češnje (to zgleda nič, ampak če daš za pogoj, da nekaj drugega prej pospravijo, je to kar delouser posted image ), našla tut za corel draw,... itd... pa še 10 ni urauser posted image

Neposredna povezava do sporočila: 471
8.6.2012 10:10:40   
ronja
je pa res, da ju zvečer hitro pobere

Moji gresta pa spat ob 21:30... Saj bi ju dala prej, samo potem se pa zbudita ob 5h... Nič ne profitiram... Včeraj je bil lubi čist zafrustriran, ko smo meli tisto prijateljico na obisku: je rekel, da je to en čudovit otrok: ob 19:30 je ratala čist zmatrana, komi je čakala, da bo šla spat. Ne sitna, samo čisto mirna, je rekel: oni bojo prišli domov, pa jo dali spat in bo zaspala. Najini sta pa divje po pojstli skakali in niti pod razno NOBENA ni kazaal NITI NAJMANJŠIH znakov utrujenosti... no, zaspali sta potem ob 21:30, bratec pa ob 23h...

Sicer pa: bogovi igranja so me uslišali!!! Danes sta se kar zaigrali, jima rečem, da če hitro pridno pospravita ins e zrihtata, gremo v zoo. Pa mi Ronja: neee, midve se igrava! Sem jima razložla, da zdaj lahko gremo, če želita, ko je Svit buden, da zbujala ga ne bom, če bo šel potem spat, da pa ni treba, da gremo glih danes, če bi se rajši igrali, lahko gremo kak drug dan. "jaaa, mami, gremo drugič, ne danes, danes bi se igrali!!!" mama pa:user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image ! In zdaj se igrata in CELO tamali se igra!!! Sta mu punci dali njegovo igralo, ko sem šla spraznit flaško za lulat (lulanje zdaj že 12:0 danesuser posted image ) Tile otroci so zakon! Pa še ven mi ni treba za par ur in ne bom cel dan smrkala, kihala in kašljalauser posted image

Neposredna povezava do sporočila: 472
8.6.2012 14:14:57   
skuštrana
Jaz mojih tudi zvečer ne spravim v posteljo prej kot ob 22 - ih user posted image Ma, ne gre in ne gre, sedaj pa sploh ne ker se zunaj full dogaja do pozno zvečer. Zjutraj pa ob sedmih auf. Ampak samo še do 15., potem so pa počitnice, pa ni vrag da bomo malo dlje spali...user posted image user posted image

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 473
8.6.2012 14:40:00   
chezAnA
Fino, danes sem pa več časa brala, kot bom pisalauser posted image

Formula za odlepit: ne poznam, pri nas je v bistvu niti nepotrebujem tako zelo, se zamotita sama. Res pa je, da tistega podita-se-zdaj-tiho-igrat-da-jaz-uspavam-sestrico-in-bom-potem-imela-čas-za-vaju ne razumeta. Ne znata še ali pa nočeta, ne vem. Torej zaigrata se sama, vendar ponavadi ne takrat, ko bi to jaz želela.

Ustvarjanje: risanje po neobičajnih podlagah (koščki lesenih desk, po oknu, po s papirjem prelepljeni mizi, steni, stopnicah ali omari), z neobičajnimi (doma narejenimi) barvami ali pa z neobičajnimi pripomočki (prsti na nogah, cela stopala, delanje odtisov z modelčki za plastelin ali piškote, z baloni, gobicami, rožami, vejicami bora ali smreke) Lahko tudi barvanje hrane (kruha, kokic, penastih bonbonov z naravnimi barvami (kakav, rumenjak, jagodni ali pesin sok). Izdelovanje hišk, stolpov ali mest iz škatlic, ki jih polepiš, pobarvaš, iz stiroporja in zobotrebcev (tu smo se res fino zabavali), iz cvetličarske pene in palčk za ražnjiče, iz preluknjanih wc rolic in slamic. Lahko se lotita projekta izdelave posteljice za najljubšo plišasto žival (tako smo mi starejšega prepričali, da jih je vseh 20 dal iz postelje. Ker ni  bilo več za njega prostora. Zdaj imajo svojo posteljo, ki jim jo je on naredil). Pa moraš okrasiti škatlo z nalepkami oz jo pobarvati, potem smo oblekli kos stiropora v blago, ki sta ga izbrala, sta pikala bucke noter, čez pa sem zalepila un srebrni salotejp, potem pa sta sama zašila povštrčke, skozi luknjico sta noter natlačila filo, potem pa sta iz blaga izrezala še dekico. To zadnje je bilo sploh zelo zahtevno opravilo. Lahko bi dekico tudi spletla s pomočjo enostavnih statev. Ampak se mi jih ni dalo izumljati, doma pa je nisem imela.

Starejši otroci in dojenček. Dodala bi samo še idejo, ki sem jo delno in nezavedno že uporabljala, pri potencialnem naslednjem dojenčku pa bom poskusila pripraviti še kaj več. Nursing box. Da imaš eno škatlo, kjer so igrače, pripomočki, knjigice, nalepkice, ki jih ima starejši otrok zelo rad (stestiraš kakšen teden prej ali pa načrtno opazuješ, kaj mu je všeč in  nekaj takega pripraviš) in to škatlo dobi samo med dojenjem mlajšega. Ko končaš z dojenjem in se tavečji neha igrati, igračo in škatlo spet pospraviš na nedosegljivo in po možnosti nevidno mesto. Pa še to. Pomaga, če prosiš, da ljudje ne hodijo nenajavljeni na obisk. Ali pa da imaš en prostor, ki je zaprt za vse, razen za obiske. Za njih je zaprto vse ostalouser posted image Ali pa da se dogovoriš za skupni sprehod na igrišče, potem pa vsak na svoj dom. Ali pa si fejt flegma in poveš, da imaš pač majhne otroke doma in da je zato vse razmetanouser posted image

Vstajanje
. Mi imamo enega petelinčka, ki se zbudi skupaj s soncem (poleti torej med 5 in 6) in je zvečer tudi zaspan, ter dve sovici, ki bi zjutraj spala, zvečer pa bedela. Vsi skupaj spimo v isti sobi (ok, je vmes pol stene, ampka v tem primeru je, kot da je ni). SI lahko prestavljate, kako gre to skupaj, ne?user posted image Pa dobro. Se tudi tako učimo obzirnosti in premagovanja v korist drugega. user posted image

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 474
8.6.2012 14:51:47   
chezAnA
Yes! Mi je napisalo error, pa je vseeno objavilo. Ampak sem tole videla šele zdaj, ko sem mislila, da bom  morala vse še enkrat pisati, pa sem tebi, Kasija, želela rajši kar pripopati link do idej. Ga bom vseeno.user posted image
http://pinterest.com/JeweledRose/painting/ 

(odgovor članu chezAnA)
Neposredna povezava do sporočila: 475
Stran:   <<   < Prejšnja stran  17 18 [19] 20 21   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  17 18 [19] 20 21   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Pomagajmo ustvariti čarobni december za vse
December je čas topline in obdarovanja, a tudi priložnost za pomoč. Spoznajte čudovite humanitarne projekte, kot so Boži...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?