Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: bumerang Kerensa, otroka lahko šolaš doma tudi, če nimaš niti razreda osnovne šole, zakon ne določa nobene omejitve. A ti to resno al' kaj? Ja kako pa lahko nekdo (nek starš), ki ni nikdar niti hodil v OŠ (teoretično - praktično je takšnih bolj malo, če ne celo nič) in je nepismen, svojega otroka uči OŠ snov kateregakoli predmeta? Je pa kar nekaj ljudi, ki OŠ niso dokončali - znajo brati in pisati (funkcionalna nepismenost je že druga stvar) in gole osnove matematike (plus in minus). O kemijskih formulah, 1. svetovni vojni in delitvi celice pa ne vedo nič (načeloma tega za tekočim trakom neke tovarne niti ne potrebujejo). Kako si je zakonodajalec torej zamislil, da bi splošno (popolnoma) neizobražen starš izobraževal svojega otroka? In če jih boš vzela iz šole, boš vladi naredila veliko uslugo kajti ravno to je njen cilj. Rušenje javnega šolstva. Ja, s tega vidika je to popolnoma možno oz. celo verjetno. Ampak glede na to, da meni, kot staršu, ne bi nihče plačal prevoza npr. iz BTC-ja na Vrhniko (hipotetično, jasno - v praksi je to po mojem tako ali tako nemogoče), niti časa, ki se ga za to porabi (ura zjutraj in ura popoldan), pa tudi za plačljivo popoldansko varstvo po 15:30, če bi ga zaradi službe in oddaljenosti delovnega mesta od šole potrebovala, ne bi dobila niti centa, bi v prvi vrsti poskrbela za svojega potomca in za družinski budžet - o namenu vlade v tem primeru ne bi niti razmišljala. Ob takšnem vladnem t.i. ultimatu bi bila jaz voda na njihov mlin, ja. V bistvu Amerika zelo realno prihaja k nam. Starša takoj, ko se otrok rodi, pač začneta varčevati za otrokovo šolanje. Ob tem seveda varčujeta še vsak za svojo penzijo. In odplačujeta hipoteko. Vsaj eden od njiju hodi v dve službi že zato, da ob teh stroških lahko preživijo - če hočejo kaj privarčevati ali si kaj privoščiti (pa naj si bo to avto, ki ne razpade na prvem ovinku ali pa dopust, daljši od enega vikenda), pa imata po dve službi oba. Ali pa je, nenazadnje, eden (ponavadi oče) karierist, mama pa (p)ostane stay-at-home-mom, ki je full-time zaposlena z gospodinjstvom in otroci. Slednje načeloma, po mojem mnenju, niti ni tako slaba izbira oz. možnost - ampak to je moj vidik, ker nisem karieristka in ki nimam mišljenja, da sem v slednjem primeru družbeno nekoristna. Pri nas je "problem" kvečjemu to, ker enako razmišlja tudi moj g. Mož, ki bi z veseljem postal stay-at-home-dad.
|