pelin
|
Lepo te prosim, sporočati število očencev NI kaznivo dejanje in tudi za varovanje osebnih podatkov ne gre, v bistvu je to javni podatek, saj gre za javno ustanovo. V bistvu vsaj 1x na leto taiste in lepo specificirane podatke sporočijo na SURS (tam so pa ti podatki javni). Pa res ne vem od kje jih jemljete. Šole pa zelo rade te podatke mal prikrivajo -> za javnost jih takrat, ko je njim v interesu prikrivajo; ko pa sestavljajo skupine v razredih jih pa zelo radi čim več "nafilajo", ker se potem normativ precej zmanjša. V razredu moje prijateljice je bilo letos pri sinu v razredu 13 otrok, od tega 5 ali 6 cigančkov - v šolo je pa konstantno hodila le ena. Ostali kdaj pa kdaj. Je pa to na Dolenjskem. IZVIRNO SPOROČILO: MILLEENA IZVIRNO SPOROČILO: pelin Samo toliko, da se oglasim ....zadnjič sem imela možnost govoriti z eno od učiteljic, ki učijo na OŠ Leskovec pri Krškem ( skupaj sva bili na poroki na Sevniškem gradu )....mimogrede je debata nanesla,tudi na Rome...Pravi, da jih je na njihovi šoli res kar precej, vendar nikakor ne v takšnem obsegu, kot je tu navedeno, ter da o številu Romov niso nikoli obveščali javnosti oz. staršev, iz preprostega razloga, ker gre tu za varovanje osebnih podatkov oz. ker je to kaznivo Lepo te prosim, sporočati število očencev NI kaznivo dejanje in tudi za varovanje osebnih podatkov ne gre, v bistvu je to javni podatek, saj gre za javno ustanovo. V bistvu vsaj 1x na leto taiste in lepo specificirane podatke sporočijo na SURS (tam so pa ti podatki javni). Pa res ne vem od kje jih jemljete. Šole pa zelo rade te podatke mal prikrivajo -> za javnost jih takrat, ko je njim v interesu prikrivajo; ko pa sestavljajo skupine v razredih jih pa zelo radi čim več "nafilajo", ker se potem normativ precej zmanjša. V razredu moje prijateljice je bilo letos pri sinu v razredu 13 otrok, od tega 5 ali 6 cigančkov - v šolo je pa konstantno hodila le ena. Ostali kdaj pa kdaj. Je pa to na Dolenjskem. Sama sem bila v razredu, ko smo tudi imeli v razredu tudi do 5 ciganov, samo ena je prišla do 8. razreda, ostali so bili morda v šoli nekaj krat, pa še to samo nekje do 5. ali 6. razreda. Za njo smo sami sošolci zbrali denar za 5-dnevni šolski izlet. Zadeva se nam je zelo obrestovala, zraven nam je šola dodala še 1 dan. Tako, da smo se v osmem razredu odpravili na 6-dnevni izlet po poteh AVNOJa . Njen oče je bil pa tako vesel, da nam je plačal kao neko meso za piknik za valeto. Ampak to je bilo res verjetno najbolj svetla točka. Kasneje se spomnim še enega fanta, ki je lepo prišel do 8. razreda in tudi zaključil srednjo šolo in se seveda potem preselil v Leskkovec pri Krškem . V problematiko z romi se ne bi rinila, ker imam z niimi malo izkušenj, pa še te so pozitivne...me je pa zbodlo v nos nekaj drugega, kar se meni osebno zdi nečloveško, po drugi strani pa resnično nezakonito( zakona o varovanju osebnih podatkov nisem napisala jaz, vendar poslušam o njem na skoraj vsakem učiteljskem in vzgojiteljskem zboru, ko se katera izmed kolegic spozabi), čeprav nekateri niso tega mnenja... Milleena, nihče ni rekel (napisal), da je sporočanje števila učencev v razredu kaznivo. Ne vem zakaj obračaš moje besede. Pravim, da je kaznivo (in tudi definitivni gre za zlorabo osebnih podatkov) javno razglašati koliko romov je v dolčenem razredu, prav tako koliko kristjanov, muslimanov in podobno in ni šole ali vrtca, kjer bi bilo to zakonsko podprto in dovoljeno. Verjamem pa, da znajo neuradno na plan pricurljati tudi takšne informacije, ki bi po zakonu resnično morale ostati za zaprtimi vrati šole in potem je celo poletje štala in pritožbe, šola pa tako naredi po svoje.. Imenski seznam otrok po razredih naj bi se javno obesil na plan zadnje dni avgusta (če se zato šola sploh odloči....pri nas izveš šele na prvi dan šole, v kateri razred in h kateri učiteljici gre tvoj otrok......če imaš srečo, lahko kaj izveš tudi med počitnicami, vendar ti povedo samo za tojega otroka, nikakor pa še za pet sosedovih romov, muslimanov in podobno).Res me zanima na kateri uradni strani SURS-a se da videti specificirane podatke o tem kakšne strukture otrok in število le teh (muslimani, romi...) so v določenem razredu. Prav rada bi prišla do teh podatkov....mogoče v njih najdem še otroke iz svoje skupine in tako izvem kakšne vere in prepričanj so določeni.... Kot sem že omenila, sama gledam na vso zadevo iz druge perspektive (službene), ker me resnično moti, da se v javnosti razpolaga s takšnimi podatki (ki so resnično osebni), ker kakšna učiteljica ali pa zgovorna šolska tajnica ni znala ob kavici govoriti česa drugega. Takšne govorice resnično sejejo nemir in jezo med ljudmi, velikokrat pa so daleč od resnice.
|