bubu_bibi
|
Hej hoj, srečke ! Mene je včeraj zagrabila panika in sem se šla pokazat svoji G in mi je opravila tudi MF, čeprav sem nanjo bila naročena šele za 9.3. Vse je v redu, drago detece je živahno migalo in mahalo, celo me je zdaj malo sram, ampak sem se res tako ustrašila, da sem raje šla preveriti. Pa ni bila nič huda, njene sestre pa malo bolj... Tako da me zdaj čaka dolg mesec marec čakanja na naslednji pregled, ki ga imam šele 6.4. Upam, da mi nobena ne zameri, ampak ne morem si kaj, da vam ne bi napisala kaj o teh famoznih keglovih vajah... Ne želim nobeni nič hudega, žalega, še manj pa pamet solit, ampak, ker sem bodoča FT mi nekako je do tega, da tstii, ki so tako ali drugače v moji bližini (no, pa še drugi po možnosti) če so že pripravljeni kaj delati, naj tisto delajo brez škode zase. Torej: vaje za mišice medeničnega dna naj bi izvajala vsaka ženska, še posebej pa ali ženska po porodu, ko je to ok s strani ginekologa zaradi morebitnih šivov ali bolečin po vaginalnem porodu, ker so le te v nosečnosti preobremenjene zaradi vpliva hormonov, spremenjene biomehanike in povečane teže v trebušni votlini. So pa za vsako žensko telo nujne, ker držijo notranje organe male medenice in trebušne votline na mestu. Ne izvaja se jih tako, kot so nekoč učili, z zadrževanjem curka urina, ker a) curek lahko zadrži ženska tudi z drugimi mišicami, kar v takem primeru stanje MMD še poslabša, b) s tem vpliva na sicer spontano delovanje zapiralke sečnega mehurja in moti njeno delovanje - nam je bilo to predstavljeno kot stiskanje od strani balona napolnjenega z vodo: postane ali mlahavi (ni tako prožen), ob hudi pretiranosti pa lahko poči (ok, mehur poči težje, lahko začne pa malo 'spuščati', mišica zapiralka pa ne bo več delovala pravilno). Izvedba: začnemo v položaju na boku (lahko tudi na hrbtu s pokrčenimi nogami, s tem, da pretirano ležanje na hrbtu od drugega trimestra nosečnosti za žensko ni priporočljivo), mišice, ki potekajo od anusa do sramnice stisnemo (repek približamo sramnici) - kot da bi zaprle nožnico in jo povlečemo navzgor, noter v trebuh. Ne zadržujemo dihanja, saj dihanje na te mišice ne vpliva (prav tako ne na otročka, če katero skrbi). Torej stisnemo, dvignemo in zadržimo 2-3 normalne vdihe in izdihe, spustimo, počivamo 2-3 vdihe in za začetek ponovimo do 10 krat (najbolje 3krat na dan in 3-4krat tedensko - moja mentorica pa pravi, da najbolje, da vsak dan ). Če je ta varianta za začetek prehuda, naredimo le stisk-sprostitev s pavzo, potem postopoma stisk in dvig in povečujemo zadrževanje stisnjene in dvignjene nožnice. Aha, najdlje zadržimo 10 sekund (glih tam trije vdihi in izdihi), ne več, pavza med stiski pa je enaka dolžini stiska! Pazimo, da pri tem ne napnemo trebuha ali riti, ker to daje lažen občutek pritiska. Te vaje se ne vidi, čuti se jo le v področju anus-sramnica, tako, če zadržite dihanje in napnete trebuh - ni pravilno in v bistvu slabo. (Če bi katera rada še bolj 'tipljiv' opis, naj mi sporoči; da se tudi bolj nazorno razložiti. ) In vsakič, ko hočemo kaj dvigniti, vstati s počepa ali kihniti, kašljati (ok, pri refleksem kihanju in kašljanju vem, da je skoraj neizvedljivo) jih napnemo preden začnemo. Lep vikend, prijetno vadbo in se beremo!