ronja
|
kaj jih samo razkoščičim in fliknem v skrinjo? Pa se res obnesejo potem za kako pecivo? Še za kaj drugega? Ja, jaz tako naredim. Iz njih lahko potem narediš tudi slivove cmoke, njami! freya, ribja špinačna lazanja je malo bolj komplicirana reč (beri: imaš recej posode umazane;) RIBJA ŠPINAČNA LAZANJA Najprej zamesiš testo iz bele moke, pšenišnega zdroba (grisa), olivnega olja, rumenjakov in jajc, lahko daš še ščepec soli, ni pa treba. Zamseiš, da je je voljno, pustiš počivat. Medtem pripraviš paradižnikovo omakco: pač popražiš čebulo in česen, lahko vržeš gor še kake inčune ali olive in kapre, če želiš, ni pa treba, ker je že sama lazanja zelo bogata. Potem čez to daš na koščke narezan paradižnik ali pa pač konzervo pelatov (ali paradižnika v koščkih ali paradižnikove kaše). in pokuhaš, da se malo zgosti, lahko pa še zgostiš s prežganjem, če želiš. No, v drugi posodi (sem rekla, da bo precej umazanega), spet popražiš čebulo in česen, hkrati pa zavreš malo vode v velikem loncu in v njem podušiš špinačo (lahko tudi na suho, če nimaš malih otrok zraven, ki ti onemogočajo stalno mešanje ). Potem špinačo dobro odcediš, flikneš na popraženo čebulo, zmešaš in popražiš, ad ni preveč mokro. Začiniš s soljo, poprom, muškatnim oreškom. Lahko dodaš še malo smetane. OK, zdaj si zavreš veliko vode (lahko vzameš isti pisker od prej od špinače, pa samo več vode not doliješ) in razvaljaš testo, ter ga narežeš na primerno velike plahte, ki jih skuhaš, in kuhane polagaš na kuhinjsko krpo (ne eno čez drugo, ker se rade sprimejo). Segreješ ponev in v njej popečeš ribje fileje (lahko jih prej malo začiniš, samo ne pretiravaj s kakimi mešanicami, da ne bojo vsega preglasile). Medtem, ko ti brbota paradižnikova omaka, se ti praži špinača, pečejo ribe in valjaš testo in se kuhajo testenine, lahko vse skup že zlagaš skupaj (ok, priznam, malo moraš telovadit, ampak saj razgibavanje je dobro;) Spodaj daš paradižnikovo omako, čez testeninske plošče, potem čez to špinačo in spet testenine, spet paradižnik, spet testenine, pa špinačo in ribe in testo in paradižnik in tako dalje, dokler ne zmanjka. Na vrh dam jaz paradižnik, da niso testenine suhe, nekateri zaključijo pa s testom. V vsakem primeru je pa treba čez posut sir - najboljše mocarelo ali kak drug dobro topljiv sir - pa ne šparat pri siru . Pečeš na kakih 200 stopinjah in čez kake pol ure postrežeš. Lažje boš lepo razrezala, če boš 15 min pred serviranjem lahko vzela iz pečice in pustila na miru, da se plasti lepo spojijo, vendar nam to navadno ne rata . špelin, se ne mudi. Ampak čakaj: tele Ramine knjižice pa imam - bom pogledala, ča imam tapravo, da ti ne bo treba pisat, če mam.
|