Tutan
|
Predenj smo letos šli na morje, bi rekla, naj otrok gre na to osnovno šolo, pa saj so to samo otroci. Letos smo imeli na morju to srečo, da so v zaliv, kjer smo se kopali skupaj z nekaj preostalimi družinami iz Slovaške in Češke, hodila tudi romska družina (in sicer tista, ki je nekak prišla skupaj v sklopu lunaparka - nikoli jih nisem videla tam delat, so imeli pa eno prikolico v sklopu njih). In sicer, bila sta dva para, vsak je imel po 4 otroke. Kadar so se zraven kopali očetje ni bilo nobenega problema - otroci so se držali svojih brisač, tu pa tam je ker vztrajal, da bi recimo kateremu otroku kaj vzel, vendar so delovali neškodljivo, ker so jih očetje brzdali. No, in nekaj ostalih dni so prišli samo z mamo - polomljene naše igrače, polomljene igrače sosedov čehov, nam je izginilo polovica gormitov (ker smo puščali v času kosila na plaži samo tavelike igrače, od lopatk do potičk, so gormite ukradli tako, da se ti niti sanjalo ni). Kar sem jih pri tistem romskem fantku kasneje videla (cca 3 od 10) sem zahtevala nazaj, mama se mi je pa smejala v glavo. Ko nas ni bilo, so uporabljali naše senčnike, naše stole in to v roku cca 10min, ko smo mi šli iz plaže na kosilo (gazdarica nam je rekla, da lahko brez problema puščamo stvari na plaži, ker si to plažo delijo samo 3 apartmaji). V glavnem ni ti najbolj prijetno, ko vidiš, kaj počnejo brez vsakega vprašanja. Ko smo mi začeli stole + vse igrače nosit nazaj v apartma, so naš senčnik pustili na miru in se spravili na sosednje čehe. v glavnem brezobzirno, utrujajoče in nekulturno. Smeti za njimi pa smo pobirali vsi ostali.... Ti ostane tak grenak priokus, od tega, da so bili otroci prestrašeni za svoje igračke, do tega, da nisi vedel, kdaj ti bo nekaj zmanjkalo iz nahbtnika. In po tej izkušnji bi precej premislila, ali bi moj otrok (sploh ker je zelo korekten do njegovih stvari, čeprav rad kaj podari) hodil v razred s tako količino romov. Po drugi strani pa se mi smili tudi učitelj(ica), ker je bilo pri teh otrocih očitno, da jim je edina avtoriteta oče. Kakorkoli se prej nisem ozirala na to, ti ostane slaba izkušnja podzavestno in se ti mnenje spremeni. Imamo pa precej dobro izkušnjo z Albanci (sinek hodi z našim v vrtec), so pa vsi po vrsti (trije otroci) vljudni, prijazni, govorijo lepo slovenščino in tudi mama in oče govorita slovensko, sicer z naglasom, ampak le ..... za njih pa same pluse in tudi sinek se je super vključil v vrtec (šele letos je začel hoditi).
< Sporočilo je popravil Tutan -- 29.7.2011 7:24:38 >
|